Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

NAV XML feladás a Kulcs-Könyvelés felé (BizXpert számlák feladása a Kulcs-Könyvelés felé)


Az Adatátadó rendszer segítségével beolvasható a számlázó programból az Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás céljából kinyerhető NAV XML dokumentum.

A beolvasást a NAV XML feladása Kulcs-Könyvelésnek menüpont kiválasztásával tudjuk megkezdeni.

NAV XML feladása Kulcs-KönyvelésnekA NAV XML csak a számlázó program használatával kiállított kimenő számlákat tartalmazza (kézi számlákat nem).

Az Adatátadó minden olyan esetben, ahol nem kap olyan adatot, amelyekkel az adatátadást teljeskörűen el tudná végezni, ott helyettesítő adatokat kér.

Ilyen adat lehet például:
- Közösségi értékesítés, kapott előleg, fordított adózás keretében történő értékesítés esetén áfakulcs bekérés
- Főkönyvi számok

Az XML eredetileg a NAV ellenőrzés könnyítésére készült (kötelezően) de nem tartalmaz minden adatot amire a könyvelésben szükségünk lehet. A NAV XML adatstruktúrája egy a NAV által közzétett leírásnak felel meg, így nem módosítható.

A Számla árfolyamának használata opció alkalmazása nem javasolt, mert a NAV XML fájl nem tartalmaz az esetek többségében árfolyamra vonatkozó információkat.

Ha a fájl nem tartalmazza az árfolyamokat, de az opció bejelölésre kerül, úgy devizás számlák téves adattal kerülnek be a könyvelésbe.

Ha az opció nem kerül bejelölésre, úgy az árfolyam bekérésre kerül az adategyeztetés során, amennyiben a feladást megelőzően a Könyvelő program adatbázisába nem kerülnek feltöltésre az adott időszakra vonatkozó árfolyamok.

Figyelmeztető üzenet

A fenti figyelmeztető üzenet érkezik abban az esetben, ha a számítógépen beállított rendszerdátum nem megfelelő formátumú. A helyes formátum: éééé.HH.nn

Figyelmeztetés

A megfelelő formátum beállításáról Windows 10 operációs rendszer esetén ITT olvashat részletesebben. Windows 11-es operációs rendszer használata esetén pedig IDE kattintva érheti el a leírást.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések