Nyomtatás Nyomtatás
Küldés e-mailben Küldés e-mailben

Gyáriszámos tételek

A programban beállítható Gyáriszám kezelés, mely hatására a gyáriszámmal bevételezett termékek mozgatása is gyáriszámos termék egyed azonosítással történik. Gyáriszámos termék egyed választás minden bizonylaton megadható, azonban csak a készletmozgató és – beállítástól függően a – rendeléssel kapcsolatos bizonylatok esetében kerül ellenőrzésre.

Bevételezés

Gyáriszámos termék bevételezésnél a gyári számokat külön-külön meg kell adni az Egyedek mezőből nyitható Termék egyedek ablakban. A Mennyiség oszlopban nem szerepelhet 1-nél nagyobb érték. A tétel mennyiségéhez megadott értéket a legegyszerűbb úgy szétbontani egy mennyiségi egységet tartalmazó sorokra, hogy a Termék egyedek ablakon az Egyed bontása gombra kattintunk. Ezután soronként megadható az egyes egyedek gyáriszáma.

A gyáriszámok rögzítését segíti a Tétel egyedek ablakon található Kitöltési segéd gomb.

A Gyáriszám mezőben megadott értéket a mennyiségi egység egyedekre bontott lista minden egyes eleméhez rögzíti a program. Mivel a gyáriszám általában egyedi azonosítással történik, a gyáriszám sorozatok feltöltéséhez nyújt automatizálási lehetőséget a Számláló jelölőnégyzet. Amennyiben az kiválasztjuk, a Gyáriszám mezőbe egy [C] karakterrel jelölt változó kerül. Ezen változó számjegyeinek számát a Számjegyek mezőben állíthatjuk be. Az Első szám mezőbe kerül a sorozat első száma, a Léptetés mező alapján tölti fel – az első számtól indítva – a program, a változó értékeket.

Az előző képen látható beállítás alapján tehát az OK gomb megnyomásával az alábbi gyáriszámokat tölti be a program.

Raktárban található gyáriszámok

A termékhez bevételezett (rögzített) gyáriszámokat többek között a termék  adatlapján és a terméklista betekintő ablakán is a Termék egyedek fülön ellenőrizhetjük. A tételek rögzítése során az Egyedek mezőből nyitható Termék egyedek ablakon is listázásra kerülnek az elérhető gyáriszámok és mennyiségek. A raktárban található gyáriszámos tételek külön listában, a Termék egyedek listájában is lekérdezhetőek.

Kiadás

Amennyiben egy adott termékből a raktárkészleten gyáriszámos egyedek találhatóak,  a program a készletmozgások (átadás, kiadás) során ellenőrzi, hogy létező azonosítóval (gyári számmal) ellátott egyedek kerüljenek a bizonylatra.

Kiadási bizonylaton a meglévő gyáriszámok közül lehet kiválasztani a kiadásra kerülő termékekhez tartozó gyáriszám bejegyzéseket adott raktárra vonatkozóan. Az Egyedek mezőre kattintva megnyitható Termék egyedek ablakban akár a Gyáriszám mező keresési funkcióját alkalmazva is ki lehet választani a mozgatásra szánt gyáriszámokat. A listából akár egyszerre többet is kijelölhetünk (Ctrl + egér bal klikk egyesével vagy Shift első és utolsó bejegyzés megadással) a tételbe helyezésre a navigációs nyilak (pl.:  gomb) segítségével vagy Enterrel (vagy egér dupla klikk). A bizonylat tételhez kiválasztott gyáriszám bejegyzések mennyisége meg kell egyezzen a tételben megadott mennyiséggel.

Bizonylat nyomtatási képén is láthatóak lesznek a gyáriszámok, felsorolás szerűen, amennyiben az alkalmazott bizonylatsablonon kiválasztjuk azok megjelenését.