Nyomtatás Nyomtatás
Küldés e-mailben Küldés e-mailben

START programfunkció - Kulcs-Számla   Kulcs-Számla és Készlet   PERFEKT programfunkció - Kulcs-Számla   Kulcs-Számla és Készlet   PRÉMIUM programfunkció - Kulcs-Számla   Kulcs-Számla és Készlet   Kulcs-Ügyvitel   

Számítógépes számlák utólagos stornózása, helyesbítése

A stornózás (sztornó, storno) és helyesbítés szavak használatáról megoszlanak a vélemények. A számlák stornózásának és helyesbítésének módjáról rengeteg egymásnak is ellentmondó állásfoglalás jelent meg. Ezen szabályoknak értelmezése a számítógépes számlákra sok problémát jelent.

Először is tisztáznunk kell, hogy a számítógéppel előállított stornó (érvénytelenítő) illetve helyesbítő (módosító) számla egy külön bizonylat, amely önálló sorszámmal rendelkezik. Tehát soha nem az eredeti számlát húzzuk át illetve javítunk bele. A számítógépes számlák kézzel történő javítása nem megengedett. A stornó (érvénytelenítő) számla az eredetit érvényteleníti oly módon, hogy az eredetivel megegyező tételek szerepelnek rajta mínusszal. Ez mínuszos mennyiségeket (ezzel együtt mínuszos tételértéket), vagy ha mennyiségek nem szerepelnek a számlán, akkor mínuszos tételenkénti értéket jelentenek. A helyesbítő (módosító) számla az eredeti módosítandó tételeket tartalmazza mínusszal és az új javított tételeket plusszal. Ha a módosításnak nincs számszerű hatása, akkor tétel nélküli számla is kiállítható. Természetesen, ha az eredeti számlán negatív mennyiségek szerepeltek, akkor az előjelek megfordulnak.

Számláink sztornózására és helyesbítésére lehetőségünk van a programban a kis ikonsorban.

2013-09-17_15h21_22