Nyomtatás Nyomtatás
Küldés e-mailben Küldés e-mailben

ÁLTALÁNOS programfunkció

Bizonylat sablonok

A szoftverben előre paraméterezett bizonylat sablonok találhatóak, melyeket szabadon szerkeszthetünk és paraméterezhetünk.

Karbantartás / Törzsadatok/ Bizonylatok/ Bizonylat sablon menüpontban tekinthetjük meg, illetve paraméterezhetjük sablonjainkat.

Bizonylatkiállítás során majd a sablon Megnevezése alapján tudjuk kiválasztani a használni kívántat, az adott bizonylat típusnál elérhetőek közül.

Nyelv mezőben beállítható, hogy a bizonylat egy, vagy kétnyelvű feliratozással készüljön. Az első legördülő listában az első nyelv, a másodikban – ha szükséges – a második nyelv választható ki. A nyelvválasztó mező a jobb oldalán található  gomb segítségével megnyithatjuk a bizonylat feliratok listáját. A listában lehetőség van a mező feliratok megváltoztatására. Ezzel körültekintően bánjunk, mert a bizonylat feliratok listája közös, tehát az egyes módosítások minden bizonylat sablonon érvénybe lépnek (a lista a Karbantartás/ Törzsadatok/ Általános/ Nyelv pontban is elérhető és működése is azonos).

Nézet mezőben a nyomtatási kép stílusát, a Betűtípus mezőben pedig a nyomtatásra kerülő adatok betűtípusát választhatjuk ki. A szállítói és vevői adatok betűtípusát a képernyő közepén található Vevő és Szállító profil fülön, a felső és alsó megjegyzések betűtípusát a megjegyzés törzsekben, a fizetési módhoz tartozó megjegyzését pedig a fizetési mód törzsben választhatjuk ki.

Felső margó és Alsó margó lehetőséget biztosít arra, hogy logóval ellátott papír esetén a nyomtatási terület nagyságát módosítsuk.

Az Előnézet bizonylat típus mezőben kiválaszthatjuk, hogy a Bizonylat típusa fülön bejelöltek közül, melyik bizonylat képét kívánjuk megtekinteni az Előnézet gomb segítségével.

Azt, hogy milyen bizonylat típusok kiállítása esetén kívánjuk az adott bizonylat sablont kiválasztani, a Bizonylat típusok fülön választhatjuk ki.

Feliratok fülön a bizonylat sablon kiválasztása esetén megjelenő feliratok ki- és bekapcsolására van lehetőség. Amennyiben szükséges, a felirat módosítását a Nyelv mező mellett található  gomb segítségével megnyitható listában végezhetjük el. Számla bizonylattípusra is érvényes sablon esetében, a következő elemek nem kapcsolhatóak ki: Fizetési mód, Teljesítés dátuma, Kelte, Elszámolási időszak záró dátuma, Esedékesség, Összesen, Kerekítés, Fizetendő végösszeg, Áfa összesítő, Szállítási cím.

Az Egyéb adatok fülön állíthatjuk be, ha a bizonylatokon a felár, illetve kedvezmény nélküli egységárat, gyáriszámot, összetevőket, árfolyamot, környezetvédelmi termékdíjat is fel szeretnénk tüntetni.

A szállítói és vevői profilhoz bekerülő adatok halmazát, a Makró hozzáadása legördülő mező segítségével állíthatjuk össze. A kiválasztott adatok <> jelekkel lesznek megjelölve. Ezeken kívül beírhatunk bármilyen kiegészítő megjegyzést, melyek stabilan, kiválasztott ügyféltől, illetve szállítói profiltól függetlenül jelennek meg (pl.: Adószám – felirat az <ADOSZAM> makró elé).

Az egyes elemek formázására a szerkesztőablakban található szokásos szövegformázó ikonok segítségével van lehetőség. Például ha a bizonylat sablonon betűtípust változtatunk, célszerű a vevő és szállító profil betűtípusát is ahhoz igazítani.

A logó képet tartalmazó fájl a mező mellett található  gomb segítségével választható ki. A Logó elhelyezkedése a szállító adatokhoz képest mező értéke és a kiválasztott sablon nézet határozza meg, hogy milyen a feltöltendő kép ideális képmérete. A javasolt képméret a Logó kép kiválasztás felirat melletti zárójelben látható.

A Modern nézet használata esetén belső raktári bizonylatainkon (kivét, bevét, átadás, gyártás, szétszerelés) és a szállítói rendelésen nincs logo kép megjelenítés.

Ezen a szerkesztőablakon látható, hogy a bizonylat nyomtatási képén hogyan helyezkednek el a bizonylat tételeiben megjelenített mezők.

A mezőket könnyedén áthelyezhetjük az egér segítségével. Egy mező törléséhez kattintsunk a mezőre jobb egér gombbal, majd válasszuk a Törlés funkciót. A bizonylat tételek között vannak olyan adatok, melyeket kötelezően fel kell tüntetni, ezek törlése nem lehetséges. A nem törölhető mezőkön kattintva nem jelenik meg ez a lehetőség. (Ez számla esetében: Termék neve, Mennyiség, Egységár, Mennyiségi egység, Áfa kulcs, Áfa érték, Nettó, Bruttó.)

Új mező megjelenítéséhez, illetve egy törölt mező visszaállításához kattintsunk jobb egér gombbal valahol üres területen, majd a listából válasszuk ki a kívánt mezőt.

A mezők szélességét az egérrel módosíthatjuk, a mező szélére kattintva. A mezők tartalmának igazítására pedig, az adott elemen kattintva, a megjelenő Igazítás opción belüli választással nyílik lehetőség.

A sablonszerkesztő ablakban megjegyzést is rendelhetünk az adott bizonylatsablonhoz. Amennyiben a Karbantartás menüben, a Törzsadatok / Bizonylatok menüponton belül feltöltöttük a Felső, illetve az Alsó megjegyzés törzseket, ezek az adatok kiválaszthatóak a bizonylatszerkesztő ablakban.

Ezeket a bizonylat sablonokat a Karbantartás menüponton belül, a Rendszer beállítások / Bizonylatok fülön rendelhetjük hozzá a különböző bizonylat-típusokhoz. Alapértelmezetten minden bizonylathoz be van állítva egy sablon, ez tetszés szerint módosítható. Itt adható meg továbbá a nyomtatási példányszám is.