Nyomtatás Nyomtatás
Küldés e-mailben Küldés e-mailben

ÁLTALÁNOS programfunkció

Deviza és valutanemek

Külföldi pénznemben kiállítandó bizonylatok rögzítése előtt a szoftvert előzetesen paraméterezni szükséges.

A használni kívánt deviza-, vagy valutanemek rögzítése mellett különböző bizonylattömbökre és valutapénztárakra is szükségünk lesz. Adott bizonylattömbben, illetve valutapénztárban előre definiált pénznemben rögzíthetünk bizonylatokat.

A törzsadatok rögzítését (mindhárom típus esetén) a Karbantartás fülről indíthatjuk, a  Törzsadatok ikonra kattintva.

Új pénznemek rögzítése

Új deviza-, vagy valutanemet a Törzsadatok/Pénzügy kategória Pénznem alkategóriában vihetünk fel. Kattintsunk az Új ikonra vagy használjuk az [F7] funkcióbillentyűt.

2013-11-19_11h07_13

A megjelenő képernyőn adhatjuk meg az új pénznem adatait (példánkban: euro), valamint itt állíthatjuk be azt is, hogy hány tizedesjegyre szeretnénk kerekíteni a különböző összegeket:

» egységár,
» nettó érték,
» áfa érték,
» bruttó érték,
» végösszeg.

Ügyeljünk arra, hogy pénztárgépes kapcsolat esetén, a forint (HUF) pénznemnél a Tizedes jegyek száma kerekítéskor boxban, a bruttó, nettó és áfa érték esetében is 2 legyen. Egyéb kerekítési beállítás esetén a pénztárgéppel kiállított nyugta eltérhet a nyugta kiszámlázásakor készített számlától.

Az aktuálisan rögzítendő valutanem használatának általános szabályainak függvényében, a valuta jele (€) utótagként is megjelölhető.

Új címleteket a képernyő alsó részén vihetünk fel, az Új ikonra kattintva. Az új címlet rögzítésekor a rögzítendő címlet értékét és típusát adhatjuk meg.

A korábban felrögzített címleteket a Megnyitás-ra kattintva nyithatjuk meg módosításra.