Nyomtatás Nyomtatás
Küldés e-mailben Küldés e-mailben

Verziótájékoztató: 2019. április 25.

Kulcs-Ügyvitel frissítés

Verziószám: 19.04.1129.8460

Megjelenési dátum: 2019. április 25.

Frissítve: 2019. május 14.

Ügyvitel4

A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

ÚJ! – Online Számla adatszolgáltatás változásai»
ÚJ! – Cégprofil oldali bankszámlaszám kezelés»
ÚJ! – Közösségen kívüli (harmadik országbeli) adószám bevezetése»
ÚJ! – TLS 1.2 protokoll alkalmazása»

Online Számla adatszolgáltatás változásai

2019 április 30-tól már egyetlen olyan adatszolgáltatás köteles bizonylatot sem fogad be a NAV Online Számla rendszere, amely az eddig az időpontig használatos 1.0 verziószámú séma alapján előállított XML-lel dolgozott. Kiemelten fontos tehát a Kulcs Számlázó szoftverek frissítése! A „régi” adatszolgáltatásokkal kapcsolatos helyesbítések és sztornózások is csak az 1.1-es verzióval tudnak felkerülni a rendszerükbe.

Az alábbi linken összegzésre kerül, hogy pontosan milyen módosítások történtek az Online Számla adatszolgáltatás tartalmában, ezzel párhuzamosan milyen újdonságokkal készítettük fel szoftvereinket:

Tekintse meg rövid bemutató videónkat az új funkciók használatáról:

Amennyiben a verzió nem kerül frissítésre, sikertelen adatszolgáltatások fognak generálódni, melyre a visszakapott hibaüzenet utal, az adatszolgáltatások listájában. Ez amiatt fordul elő, mert a NAV az alap sémát is módosította, valamint új ellenőrzéseket, elvárásokat épített be (többek között, hogy 1.0 verzióval semmilyen adatszolgáltatást nem fogadnak be). Ilyen esetben a sikertelen adatszolgáltatásokat a verzióváltás ellenére továbbra is „kézi” feltöltéssel kell teljesíteni, célszerű tehát az új frissítéseket időben megtenni, nemcsak a törvényi megfelelőség miatt, hanem a plusz adminisztrációs terhek elkerülése érdekében is.

Cégprofil oldali bankszámlaszám kezelés

Amennyiben szoftvere támogatja a cégprofil kezelést, az új verzióban elérhetővé vált a bankszámlaszámok ettől függő kezelése / megjelenítése. Ez azt jelenti, hogy amennyiben bizonylatolás közben cégprofil váltás történik, a nyomtatásban a megadott cégprofilhoz rendelt bankszámlaszám adatok jelennek meg.

A korábbi működés természetesen megmaradt. Tehát továbbra is a Rendszer beállítások, valamint a Törzsadatok menüpontban van lehetőség az új bankok felrögzítésére, illetve alapértelmezettnek jelölésére.

Banki adatok 1

A bizonylatsablonokon való megjelenítés is történhet a korábbi makrók szerint:

bankszamla makro 1

Újdonságként az alábbi képen látható, „Kapcsolt banki adatok” fülön elérhető tartalom került a szoftverbe. Fontos, hogy az itt felsorolt bankok csak az adott cégprofil használata esetén fognak érvényesülni.

Kapcsolt banki adatok

Kapcsolt banki adatok 2

Látható, hogy egy cégprofilhoz akár több bank is megadható. Ez szintén a „Banki adatok kiválasztása” gombbal tehető meg.

Kapcsolt banki adatok 3

Az itt megadott banki adatok megjelenítéséhez a bizonylatsablonokon négy új makró került megvalósításra: „BANKSZAMLANEV_BLOKK”, „BANKSZAMLA_BLOKK”, „BANKSZAMLAIBAN_BLOKK”, „BANKSZAMLASWIF_BLOKK” megnevezésekkel.

bankszamla makro 3

Hatására megjelennek a bizonylaton beállításra került cégprofilhoz tartozó banki adatok. Fontos, hogy az új makrók alapból tartalmazzák a sablonon megjelenő „Bankszámlaszám:”, „SWIFT:”, „IBAN:” és „Bank:” feliratokat is, így a makrót csak üres sorban lehet elhelyezni!

Bizonylatkép bankkal 3

Amennyiben a cégprofil módosításra kerül, úgy a különböző „blokkok” automatikusan az annak megfelelő paraméterezést jelenítik meg.

Bizonylatkép bankkal 2

Az új sablon makrók használata a korábbiak mellett technikailag megengedett, de ha át szeretnénk állni a tisztán cégprofil függő megjelenítésre, célszerű a régieket letörölni a duplikált adatmegjelenítés miatt.

Közösségen kívüli (harmadik országbeli) adószám bevezetése

Az ügyfél adatlapon megadhatóvá vált a partner „harmadik országbeli” adószáma, amennyiben közösségen kívüli adóalanyról van szó.

Közkívüli adószám ügyfél adatlapon

A bizonylatokon való megjelenítéshez a sablon Ügyfél profil oldalán, a „KOZ_KIVULI_ADOSZ” makrót kell alkalmazni.

Közkívüli adószám sablon makró

Az Offline Kimenő Számlaimporter modul szintén kibővítésre került az új elem feldolgozási lehetőségével

Köz. kívüli adósz.: Mező típusa: szöveges

A mező tartalma importálás után, a szoftverbe rögzített számlákon természetesen meg is jelenik. Ehhez szintén a fent írt feltételt kell teljesíteni, miszerint az adott bizonylatsablon feliratai között legyen bekapcsolva a megjelenítés (makró).

Az Offline Kimenő Számlaimporter modul használatáról az alábbi linken olvashat részletesen.

Ügyfél import – export

Az ügyfél importálás – exportálás funkciók is feldolgozzák az új adatot. Fontos, hogy importálás esetén szintén a „Köz. kívüli adósz.” oszlop megnevezést kell alkalmazni. A bővített leírás az alábbi linken érhető el.

Az exporthoz továbbra is a szokásos menüpont használatos.

ügyfél lista export

Az Ügyfelek importálásának használatáról az alábbi linken olvashat részletesen.

TLS 1.2 protokoll alkalmazása

Ahogy azt a NAV közzétette: „A biztonságos kommunikáció folyamatos fenntartása érdekében az Online Számla és Online Számlázó rendszerekben jelenleg használt TLS verziók (1.0, 1.1) kivezetésre kerülnek, ezért 2019. március hónaptól kezdődően a TLS 1.2 verzióra kell átállni. A változás érinti az interfészen (API) keresztül történő adatszolgáltatásokat, valamint a webes felület funkcióit is.

Ennek értelmében sem az API-n keresztül történő adatbeküldés, sem az onlineszamla.nav.gov.hu elérése nem lehetséges elavult kommunikációs protokoll használatával.

Az engedélyezett protokollok listája a Vezérlőpult / Internetbeállítás menüpont „Speciális” részében található:

Internetbeállítás

Az Online Számla üzemeltetőinek javaslatára, amennyiben a következő hibaüzenettel találkozik, az alábbi linken található javító patch (MicrosoftEasyFix51044) telepítése megoldást hozhat:

  • Error connecting with SSL. EOF was observed that violates the protocol

(Leginkább Windows 7, Windows Server 2008 R2 operációs rendszerek használata mellett fordulhat elő)

Fontos, hogy a Vista alapú operációs rendszerek nem támogatják a TLS 1.2-t, így azok lecserélése szükséges (Windows Vista, Windows Server 2008)