Nyomtatás Nyomtatás
Küldés e-mailben Küldés e-mailben

Új pénztár (valutapénztár) nyitása

Új pénztárakat a Karbantartás menü  Törzsadatok pontjában vihetünk fel a programba, a Pénzügy  Házipénztár kategóriában.

2013-12-18_16h25_09

A programban csak olyan pénznemű házipénztár rögzíthető, amelynek pénznemét korábban már felvittük a törzsadatokhoz.

Az új pénztár rögzítésekor meg kell adnunk a pénztár nevétpénznemét. A pénztár induló pénzkészletének és valutás pénztár esetén az ahhoz tartozó árfolyamnak főleg a pénzkészlet érték számítás szempontjából van jelentősége. A pénzkészlet érték számítás beállítása határozza meg, hogy milyen árfolyamon kerül átszámításra és főkönyvi feladás esetén feladásra, egy bizonylat valutás összege. Amennyiben nincs pénzkészlet érték számítási módszer kiválasztva, akkor a bizonylat árfolyamán, egyéb esetekben a kivét bizonylatok összege a pénzkészlet érték számítási módszer szerint meghatározott árfolyamon kerül átszámításra.

Beállítható a bevét és kiadás pénztárbizonylatokra vonatkozó Alapértelmezett nyomtatási példányszám is.

Főkönyvi szám mezőben akkor kell értéket beállítani, ha a Rendszerbeállításoknál megadott számtól eltérő főkönyvi számot kívánunk az adott házipénztár esetében alkalmazni. Lehetőségünk van arra is, hogy az adott házipénztár bizonylatainak adatait a Főkönyvi feladásban nem szerepel jelölőnégyzet bekapcsolásával kihagyjuk a feladási fájl elkészítésekor.

A Bizonylattömb csoportban Karbantartás / Törzsadatok / Bizonylatok-nál  állíthatjuk be a pénztárbizonylatok előtagját és kezdő értékét, valamint a bizonylatszámban szereplő számjegyek számát. Amennyiben a bizonylatokhoz beállított sorszámozást évenként újra kívánjuk indítani, ki kell választanunk az Évenként újraindul opciót.

2013-12-18_16h28_38

Amennyiben a bevételi és kiadási pénztárbizonylatokat külön sorszámon kívánjuk számozni, a Bevételi és Kiadási előtagot és kezdő értéket is külön meg kell határoznunk.