Nyomtatás Nyomtatás
Küldés e-mailben Küldés e-mailben

START programfunkció - Kulcs-Készlet   Kulcs-Számla és Készlet   PERFEKT programfunkció - Kulcs-Készlet   Kulcs-Számla és Készlet   PRÉMIUM programfunkció - Kulcs-Készlet   Kulcs-Számla és Készlet   Kulcs-Ügyvitel   

Szállítólevelek

szállítólevél egy olyan bizonylat,  ami a termékek helyváltoztatását, illetve a megrendelés teljesítését igazolja. A szállító ezt akkor állítja ki, ha termékeit egy másik helyre szállítja.

Egy szállítólevél külalakban hasonlít a számlához, de nem vonatkoznak rá a PM rendeletbe foglalt számlázásnál alkalmazott szabályok. 2012-től a nyomtatványforgalmazó köteles lejelentenie az általa értékesített szállítólevél tömböket, így már nem lehet név nélkül venni szállítólevelet.

A 2012-es jogszabályváltozás óta kifejezetten csak a nyomtatványként előállított/forgalmazott szállítólevelekre vonatkozik, a számítástechnikai eszközök által előállított szállítólevelek nem minősülnek nyomtatványnak!

Szállítólevél készítése és a szállítólevelek listája a Készletezés menüben a Szállítólevelek ablakban érhetőek el.

2013-12-23_12h15_17

A listában az új szállítólevél készítés mellett Tekinthetjük meg és Stornózhatjuk  meglévő szállítóleveleinket. A listában a szállítóleveleinkből Számlát  készíthetünk, mely következtében a szállítólevélen szereplő bejegyzések átkerülnek a számlára, továbbá új szállítólevelet készíthetünk a meglévő alapján az Új a kiválasztott alapján  funkcióval. Lehetőségünk van a Forinttól eltérő Pénznemben is elkészíteni szállítóleveleinket. Előzetesen rögzítenünk kell a Törzsadatokban, a Pénznemet (pl. € ) és az új szállítólevél Bizonylattömböt.

A szállítólevél készítésénél az ügyfél és a termékek megadása mellett beállíthatjuk a Teljesítés dátumát, valamint a Raktárat, a Részleg-és Munkaszámot és Projekthez is kapcsolhatjuk a bizonylatot. A Sablon módosításával választhatjuk ki a nyomtatási stílust, mely alapesetben klasszikus egysoros. 

A szállítólevelek listájánál egyszerre több szállítólevelet is kijelölhetünk egy ügyféltől, így nem szükséges egyesével kiállítanunk a számlákat.

Raktár mezővel szabályozhatjuk, hogy mely raktárból történjen a tételek kiadása, de ha tételenként szeretnénk meghatározni a kiadást, akkor a szállítólevél Tétel ablakában is megadhatom a Raktárat.

A megfelelő Sablon használatával (pl. klasszikus) a tételekhez beállított raktár információkat is láthatjuk.

A szállítólevelek listájában a bejegyzésekre lehet szűrni, csoportosítani minden, a bizonylaton szereplő adatra a Szűrésopció segítségével. A lista alján szereplő ablakokban lehet a bizonylatokhoz kapcsolódó plusz információkat megtudni:

>Tételek (a bizonylaton szereplő termékek, áruk adatait láthatjuk)

>Kapcsolódó bizonylatok (a szállítólevélből készült számla, számlák)

>Gyáriszámos tételek (a szállítólevél tételein szereplő gyáriszámok)

A szállítólevél készítésének végeztével a  Mentés és bezárás gombra kattintva a szállítólevél elmentése megtörténik és a nyomtatást a későbbiekben a szállítólevél listájából végezhetjük el.

Mentés és nyomtatás gombra kattintva, felugrik egy megerősítő ablak, ahol még módosíthatjuk a sablont, példányszámot, nyomtatót, illetve azon, hogy azonnal nyomtatásra kerüljön-e a számla.

Mentés és nyomtatás gombra kattintva, – ha aktiváltuk a távnyomtatás lehetőségét rendszerünkben,- kiválasztható a Mentés és távnyomtatás lehetősége is. Ilyenkor, az ügyfél e-mail címének megadása után, saját példányunk kinyomtatásához, a nyomtatás paraméterező ablak is megnyílik.

Mentés és új gombra kattintva minden úgy történik, mint a Mentés és bezárás funkciónál, annyi különbséggel, hogy nem záródik be a rögzítőablak, hanem új ablak nyílik meg és tudunk újabb szállítólevelet kiállítani.

Lehetőségünk van a Mégsemgombbal kilépni, illetve Szállítólevél csoportot, kategóriát rögzíteni, és nem utolsó sorban a Nyomtatási előnézet  funkcióval láthatjuk, hogy a kinyomtatásra kerülő szállítólevelünk, hogy fog kinézni.

A kötelezően kitöltésre kerülő mezők meghatározására a Kötelező mezők  ad lehetőséget, ezáltal a számunkra fontos mezőket nem felejthetjük ki mert a szoftver figyelmeztet, hogy még nem töltöttük ki.

A szállítólevelek listáját nyomtathatjuk, Etikettet készíthetünk  és Excel táblázatba is exportálhatjuk.