Nyomtatás Nyomtatás
Küldés e-mailben Küldés e-mailben

Verziótájékoztató: 2023. június 14.

Kulcs-Ügyvitel frissítés

Verziószám: 23.06.1196.9961

Megjelenési dátum: 2023. június 14.

Felhős frissítés dátuma: 2023. július 03.

Ügyvitel4

A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

ÚJ! – Kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer – Kiterjesztett gyártói felelősségi díj kezelés bevezetése»
ÚJ! – Kulcs-Ügyvitel Modul: Elektronikus számla – Számlák listájában az elektronikus számla kiküldésének dátuma»
 ÚJ! – NAV Technikai felhasználó validációk»

Kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer – Gyártói felelősségi díj kezelés bevezetése

2023. július 01-től hatályba lép a környezetvédelmi termékdíj kezelést kiegészítő kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, ami a hulladékgazdálkodás kapcsán új azonosító szám bevezetését jelenti, ami a körforgásos termékek beazonosítására szolgáló KF kód.

A fejlesztés lényege, hogy a szoftver hasonlóképpen a környezetvédelmi termékdíj kezeléshez, képes legyen a kiterjesztett gyártói felelősségi díj bevallást is támogatni az adatok gyűjtésével.

A megvalósítás során logikailag a jelenleg is működő környezetvédelmi termékdíjkezelés logikáját követtük.

 1. Új törzsadat rögzítési lehetőség
  1. Termékáramot vagy az abból képződött hulladékot jelölő kód
  2. Anyagáram kód
  3. Csoport kód
  4. Kötelezettséget jelölő kód
  5. Származáskód
  6. Díjkódok
 2. Új „Kiterjesztett gyártói felelősségi díj összetevő” rögzítési lehetőség
 3. KF kód termékhez való hozzárendelése
 4. Bizonylaton történő KF kód kezelés
 5. Új riport

 

1. Új törzsadat rögzítési lehetőség

A Karbantartás/Törzsadatok/Termék- és készletkezelés menüpont alatt létrehozásra került a Kiterjesztett gyártói felelősségi díj összetevő almenü.

Az új almenü alábontott, mint ahogy a fenti képen is látható. Csakúgy, mint a környezetvédelmi termékdíj KT kódjának létrehozása esetén, a KF kódokat is különböző elemekből tudjuk létrehozni.

kfkod

Első sorban tehát a kód elemeit szükséges rögzíteni, mindegyiket a saját menüpontjában, az Új gomb használatával. Például:

termekaram

Mivel a díjkódokat előre meghatározza a jogszabály, azok már alapértelmezetten megtalálhatóak az adatbázisban.

Ha minden elemet rögzítettünk, létrehozhatjuk magát a KF kódot is.

2. Új „Kiterjesztett gyártói felelősségi díj összetevő” rögzítési lehetőség

A Törzsadatok/Termék- és készletkezelés menüpontjában található Kiterjesztett gyártói felelősségi díj almenüre kattintva az Új gomb használatával tudjuk létrehozni a KF kódot a már előre felrögzített kódok szerint, amelyeket legördülő menüből választhatunk ki. Meghatározásra került az is, hogy a kód összetevői alapján milyen díjkódot szükséges használni, a program pedig felismeri ezt, és ahogy rögzítjük a KF összetevőhöz a kódokat, a rendszer a díjkódot automatikusan hozzárendeli, illetve látható lesz az is, beállításaink szerint hogyan fog kinézni a végleges KF kód. Itt tudjuk továbbá megadni a díjtétel összegét is.

 

3. KF kód termékhez való hozzárendelése

Amennyiben a fentieknek megfelelően rögzítettük a szükséges KF kódokat, hozzá kell rendelnünk a megfelelő termékhez. A metódus megegyezik a környezetvédelmi termékdíjas összetevők termékhez való hozzárendeléséhez. A termék adatlapjára új fül került, KF összetevők néven. Itt tudjuk hozzáadni a termékhez a KF kódot az Új gomb használatával egy legördülő menüből, illetve itt tudjuk rögzíteni a mennyiséget is. A díjtétel a törzsadatokból kerül átemelésre.

terter

osszetevo

 

4. Bizonylaton történő KF kód kezelés

Ezen a ponton is megegyezik az új funkció kezelése a már ismert környezetvédelmi termékdíjas összetevő használatával. A bejövő- és kimenő számlák kiállítása során, ha a bizonylaton szereplő termékhez hozzá vannak rendelve a KF kódok, azokat a rendszer a bizonylat KF összetevő füle alatt listázza és kiválaszthatjuk, melyiket szeretnénk érvényesíteni. A Karbantartás/Beállítások/Rendszer beállítások menüpont kiegészült egy Gyártói felelősségi díj almenüvel, amelyben beállítható, hogy a bevallás iránya bejövő, vagy kimenő oldalon történik-e.

rendszerbe

A beállításnak megfelelően a KF kód a bevallás irányának megfelelően kerül automatikusan aktiválásra.

szamla

A jogszabály nem követeli meg az összetevők nyomtatási képre való feltüntetését, ettől függetlenül mi lehetőséget adunk arra is. A törzsadatokban a bizonylatok sablonjának szerkesztésével tudjuk ezeket az adatokat is megjeleníteni.

Így pedig a nyomtatási képen is láthatóak lesznek a KF kódok és az összesítő is.

Ha szeretnénk a KF kódot tételesen is szerepeltetni a bizonylaton, a Karbantartás/Beállítások/Rendszer beállítások/Általános fül alatt a Környezetvédelmi termékdíj menüben aktiváljuk a lenti képen látható checkboxot.

ktbeáll

Amennyiben a kimenő számla olyan partnernek készül, aki nem magyar illetőségű, a „Köszönjük a vásárlást!” alatt megjelenő kötelező szöveg nem jelenik meg, viszont a Kiterjesztett gyártói felelősségi díj listában megjelenik a bizonylathoz tartozó KF kód.

 

5. Új riport

A lejelentési követelményeknek megfelelően új riport is készült az új funkció mellé, amivel lehetőségünk lesz lekérdezni a lejelentéshez szükséges adatokat. A Kiterjesztett gyártói felelősségi díj listák a Beszerzés és Értékesítés alatt is elérhetőek, szűrhetőek és excel állományba is menthetőek.

Először egy szűrőablak ugrik fel, ahol paraméterezhetjük a lekérdezni kívánt lista értékeit az alábbi módszerekkel.

Az így kinyert lista pedig minden fontos elemet tartalmazni fog, hogy eleget tudjunk tenni lejelentési kötelezettségünknek. A riport a KF kód mellett tartalmazza annak összetevőit, a VTSZ számot, a mennyiséget, az összes díjtételt, az egységnyi díjtételt, mennyiségi egységet, bizonylatszámot, a bizonylat keltét és a könyvelés dátumát is. Ezeket az adatokat pedig a már ismert módszerrel egy excel állományba menthetjük.

Kulcs-Ügyvitel Modul: Elektronikus számla – Számlák listájában az elektronikus számla kiküldésének dátuma

Amennyiben az Elektronikus számla modullal e-számlát küldünk partnereinknek, az új verzióban már van lehetőség arra is, hogy a számlák listájában láthassuk a bizonylatok kiküldési dátumát.

eszamla

Az utolsó e-számla kiküldési dátumra szűrni is tudunk.

eszamlaszures

 

NAV technikai felhasználó validációk

A fejlesztés célja az volt, hogy a sikertelen NAV API hívások számát csökkentsük.

A továbbiakban a technikai felhasználó állapotát, jogosultságát a Kulcs-KOBAK szolgáltatás ellenőrizni fogja úgy, hogy vizsgálja a kérésekre a NAV rendszerétől visszakapott értékeket és ha hibát észlel, visszaad egy státuszt a technikai felhasználóról. Ebből a program felhasználója annyit fog észlelni, hogy technikai felhasználó megadása során, ha probléma adódik a felhasználóval, különböző üzeneteket ad vissza a program.

Ha például a jelszó nem megfelelően került megadásra a technikai felhasználó rögzítése során:

autherror

Amennyiben nem megfelelő az aláíró kulcs (például elgépeltük):

alairokulcs

Illetve ha nem megfelelő jogosultságokkal van létrehozva a technikai felhasználó a NAV online felületén:

jogosultsagerrro

 

A program azt is vizsgálja, ha egy már sikeresen berögzített technikai felhasználó jogosultsága megváltozik. Erre már a programba való belépés során figyelmeztetni is fog, hogy még számlázás előtt javítsuk a jogosultságokat, vagy egyéb problémákat. Ha pedig számlázás során észleli a rendszer, hogy a felhasználó nem megfelelően van paraméterezve, azt is jelzi. Ilyen esetben felugrik egy ablak, amelyben a technikai felhasználó adatait tudjuk ellenőrizni és ha minden helyesen van megadva a programban és a jogosultságok rendben vannak a NAV online felületén is, akkor a lenti képen látható checkbox aktiválásával a felhasználó státusza megfelelően kerül beállításra. Ilyen esetben is ellenőrzi az adatokat a rendszer a NAV felületén is, tehát addig nem tudjuk menteni a felhasználót, amíg mindkét rendszerben helyesen meg nincsenek adva.

checkbox