Nyomtatás Nyomtatás
Küldés e-mailben Küldés e-mailben

Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás – Teendők

A 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 2016. január 1-jétől hatályos 11/A. §-a értelmében a számlázó programnak olyan önálló, de a programba beépített, „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű funkcióval kell rendelkeznie, amelynek elindításával adatexport végezhető a programmal kiállított számlákról.

Ahhoz, hogy az adatexport a fenti rendelet 2. melléklete szerint és a 3. mellékletben meghatározott adatszerkezetben tartalmazza a számlázás adatait, kérem olvassa el az alábbi bejegyzést és végezze el programjában a szükséges beállításokat.

Fontos! Ahhoz, hogy a 2016. január 1-től kiállított számláira biztosítani tudjuk a megfelelő adatexportot, mindenképpen szükséges a 2015. decemberi programfrissítés telepítése 2016. január 1-jét megelőzően!

Az adatexport az Értékesítés / Számlák / NAV / NAV-Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás menüpontban érhető el. Az adóhatóság egy konkrét ellenőrzés során kötelezheti az ellenőrzött adózót, hogy biztosítsa a számlázó program „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű funkciójával történő adatexportot, és ezzel az elektronikus adathordozón tárolt – adatexporttal érintett – adatainak meghatározott struktúrában történő átadását.

Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás

Teendők a programban, hogy az adatszolgáltatás a NAV-nak megfelelően készüljön el:

Ügyfél cím adatainak helyes bontása

Az ügyfelek számlán szerepeltetni kívánt címadatait a megfelelő bontásban kell rögzíteni a programban, hogy az az adatszolgáltatás előírásainak megfeleljen. Részlet a NAV tájékoztatójából:

NAV tájékoztató

Ennek megfelelően nem elfogadható az, hogy a Közterület mezőben szerepeljen a Közterület jellege, Házszám, stb., hanem azt a megfelelő mezőben kell szerepeltetni a programban.

Az ügyfél mentéskor a központi címet, valamint számla mentéskor a kiválasztott címet ennek megfelelően ellenőrzi a program és ha nem szerepel közterület jellege és házszám, akkor a következő figyelmeztetést adja:

Cím figyelmeztetés

Ha az ügyfél címében szerepel közterület jellege, vagy házszám, vagy egyéb cím adat, csak nem töltötte ki ezeket a mezőket, akkor nyomja meg a Nem gombot és módosítsa a címet a megfelelő bontásra. Viszont ha a címben nem szerepel ilyen adat, pl. helyrajzi szám esetén, akkor kattintson az Igen gombra, ennek hatására a címnél bejelölésre kerül, hogy NAV kompatibilis a cím, így következő alkalommal ugyanezen ügyfél, vagy számla mentésekor már nem jön fel a figyelmeztető üzenet.

NAV kompatibilis

Számla készítésekor már az ügyfél választást követően látható, hogy a cím nem NAV kompatibilis, mert ilyen esetben pirossal jelöljük a cím mezőt:

Vevő cím

A mező végén lévő …-re kattintva azonnal módosítható a cím adat, hogy az megfeleljen az előírásoknak.

Egyéni vállalkozó jelölése

Amennyiben egyéni vállalkozóként állít ki számlát a programból, akkor Karbantartás / Beállítások / Rendszer beállítások / Cégadatok fülön pipálja ki az Egyéni vállalkozó megjelölést, és töltse ki a Nyilvántartási szám és Aláírás mezőket.

Egyéni vállalkozó

A kitöltést követően szükséges beállítani, hogy ezen adatok a számlán is szerepeljenek. A Karbantartás / Törzsadatok / Bizonylatok / Bizonylat sablon menüpontban a számlák sablonjaiban adjuk hozzá a Saját profilnál az egyéni vállalkozáshoz kapcsolódó makrókat.

EV makró

Kisadózó jelölése

Amennyiben kisadózóként állít ki számlát a programból, akkor Karbantartás / Beállítások / Rendszer beállítások / Cégadatok fülön pipálja ki a Kisadózó megjelölést.

Kisadózó

A kitöltést követően állítsa be, hogy a kisadózó megjelölés a számlán is szerepeljen. A Karbantartás / Törzsadatok / Bizonylatok / Bizonylat sablon menüpontban a számlák sablonjaiban adjuk hozzá a Saját profilnál a Kisadózó makrót.

Kisadózó makró

Népegészségügyi termékadó kötelezettség

Az olyan termékeknél, ahol népegészségügyi termékadó fizetési kötelezettség terheli az eladót, ott a terméknél szükséges ennek jelölése:

Népegészségügyi termékadó

A bejelölés hatására, a termék számlázásakor a számlán feltüntetésre kerül a „Népegészségügyi termékadó kötelezettség az eladót terheli.” szöveg.

Közvetített szolgáltatás számlázása

Az olyan szolgáltatásoknál, melyek többnyire közvetített szolgáltatásként vannak számlázva, javasolt a termék szerkesztőn már Közvetített szolgáltatás jelölést bekapcsolni:

Közvetített szolgáltatás

Természetesen ez a számla tétel szerkesztőn felülbírálható, attól függően, hogy a számlán szereplő szolgáltatás valóban közvetett e vagy sem:

Közvetített szolg. tétel

A jelölő hatására a kiállított számlán megjelenik „A számla közvetített szolgáltatást tartalmaz.” szöveg.

Számla bizonylat sablonon kötelező makrók

Az adatszolgáltatás kapcsán a számla sablonján kötelezővé váltak a következő mezők, így nem elfogadott ezen adatok képként való szerepeltetése:

Saját profil:
– ADOSZAM
– NEV
– IRANYITOSZAM
– TELEPULES
– CIM

Ügyfél profil:
– NEV
– IRANYITOSZAM
– TELEPULES
– CIM

Amennyiben valamelyik adat hiányzik a számla sablonjáról, akkor ezt szükséges pótolni a Karbantartás / Törzsadatok / Bizonylatok / Bizonylat sablon menüpontban.