Nyomtatás Nyomtatás
Küldés e-mailben Küldés e-mailben

Új bejövő számla – elszámolási időszak

A szoftver lehetőséget biztosít cégünk valamennyi bejövő számlájának rögzítésére, nyilvántartására, legyenek akár szállítói vagy költségszámlák.

Bejövő számla rögzítésekor a számlán szereplő tételek azonnal és automatikusan bevételezésre kerülnek!

A bejövő számláinkat a Beszerzés Bejövő számlák pontban vihetünk fel és az utólagos listázás is itt kérhető.

2014-01-23_10h09_40

Az Új bejövő számla ikonra kattintva vihetjük fel bejövő számlánkat.

Bejövő számla rögzítésekor kötelezően meg kell adni a számlán szereplő bizonylatszámot, a Bizonylatszám mezőben. Az iktatószámot a program generálja. Amennyiben nyomtatni kívánjuk a számla nyomtatvány, a Sablon mezőben jelölhetjük ki a használt bizonylatsablont.

Pénznem mezőben kiválaszhatjuk a bizonylat pénznemét. Ekkor megadható lesz az Árfolyam, illetve a Szállító árfolyam is. Ez utóbbira azért van szükség, mert a szállítói áfa lekönyvelésénél figyelembe kell venni az árfolyam okozta különbözetet. A Szállítói árfolyam tehát a regisztrálandó számlán szereplő árfolyam, az Áfolyam mezőbe pedig a cégünknél a számla könyvelésekor aktuális árfolyam kerül.

Az  bekapcsolása Áfa tartalom nélküli számla rögzítése esetén van szükség. A jelölőnégyzetet pedig abban az esetben válasszuk ki, ha olyan partnertől érkezett a számla, aki a pénzforgalmi elszámolás szerint dolgozik.

Rögzítéskor megadhatjuk a szállító adatait. Elegendő csak a szállító nevét kiválasztani, a többi adatát a program automatikusan beemeli, amennyiben megfelelően megadtuk az adatokat a a partnertörzsben.

Ha új szállítótól érkezik a bejövő számla, a bizonylat rögzítésekor is felvihető az ügyfél, nem feltétlenül szükséges az ügyféltörzsben rögzíteni új partnerünket. A Szállítónál a  jelre kattintva vihetünk fel új szállítót.

számla kelte, illetve teljesítés dátuma mezőkbe a program felajánlja az aznapi dátumot. Az esedékesség dátumfelajánlása a fizetési módtól függ. Elszámolási időszakos számla esetén az Elszámolási időszak záró dátuma is rögzíthető, valamint a Kézhezvétel dátumát is megadhatjuk szükség esetén. Az elszámolási időszakos számlákon az Esedékesség időpontja és a Teljesítés időpontja azonos ezért a Teljesítési időpont csak az Esedékesség változtatásával módosítható. Amennyiben Készpénzes fizetési móddal rögzítjük a bizonylatot, a Házipénztár mezőben a program felajánl beállításoktól függően egyet.

A bejövő számlához részlegszámotmunkaszámot és projektet is rendelhetünk. Ezek az adatok automatikusan kitöltésre kerülnek, amennyiben felhasználói jogosultságunkhoz hozzá lettek rendelve a megfelelő részleg- és munkaszámok.

Tételek fülön rögzíthetjük a bejövő számlán szereplő termékeket, illetve szolgáltatásokat. Az Új gombra kattintva vihetünk fel új tételeket a bejövő számlára. A tételek beolvasását automatizálhatjuk a Vonalkód gyűjtő segítségével. Visszáru tétel kiválasztását pedig az Új visszáru tétel funkció gyorsítja.

Felső, illetve alsó megjegyzést is rendelhetünk az rögzítendő bizonylathoz. A bizonylat rögzítésekor is megadhatjuk és be is gépelhetjük a megjegyzés szövegét, de ha a Törzsadatokban feltöltöttük a Felső, illetve alsó megjegyzést törzset, akkor itt csak annyi a teendőnk, hogy kiválasztjuk a megfelelő megjegyzést.

Nyomtatási előnézet gombra kattintva ellenőrizhető nyomtatás esetén a bizonylat tartalma és formája. A rögzítés végeztével a Mentés és bezárás gombra kattintva a rendelés mentésre kerül és bezáródik a rögzítőablak. Attól függetlenül, hogy már mentettük bizonylatunkat, a bejövő számla adatai módosíthatók.

A Mentés és új gombra kattintva minden úgy történik, mint a Mentés és bezárás funkciónál, annyi különbséggel, hogy nem záródik be a rögzítőablak, hanem új ablak nyílik meg és tudunk újabb számlát rögzíteni.