Nyomtatás Nyomtatás
Küldés e-mailben Küldés e-mailben

Devizás számlák, bankok és pénztárak átértékelése

A Kulcs-Ügyvitel programban lehetőség van a devizás számlák, bankok és pénztárak átértékelésére.

Az átértékelés megkezdése előtt szükséges, hogy az átértékelés napjához rögzítsünk a kívánt devizanemekhez árfolyamot a Karbantartás/Törzsadatok/Pénzügy/Árfolyam menüpont alatt.

A helyes könyvelési sorok létrejöttéhez állítsa be az átértékelés főkönyvi számait a Könyvelés/Főkönyvi feladás beállítások menüpontban.

Az első pontban leírt adatok rögzítését követően indíthatjuk az átértékelés a Karbantartás/Beállítások/Deviza átértékelés menüpont alól.

Deviza átértékelés

Deviza átértékelés

Az átértékelés megkezdéséhez kattintson az Új gombra, majd adja meg a kívánt dátumot és a kiválasztott devizákat.

Átértékelési paraméterek

Átértékelési paraméterek

Az adatok megadását követően megjelennek azok a tételeink, melyeket érinti a beállított átértékelés. Az első fülön azon kimenő számláink jelennek meg, melyek a kiválasztott devizanemeknek megfelel, valamint kintlévőséggel rendelkezik, ugyanígy a második fülön a bejövő számláink. A harmadik fülön a devizás házipénztárak és devizás bankok átértékelését végezhetjük el.

Deviza átértékelésben érintett tételek

Deviza átértékelésben érintett tételek

A kijelöléssel kiválaszthatjuk, hogy mely tételeinket szeretnénk átértékelni. Az ablakban már láthatunk egy előzetes információt arról, hogy az átértékelés következtében milyen mértékű árfolyam veszteséggel, illetve árfolyam nyereséggel számolhatunk. 

Az Ok gomb megnyomását követően elkészül az adott napra az átértékelés, melynek könyvelési sorait láthatjuk a következő megjelenő ablakban, valamint bármikor visszanézhetjük az Átértékelés menüpont alatt.

 

Átértékelés adatai

Átértékelés adatai

Megjegyzések:

– Amennyiben az átértékelés előtt már rögzített a számlához kiegyenlítést az átértékelés dátuma utáni napra, akkor az a számla már nem jelenik meg az átértékeléskor. Fontos, hogy az átértékelés dátuma utánra eső kiegyenlítéseket, csak az átértékelés elvégzése után rögzítse!

– Egy adott napra, csak egy átértékelés rögzítése lehetséges. Amennyiben elrontotta az átértékelést, akkor törölje azt, majd végezze el újból.

– Az átértékelés a számlák átadását követően, vagy azzal egyidejűleg kerüljön feladásra a könyvelés felé. Ne fordítsuk meg a sorrendet, nem lehet először az átértékelés, majd utána a számlákat feladni!

– A feladott átértékelés már nem törölhető. Amennyiben ez szükséges, akkor törölje először a Kulcs-Könyvelésből a feladott csomagot, majd az Ügyvitel rendszerből az elkészített csomagot. Ezután van lehetőség a törlésre.

– Az átértékelés szintén nem törölhető, amennyiben egy átértékelt számlához már rögzítettünk kipontozást. Ha mindenképp szükséges a törlés, akkor előtte a kipontozásokat vissza kell vonni a Kiegyenlítések kezelése menüpontban.