- Kulcs-Ügyvitel Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/kulcsugyvitel -

Verziótájékoztató: 2020. február 17.

Kulcs-Ügyvitel frissítés

Verziószám: 19.30.1138.8806

Megjelenési dátum: 2020. február 17.

Frissítve: 2020. február 20.

Ügyvitel4

A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

ÚJ! – Általános információk»
ÚJ! – Windows értesítések küldése»
ÚJ! – Új témák a felhasználói beállításokban»
ÚJ! – Betekintő listák rögzítése / „dokkolása”»
ÚJ! – Megnyitott ablakok bezárására új lehetőségek»
ÚJ! – Szállítói rendelés lista tételenkénti bontásban»

Általános információk

A Kulcs-Ügyvitel termékcsalád szoftverei a fejlécben jelzett verziószámú frissítéstől kezdődően technológiai megújuláson estek át. Erre több szempontból is szükség volt, talán ezek közül a legfontosabb, hogy felkészítsük programjaink hátterét / alapjait az áprilisban esedékes NAV online számla adatszolgáltatás 2.0 verziójára.

Az átállás azt vonja maga után, hogy bizonyos korszerűtlen operációs rendszerekre nem fog tudni feltelepülni szoftverünk. A támogatott rendszerek listája:

Ügyfél (kliens)

Kiszolgáló (szerver)

Amennyiben az Ön rendszere nem megfelelő, a program a telepítés indításakor üzenetben küld tájékoztatást.

Megfelelő operációs rendszer esetén, Önnek nincs egyéb teendője, mint feltelepíteni az Ügyvitel szoftvert!

Fontos, hogy amennyiben szerver – kliens környezetben történik az üzemeltetés, akkor attól függetlenül, hogy a kliensek megfelelnek a kritériumoknak, a szerverről is gondoskodni kell.

Windows értesítések küldése

A szoftverben megvalósításra került, hogy Windows 10 operációs rendszer használata esetén értesítést küldhessen különböző eseményekről. Az aktuális verzió feltelepítésével automatikusan bekapcsolásra kerül.

A Gépház / Értesítések és műveletek részben megváltoztathatók az alapértelmezett beállítások, illetve akár ki is kapcsolható a funkció (ebben az esetben a következő telepítéskor már manuálisan kell visszakapcsolni).

Értesítések és műveletek

Értesítések beállítása

A program ezek után ilyen módon is értesítést fog küldeni, ha például azt érzékeli, hogy a NAV online számla rendszere nem elérhető, vagy bármilyen probléma van adatszolgáltatás téren, illetve olyankor is, ha helyre állt a rend.

Amennyiben korábban megjelent egy frissítés szoftverünkhöz, csak a program indulásakor tájékoztattunk, ezzel a módszerrel viszont nem szükséges az újraindítás, az értesítés futás közben is meg fog érkezni.

Új témák a felhasználói beállításokban

A Karbantartás / Felhasználói beállítások / Egyéb részben választható témák tárháza új opciókkal bővült. A korábbi 9 lehetőség helyett, már 20 skin (felület) közül válogathatunk.

Felhasználói beállítások - új témák

Betekintő listák rögzítése / „dokkolása”

A fejlesztésnek köszönhetően a különböző listákon található betekintő ablakok pozíciója már nem statikus, tetszőlegesen elhelyezhető a lista fölé / alá / bal / jobb oldalára. Ehhez a betekintő lista fejlécére kell kattintani és lenyomott egérgomb mellett a tetszőleges helyre húzni az ablakot. Hatása például az alábbi számla listán látható:

Betekintő ablak áthelyezése

További funkció bővítés, hogy a betekintő lista megnevezésében kiírjuk az adott bizonylat sorszámát, hogy könnyebben áttekinthető legyen, hogy melyik tartalmáról láthatjuk a részleteket. Amennyiben az adott sor nem rendelkezik egzakt bizonylatszámmal, a program azt írja, hogy „betekintő ablak”.

Például a vevőforgalmi lista, szintén egy jobb oldalra pozícionált betekintővel:

Betekintő ablak áthelyezése 2

Egy úgynevezett „Automatikus elrejtés” funkció is megvalósításra került:

Betekintő ablak elrejtése

Ezt azon esetekben érdemes használni, amikor áttekinthetőségi szempontból lényeges, hogy a számla listán hány elem látható egyszerre görgetés / lapozás nélkül. A funkció hatására ugyanis a betekintő ablak össze csukódik, így nagyobb helyet biztosítva a bizonylatok megjelenítésére.

Betekintő ablak elrejtése 2

A bizonylatszámra kattintva természetesen vissza nyílik az ablak mindaddig, amíg nem történik meg egy másik számla kiválasztása a „fő” listán.

Betekintő ablak elrejtése 3

A „Dokk” gombra kattintva ismét rögzítésre kerül a betekintő (ugyanaz a gomb, mint amivel az automatikus elrejtés beállítást megtettük)

Megnyitott ablakok bezárására új lehetőségek

Amennyiben több lista van megnyitva az Ügyvitel programban, akkor a felső tabon jobb gomb hatására előugró menübe új funkciókat építettünk, remélve, hogy ezzel is gyorsítani tudjuk az ablak kezelési műveleteket.

Hatására az adott listától jobbra, illetve balra lévő elemek bezárásra kerülnek. Csak azokra a listákra vonatkozik, amelyek rögzítve vannak a „tálcán”.

Megnyitott ablakok bezárása

 

Szállítói rendelés lista tételenkénti bontásban

A Beszerzés / Szállítói rendelések lista szűrőjére felkerült egy új lekérdezési lehetőség, melynek segítségével a fő listán annyi soron jelenik meg egy adott rendelés, ahány tételt tartalmazott.

Szállítói rendelés lista tételenkénti bontásban

Például az alábbi 3 tételes szállítói rendelés esetén:

Szállítói rendelés lista - default

A fenti szűrő opcióval lekérve a lista az alábbiak szerint fog alakulni:

Szállítói rendelés lista - tételenként

Látható, hogy az alsó „betekintő grid” is megváltozott, csak annak a tételnek a részleteit mutatja, amelyre épp pozicionáltunk. Tételes bontásban konkrétan nem is feltétlenül van szükség az alsó betekintőre, hiszen ebben a nézetben a fő listán is meg tudjuk jeleníteni ezeket az adatokat. Így ez a rész is kiegészítésre került.

Szállítói rendelés lista - tételenként 3

A tételenkénti bontás funkció tehát összességében hasonlóan működik, mint a vevői rendelés listán, természetesen annyi különbséggel, hogy az adattartalom nem ugyanaz.