Nyomtatás Nyomtatás
Küldés e-mailben Küldés e-mailben

Verziótájékoztató: 2024. augusztus 6.

Kulcs-Ügyvitel frissítés

Verziószám:

Megjelenési dátum: 2024. augusztus 6.

Felhős frissítés dátuma: 2024. augusztus 8.

Ügyvitel4

A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

ÚJ! – DRS termék és göngyölegek kezelésének megvalósítása»
ÚJ! – Vevői árajánlat verziókezelése»
ÚJ! – Új bizonylat: szállítói árajánlat»
ÚJ! – Másodlagos cikkszám bevezetése»

Ügyfeleink által kért fejlesztések

ÚJ! – Több beállítási, lekérdezési lehetőség a költségfelosztás funkcióban»
ÚJ! – Szállítólevélből kézi számla készítése»
ÚJ! – Kiterjesztett gyártói felelősségi listában termék megnevezésének és kódjának megjelenítése»
ÚJ! – GLS export: alapértelmezett utánvét hivatkozás»
ÚJ! – Szállítói rendelések listájában várható költség megjelenítése»
ÚJ! – Szerviz modul: listák szűrési feltételeinek megjelenítése és elrejtése»
ÚJ! – Pénztárbizonylatok listájában hivatkozási szám megjelenítése»
ÚJ! – Vevőforgalmi listában termékkategória oszlop megjelenítése»
ÚJ! – Gyártási bizonylat másolásának lehetősége»
ÚJ! – Ügyfél adatlapon lapkezelés megvalósítása»

 

DRS termék és göngyölegek kezelésének megvalósítása

Az új verzióban a program képes kezelni a göngyölegeket és a DRS termékeket is. A A visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék forgalmazásának szabályairól részletesen a Magyar Közlönyben olvashat.

A termékek adatlapján van lehetőség arra, hogy megjelöljük a terméket göngyölegként, DRS termékként, illetve arra is, hogy egy adott termékhez göngyölegeket rögzítsünk.

göngyöleg

 

Az így megjelölt termékeket úgy tudjuk hozzárendelni a göngyöleges termékhez, ha a termék adatlapján a Göngyöleg fül alatt hozzáadjuk őket.

göngyöleg2

Ezen beállítások hatására, amennyiben göngyöleges terméket rögzítünk bizonylatra, a hozzá tartozó göngyölegeket a program automatikusan felrögzíti az adott bizonylatra.

göngyöleg3

A bizonylaton a göngyölegekre nem adhatunk kedvezményt, illetve bizonylatolás során nem módosíthatóak annak árai. Ennek oka az, hogy a göngyölegek értékesítése a jogszabályban meghatározott áron történik.

Amennyiben egy bizonylat több göngyöleges tételt tartalmaz, azok göngyölegeit kezelhetjük ismétlődő sorokban, vagy akár halmozva is. Ez egy eldöntendő beállítás, amit a termék adatlapján, a göngyöleg rögzítése során adhatunk meg.

göngyöleg4

A beállítás hatására a göngyöleg tételek nem külön sorban, hanem egy sorban jelennek meg, attól függően, mennyi olyan göngyöleges termék szerepel a bizonylaton, amely tartalmazza azt. A lenti képen például két göngyöleges termékem van (sör és bor), mindkettőhöz ugyanaz a két göngyöleg (üveg és kupak) tartozik.

göngyöleg5

A beállításnak köszönhetően pedig, a göngyölegeket nem külön sorban, hanem egy sorban jeleníti meg a program, csak a mennyiségük változik.

A göngyölegek programba történő rögzítését egyszerűsítettük a termék import funkció bővítésével, tehát a továbbiakban nem csak manuálisan, de importálással is lehet göngyölegeket rögzíteni, illetve lehetőség van arra is, hogy egy termékhez importálással rögzítsük a hozzá tartozó göngyölegeket. Az alábbi két oszloppal egészítettük ki a termék import táblázatot.

Excel táblázat mező Termék adatlap mező Érték ellenőrzése
Göngyöleg Göngyöleg 0=Nem, 1=Igen
Göngyöleg kód Termék kód Göngyöleg termék termékkódja. Ez alapján rendeljük hozzá a göngyöleget a termékhez. Csak a göngyölegnek megjelölt termék kódja lehet

A termékek importálási lehetőségéről itt olvashat bővebben.

A göngyölegek kezeléséhez új beállításokat is létrehoztunk. Ezeknek köszönhetően van lehetőség tiltani, illetve engedélyezni göngyölegek importálását, illetve a göngyölegek EDI funkción keresztül történő kezelését, továbbá a göngyölegek göngyölési lehetőségét is engedélyezhetjük, vagy tilthatjuk.

göngyöleg6

göngyöleg7

A funkció bevezetésével együtt lehetőséget adunk arra is, hogy a programból tudjuk forgalomba hozatali jelentést készíteni. Ez a lista az Értékesítés fül alatt érhető el és a lenti képen látható adatokat tartalmazza.

forgalomba hozatal

A listát természetesen különböző lehetőségek szerint szűrni is tudjuk.

forgalomba hozatal szuers

A kapott eredményt pedig csv és xlsx formátumban is ki tudjuk nyerni, előbbit viszont csak akkor, ha a listában DRS termékek szerepelnek.

Vevői árajánlat verziókezelése

A vevői árajánlatból már készíthetünk verziókat is. Ez hasznos lehet akkor, ha úgy szeretnénk módosítani egy árajánlaton, hogy annak előzménye könnyen áttekinthető a programon belül. A verzió készítését különböző beállítások segítik. Első sorban engedélyezzük a lehetőséget a Karbantartás/Rendszer beállítások/Általános működés menüpontban.

vevoichekcbox

Ezt követően egy olyan tömbre van szükségünk, amivel képesek vagyunk verziókat létrehozni. Ezt a Törzsadatok/Bizonylattömb menüpontban állíthatjuk be.

verzio1

A fenti képen látható, hogy megadhatunk egy verzió utótagot, amely a bizonylatszám után fog következni, majd ezután kapj a verzió a sorszámot, folyamatos számozással.

Ha egy meglévő ajánlatból új verziót szeretnék készíteni, a listában meg kell keresnem a bizonylatot, majd arra jobb egérgombbal való kattintás után elő kell hívnom a menüt, ahol az Új verzió lehetőséggel készíthetem el az új verziót.

verzio4

Az eredeti bizonylat megkapja a V1 utótagot, az új pedig a V2 utótagot. Ezeket az árajánlatok listájában is tudjuk ellenőrizni a Verzió bizonylatszám, illetve a Verzió oszlopban.

verzio3

Bizonylatképen verzió megjelenítése opció aktiválásával a nyomtatási képen is szerepelni fog a verziószám.

verzio2

Bizonylatoláskor korábbi verziók állapota két beállítást vehet fel.

verzio5

Rontott állapotban, ha új bizonylatot készítek egy adott verziós ajánlatból, akkor a korábbi verziókat a program automatikusan lerontja. Amennyiben a beállítás Elfogadott állapotban van, a helyzet ugyanez, annyi különbséggel, hogy a korábbi verziókat a program automatikusan Elfogadott státuszra állítja.

Korábbi verziók rontása pedig bekapcsolt állapotban azt eredményezi, hogy amennyiben egy meglévő ajánlatból új verziót készítek, a korábbi verziót a program lerontja.

A könnyebb átláthatóság érdekében az árajánlatok listájában szereplő verziók megjelenítését a lenti képen látható módon valósítottuk meg.

verzio6

Verzió bizonylatszám és a Verzió oszlop alapértelmezetten a lista végén fog megjelenni, viszont a programtól megszokott módon oda helyezhetjük, ahová szeretnénk, a listán belül.

Új bizonylat: szállítói árajánlat

Az új verzió telepítése után lehetőség lesz szállítói árajánlat elkészítésére is. Mint minden bizonylatnak, a szállítói árajánlatnak is készült egy listája, amit a Beszerzés fül alatt kérhetünk le, illetve innen indíthatunk új bizonylatot, vagy a program jobb felső sarkában található Új gyorsgombot is használhatjuk.

szallitoajanlat1

A bizonylat rögzítése a már megszokott módon történik, rögzítenünk kell rá a szállítót, a tételeket, illetve az érvényesség dátumát. Ezeken felül megadható a fizetési mód, a szállítási határidő és a szállítási mód is, valamint itt is hozzá tudjuk rendelni a bizonylatot részleg- és munkaszámhoz, vagy akár projekthez is.

szallitoajanlat2

A nyomtatási képet a többi bizonylathoz hasonlóan meg tudjuk tekinteni nyomtatás előtt, valamint adott a lehetőség a bizonylat sablonjának a szerkesztése, illetve a bizonylattömb beállításait is ugyanúgy el tudjuk végezni, mint más bizonylatok esetében. A szállítói ajánlatot lehet rontani, tovább bizonylatolással pedig teljesíteni, vagy részben teljesíteni.

A szállítói árajánlatból több bizonylat készíthető, ezek név szerint a következőek:

  • Szállítói rendelés
  • Raktári bevét
  • Bejövő szállítólevél
  • Bejövő számla
  • Vevői árajánlat

A vevői árajánlathoz hasonlóan ennél a bizonylatnál is megvalósítottuk a verzió készítésének lehetőségét, használatát a Karbantartás/Rendszer beállítások/Általános működés menüpontban engedélyezzük.

szallitoicheckbox

Másodlagos cikkszám bevezetése

A programban már kezelhetőek a másodlagos cikkszámok. Ezt az azonosítót termékhez lehet rendelni, viszont feltétele, hogy ügyféllel együtt adjuk hozzá a termékhez. A termék adatlapján kattintsunk a Másodlagos cikkszám fülre, majd ezen belül az Új gombot használva adjuk meg a másodlagos cikkszámot és ezzel együtt az ügyfelet, akihez tartozik ez az azonosító.

masodcikkszam

Bizonylatolás során, ha rögzítettük az ügyfelet, a program érzékeli, hogy tartoznak hozzá másodlagos cikkszámok. Így, ha terméket szeretnénk rögzíteni, a tétel rögzítésének ablakában egy legördülő menüben ki tudjuk választani a második cikkszám alapján a kívánt tételt.

masodcikkszam2

A másodlagos cikkszámot kiválasztva a program rögzíti a tételt a bizonylatra.

masodcikkszam3

Ez az azonosító szerepeltethető a bizonylat nyomtatási képén is, amennyiben a sablon szerkesztőjében hozzáadjuk a hozzá tartozó oszlopot.

masodcikkszam4

A sablon beállítását követően a nyomtatási kép tartalmazni fogja ezt az adatot is.

masodcikkszam5

A másodlagos cikkszámra a következő listákban lehet szűrni:

  • Termékek listája
  • Bizonylatok tételes lekérdezése
  • Készletkönyvelés

ÜGYFELEINK ÁLTAL KÉRT FEJLESZTÉSEK

 Több beállítási, lekérdezési lehetőség a költségfelosztás funkcióban

A költségfelosztás funkciót ügyfeleink kérésére több helyen, több lehetőséggel bővítettük.

1. Költség szolgáltatás beállítási lehetősége

A továbbiakban lehetőség van arra, hogy megjelöljünk szolgáltatást költségként nem felhasználhatónak. A szolgáltatás adatlapján aktivált checkbox azt eredményezi, hogy ennek a szolgálatatásnak a díját nem fogjuk tudni felosztani semmilyen módszerrel.

ktsg

Ezt a beállítást termékhez is tudjuk importálni, amennyiben az import fájlban megadjuk a megfelelő adatot hozzá.

Excel táblázat mező Termék adatlap mező Érték ellenőrzése
Költségként nem felhasználható Termék adatlap mező 0=Nem, 1=Igen

2. Lista szűrők kiegészítése

A bejövő számlák listáját a továbbiakban felosztott költségeket tartalmazó, fel nem osztott költségeket tartalmazó, illetve részben felosztott költségeket tartalmazó tételekre is tudjuk szűrni.

ktsg1

  • Felosztott költség: azokat a bejövő számlákat kérdezi le, amelyeken szerepel teljes egészében felosztott költségű szolgáltatás
  • Fel nem osztott költség: azokat a bejövő számlákat kérdezi le, amelyeken fel nem osztott költségű szolgáltatás szerepel
  • Részben felosztott költség: azokat a bejövő számlákat kérdezi le, amelyeken részben felosztott költség szerepel

 

3. Sztornózás esetén mentés tiltás, amennyiben a bizonylat felhasznált költséget tartalmaz

Amennyiben olyan bejövő számlát szeretnénk sztornózni, amely olyan tételt tartalmaz, amire felosztottunk költséget, a sztornózás nem végrehajtható.

ktsg2

Ilyen esetben akkor van lehetőség sztornózni az adott bizonylatot, ha azon megszűntetjük, azaz töröljük a felosztást.

 

4. Felosztott / ráosztott költségek megjelenítése

Az alábbi listák alsó betekintőjében már meg lehet nézni azt, hogy mely számlára osztottuk rá a szolgáltatás költségét, valamint azt is, hogy mely számláról származik a felosztás.

  • Bejövő számlák listája
  • Bizonylatok tételes lekérdezése
  • Készletkönyvelés

A bejövő számlák listájában például szerepel egy 60-as számú bizonylatom. Ezen a szolgáltatás és a beszerzett termék is szerepel, így az aktuális bizonylaton készítettem el a felosztást, amiről a lista alatt szereplő betekintő Költségfelosztás füle alatt ad tájékoztatást a program.

ktsg3

A 61-es számú bizonylatom pedig csak egy szolgáltatást tartalmaz, aminek költségét a 62-es bizonylaton szereplő termékre osztottam rá, erről is megfelelően tájékoztat a program.

ktsg4

Természetesen a 62-es bizonylatra kattintva is a megfelelő adatokat látjuk, jelen esetben azt, hogy a bizonylaton szereplő tételre melyik bizonylaton szereplő szolgáltatás költségét osztottuk rá.

ktsg5

 

5. Készletkönyvelés lekérdezésben ráosztott költség tételek megjelenítése

Előzőekben részleteztük a listák alsó betekintőjében történő költségfelosztások megtekintési lehetőségét, ezt a készletkönyvelés lekérdezésben is megvalósítottuk, viszont itt csak a termékekre osztott költségeket tekinthetjük meg, mivel ez a lista a termékek mozgását tartalmazza.

ktsg6

 

Szállítólevélből kézi számla készítése

A továbbiakban lehetőség van arra is, hogy kimenő szállítólevélből kézi számlát készítsünk. A metódus a már megszokott módon történik, tehát a számlázni kívánt szállítólevélre jobb egérgombbal való kattintás után a megjelenő menüben válasszuk a Bizonylat készítése, majd a Kézi számla készítése opciót.

keziszamla

 

Kiterjesztett gyártói felelősségi listában termék megnevezésének és kódjának megjelenítése

Az új verzió telepítése után a kiterjesztett gyártói felelősségi lista már azon termékek kódját és megnevezését is tartalmazza, amelyeket az adott KF kóddal értékesítettünk, vagy vételeztünk be. A két új oszlop alapértelmezetten a lista végére kerül, de a programtól megszokott módon a listán belül oda tudjuk rögzíteni, ahová szeretnénk.

 

GLS export: alapértelmezett utánvét hivatkozás

A bizonylaton a Futárszolgálat adatok fül alá rögíztettünk egy új, legördülő menüt, amiben megadhatjuk, hogy az utánvéti hivatkozás a bizonylatszám, vagy az iktatószám legyen.

gls1

Ezt a beállítást alapértelmezetté is tehetjük, amennyiben kiválasztjuk a kívánt opciót a Karbantartás/Rendszer beállítások/Futárszolgálat beállítások menüpont alatt.

gls2

 

Szállítói rendelések listájában várható költség megjelenítés

 

Bővítettük a szállítói rendelések listáját is, a továbbiakban a program tájékoztatást ad a várható költségekről. Ha például rögzítek egy szállítói rendelést, amelyen két termék szerepel, egy 150 000 Ft értékben és egy 20 000 Ft értékben, akkor a várható költség ezek összege, 170 000 Ft lesz, tehát a végösszeg. Amennyiben a két termékből az egyiket, például a 20 000 Ft értékű tételt bevételezem, annak megfelelően változik a várható költség értéke.

varhato ktsg

Az új oszlop alapértelmezetten a lista végén jelenik meg, de a programtól megszokott módon bárhová elhelyezhetjük azt a listán belül.

Szerviz modul: listák szűrési feltételeinek megjelenítése és elrejtése

Tekintettel arra, hogy a szerviz modullal használható munkalapok rengeteg adatok tartalmaznak, ebből kifolyólag pedig rengeteg adatra szűrhető a lista, létrehoztunk egy beállítást, amivel rejthetőek a szűrési paraméterek. Az új funkciót aktiválni, vagy deaktiválni a Karbantartás/Felhasználói beállítások/Egyéb füle alatt lehet.

szerviz

Ennek hatására, bármennyi szűrési paraméterrel végzem el a lista lekérdezését, a paraméterek rejtve lesznek, így sok megadása esetén nem zavar a listában való böngészésben.

 

Pénztárbizonylatok listáján hivatkozási szám megjelenítése

A továbbiakban a pénztárbizonylatok listája tartalmazni fogja a pénztárbizonylaton szereplő hivatkozási számot is. A hivatkozási számokat a pénztárbizonylatok listájában található Hivatkozási szám oszlopban tekinthetjük meg. Amennyiben egy pénztárbizonylaton több sor szerepel, az oszlop minden sorhoz tartozó hivatkozási számot megjelenít a pénztárbizonylatok listájában, vessző karakterrel elválasztva.

hivszam

 

Vevőforgalmi listában termékkategória oszlop megjelenítése

Az új verzió telepítésével a vevőforgalmi lista tartalmazni fogja a termékek kategóriájának oszlopait is, így ebben a listában is tájékozódhatunk arról, hogy a listában szereplő termékek mely főkategórián belül mely alkategóriába tartoznak. A plusz oszlopot megjeleníteni úgy lehetséges, ha a szűrésben aktiváljuk az ehhez tartozó checkboxot.

vevoforgalmi

 

Gyártási bizonylat másolásának lehetősége

Az új verzióban (a többi bizonylathoz hasonlóan) van lehetőség a gyártásos bizonylatokat másolni, azaz új gyártási bizonylatot létrehozni egy meglévő alapján. Ehhez válasszuk ki a listából a gyártási bizonylatot, amit másolni szeretnénk, majd a jobb egérgombbal hívjuk elő a menüsort, azon belül pedig kattintsunk az Új a kiválasztott alapján lehetőségre.

gyartasosmasola

Ezt az opciót használva egy teljesen új bizonylat készül a meglévő alapján, amiben aktualizálhatjuk az összes adatot, amit manuális bizonylatolás során is megadhatunk.

 

Ügyfél adatlapon lapkezelés megvalósítása

A termék adatlaphoz hasonlóan már az ügyfél adatlapon is be tudjuk állítani, hogy a fülek közötti navigálás egyszerűbb legyen. Ehhez használjuk az adatlapon található lefelé mutató nyilat, amely megjeleníti az összes ide tartozó fület.

ugyfellista

 

 

ugyfelfulek

A beállítás egészen addig érvényben marad, amíg a lefelé mutató nyíl használatával alaphelyzetbe nem állítjuk.