Nyomtatás Nyomtatás
Küldés e-mailben Küldés e-mailben

START programfunkció - Kulcs-Számla   Kulcs-Számla és Készlet   PERFEKT programfunkció - Kulcs-Számla   Kulcs-Számla és Készlet   PRÉMIUM programfunkció - Kulcs-Számla   Kulcs-Számla és Készlet   Kulcs-Ügyvitel   

Milyen követelményeknek kell megfelelni egy számlázó programnak?

2014. július 1-jén hatályba lépett a 23/2014. (VI.30.) számú NGM rendelet egységesíti az adóügyi bizonylatokkal szemben támasztott követelményeket és a számlázó programokkal szemben is szigorú előírásokat tartalmaz.

8. § (1) A számlázó programmal szemben követelmény, hogy a) a számlázó program – a (2)–(4) bekezdésben meghatározott eltérésekkel – kihagyás és ismétlés nélküli, folyamatos sorszámozást biztosítson, és
b) a számlázó programot a 11. § szerint bejelentsék.
(2) A számlázó programnak az adóalany nem magyarországi adószámán történő számla kibocsátásához a belfölditől elkülönített sorszámtartományt kell biztosítania.
(3) A sorszámozás folyamatossága nem sérül, ha
a) a csoportos adóalanyiságban részt vevő tagok belső, egymás közötti kapcsolataiban a számlának nem minősülő egyéb számviteli bizonylat kibocsátása, és
b) a csoportos adóalanyiságban részt vevő tagok külső, harmadik személlyel szembeni kapcsolataiban a számla kibocsátása azonos sorszámtartományon belül történik.
(4) A sorszámozás folyamatossága nem sérül akkor sem, ha a számla, az Áfa tv. 165. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott, valamint egyéb, az Áfa tv. tárgyi hatálya alá nem tartozó ügyletről kibocsátott számviteli bizonylat kibocsátása azonos sorszámtartományon belül történik.
(5) Abban az esetben, ha a program egyaránt alkalmas számla és nyugta előállítására, számla és nyugta kibocsátása elkülönített sorszámtartományon is történhet.

Forrás: Készült a NAV hivatalos oldalán található anyagok felhasználásával