Nyomtatás Nyomtatás
Küldés e-mailben Küldés e-mailben

Verziótájékoztató: 2020. február 17.

Kulcs-Ügyvitel frissítés

Verziószám: 19.30.1138.8806

Megjelenési dátum: 2020. február 17.

Frissítve: 2020. február 20.

Ügyvitel4

A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

ÚJ! – Általános információk»
ÚJ! – Windows értesítések küldése»
ÚJ! – Új témák a felhasználói beállításokban»
ÚJ! – Betekintő listák rögzítése / „dokkolása”»
ÚJ! – Megnyitott ablakok bezárására új lehetőségek»
ÚJ! – Szállítói rendelés lista tételenkénti bontásban»

Általános információk

A Kulcs-Ügyvitel termékcsalád szoftverei a fejlécben jelzett verziószámú frissítéstől kezdődően technológiai megújuláson estek át. Erre több szempontból is szükség volt, talán ezek közül a legfontosabb, hogy felkészítsük programjaink hátterét / alapjait az áprilisban esedékes NAV online számla adatszolgáltatás 2.0 verziójára.

Az átállás azt vonja maga után, hogy bizonyos korszerűtlen operációs rendszerekre nem fog tudni feltelepülni szoftverünk. A támogatott rendszerek listája:

Ügyfél (kliens)

  • Windows 10 1809-es verzió (és felette)
  • Windows 10 1803-es verzió
  • Windows 10 1709-es verzió
  • Windows 10 1703-es verzió
  • Windows 10 1607-es verzió
  • Windows 8.1
  • Windows 7 SP1

Kiszolgáló (szerver)

  • Windows Server 2019 (és felette)
  • Windows Server, (1803-as verzió)
  • Windows Server 1809-as verzió
  • Windows Server 2016
  • Windows Server 2012 R2
  • Windows Server 2012
  • Windows Server 2008 R2 SP1

Amennyiben az Ön rendszere nem megfelelő, a program a telepítés indításakor üzenetben küld tájékoztatást.

Megfelelő operációs rendszer esetén, Önnek nincs egyéb teendője, mint feltelepíteni az Ügyvitel szoftvert!

Fontos, hogy amennyiben szerver – kliens környezetben történik az üzemeltetés, akkor attól függetlenül, hogy a kliensek megfelelnek a kritériumoknak, a szerverről is gondoskodni kell.

Windows értesítések küldése

A szoftverben megvalósításra került, hogy Windows 10 operációs rendszer használata esetén értesítést küldhessen különböző eseményekről. Az aktuális verzió feltelepítésével automatikusan bekapcsolásra kerül.

A Gépház / Értesítések és műveletek részben megváltoztathatók az alapértelmezett beállítások, illetve akár ki is kapcsolható a funkció (ebben az esetben a következő telepítéskor már manuálisan kell visszakapcsolni).

Értesítések és műveletek

Értesítések beállítása

A program ezek után ilyen módon is értesítést fog küldeni, ha például azt érzékeli, hogy a NAV online számla rendszere nem elérhető, vagy bármilyen probléma van adatszolgáltatás téren, illetve olyankor is, ha helyre állt a rend.

Amennyiben korábban megjelent egy frissítés szoftverünkhöz, csak a program indulásakor tájékoztattunk, ezzel a módszerrel viszont nem szükséges az újraindítás, az értesítés futás közben is meg fog érkezni.

Új témák a felhasználói beállításokban

A Karbantartás / Felhasználói beállítások / Egyéb részben választható témák tárháza új opciókkal bővült. A korábbi 9 lehetőség helyett, már 20 skin (felület) közül válogathatunk.

Felhasználói beállítások - új témák

Betekintő listák rögzítése / „dokkolása”

A fejlesztésnek köszönhetően a különböző listákon található betekintő ablakok pozíciója már nem statikus, tetszőlegesen elhelyezhető a lista fölé / alá / bal / jobb oldalára. Ehhez a betekintő lista fejlécére kell kattintani és lenyomott egérgomb mellett a tetszőleges helyre húzni az ablakot. Hatása például az alábbi számla listán látható:

Betekintő ablak áthelyezése

További funkció bővítés, hogy a betekintő lista megnevezésében kiírjuk az adott bizonylat sorszámát, hogy könnyebben áttekinthető legyen, hogy melyik tartalmáról láthatjuk a részleteket. Amennyiben az adott sor nem rendelkezik egzakt bizonylatszámmal, a program azt írja, hogy „betekintő ablak”.

Például a vevőforgalmi lista, szintén egy jobb oldalra pozícionált betekintővel:

Betekintő ablak áthelyezése 2

Egy úgynevezett „Automatikus elrejtés” funkció is megvalósításra került:

Betekintő ablak elrejtése

Ezt azon esetekben érdemes használni, amikor áttekinthetőségi szempontból lényeges, hogy a számla listán hány elem látható egyszerre görgetés / lapozás nélkül. A funkció hatására ugyanis a betekintő ablak össze csukódik, így nagyobb helyet biztosítva a bizonylatok megjelenítésére.

Betekintő ablak elrejtése 2

A bizonylatszámra kattintva természetesen vissza nyílik az ablak mindaddig, amíg nem történik meg egy másik számla kiválasztása a „fő” listán.

Betekintő ablak elrejtése 3

A „Dokk” gombra kattintva ismét rögzítésre kerül a betekintő (ugyanaz a gomb, mint amivel az automatikus elrejtés beállítást megtettük)

Megnyitott ablakok bezárására új lehetőségek

Amennyiben több lista van megnyitva az Ügyvitel programban, akkor a felső tabon jobb gomb hatására előugró menübe új funkciókat építettünk, remélve, hogy ezzel is gyorsítani tudjuk az ablak kezelési műveleteket.

  • Összes bezárása balra
  • Összes bezárása jobbra

Hatására az adott listától jobbra, illetve balra lévő elemek bezárásra kerülnek. Csak azokra a listákra vonatkozik, amelyek rögzítve vannak a „tálcán”.

Megnyitott ablakok bezárása

 

Szállítói rendelés lista tételenkénti bontásban

A Beszerzés / Szállítói rendelések lista szűrőjére felkerült egy új lekérdezési lehetőség, melynek segítségével a fő listán annyi soron jelenik meg egy adott rendelés, ahány tételt tartalmazott.

Szállítói rendelés lista tételenkénti bontásban

Például az alábbi 3 tételes szállítói rendelés esetén:

Szállítói rendelés lista - default

A fenti szűrő opcióval lekérve a lista az alábbiak szerint fog alakulni:

Szállítói rendelés lista - tételenként

Látható, hogy az alsó „betekintő grid” is megváltozott, csak annak a tételnek a részleteit mutatja, amelyre épp pozicionáltunk. Tételes bontásban konkrétan nem is feltétlenül van szükség az alsó betekintőre, hiszen ebben a nézetben a fő listán is meg tudjuk jeleníteni ezeket az adatokat. Így ez a rész is kiegészítésre került.

Szállítói rendelés lista - tételenként 3

A tételenkénti bontás funkció tehát összességében hasonlóan működik, mint a vevői rendelés listán, természetesen annyi különbséggel, hogy az adattartalom nem ugyanaz.