Nyomtatás Nyomtatás
Küldés e-mailben Küldés e-mailben

Verziótájékoztató: 2021. január 19.

Kulcs-Ügyvitel frissítés

Verziószám: 20.11.1148.9156

Megjelenési dátum: 2021. január 19.

Ügyvitel4

A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

Brexithezkapcsolódó változás, hogy 2021-től változik az Egyesült Királysággal folytatott kereskedelem bevallási kötelezettsége. Észak-Írország a vámunió része marad, tehát a velük folytatott kereskedelem továbbra is Intrastat körbe fog tartozni. Az Egyesült Királyság többi területe (Anglia, Wales, Skócia) a vámunión kívülre kerül, tehát a velük folytatott kereskedelemről már nem kell Intrastat jelentést küldeni 2021. január tárgyhónaptól.
A fentiekkel összefüggésben az érintett országkódok is megváltoznak:

  • GB: az adatszolgáltatásnál megszűnik;
  • XI: Egyesült Királyság (Észak-Írország);
  • XU: Egyesül Királyság (Észak-Írország nélkül)

A programban a frissítés után továbbra is szerepelni fog a GB kód a meglévő adatok és hivatkozások végett, azonban új adatbázis létrehozásakor a kód nem kerül be, mert már nem a vámunió tagja, így nem kell bevallást benyújtani részére. XI és XU kódok viszont a frissítést követően a meglévő és új adatbázisban is automatikusan bekerülnek majd.

A Központi Statisztikai Hivatal átalakítja a KSH-Elektra adatgyűjtési rendszert, kivezeti az Adobe Flash alapú működést és lecseréli az eddig használt egyedi űrlap technológiát az elektronikus ügyintézés során már jelenleg is számos területen bevezetett és központilag támogatott iFORM technológiára. A rendszer használatában, a már megszokott funkciók tekintetében adatszolgáltatók nem fognak lényeges változást érzékelni, az xml szerkezetében lett változás bevezetve, azonban ez nem érinti az eddigi megszokott intrastat xml generálást a programból.

A programban megjelent egy új XML gomb, ami az új struktúra szerint készíti el a bevallást:

intrastat1

A régi XML használatát azonban nem vezettük ki a programból, de fontos megemlíteni, hogy bár az intrastat xml generálás ezzel is sikeres lesz, a KSH oldalára a feltöltés már nem.

Erről a KSH oldalon lévő hibaüzenet is figyelmeztet minket:

intrastat2