Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Béren kívüli juttatások éves 500 000 forint feletti 27 % egészségügyi hozzájárulásának májusi bevallása


A 2013 júniusi verziónktól kezdődően lehetőséget biztosítunk a 27 % egészségügyi hozzájárulás éves bevallására, illetve ennek kezelésére. Ennek megfelelően a Beállítások/Számfejtési alapadatok menü új opcióval bővült. Amennyiben tárgyévet követő májusban kívánja a 27 % -os eho-t bevallani, jelöljék be az „Egyes meghatározott juttatás (SZJA tv. 70. §(4) utáni 27 százalékos mértékű Eho tv. 3. §(6) alapján történő elszámolása ” pontot. A funkció választásával, a program elszámolja az 500 ezer forint feletti béren kívüli juttatásokat terhelő 27 % -os egészségügyi hozzájárulást, azonban nem a tárgyhóra vonatkozó 08 –as bevallásba gyűjti fel azt, hanem a tárgyévet követő májusi 08-as bevallásba.

Új lista is lekérhető az Adatszolgáltatások/NAV felé opcióból, „Béren kívüli juttatások adójának éves elszámolása” néven. A nyomtatvány a 2012 –es, és a 2013 –as programban is megtalálható, így az egyértelmű használat érdekében a 2013 –as program, tájékoztató üzenetet küld arról, hogy a megjelenített adatok bevallása a 2014. májusban lesz esedékes. Az idén májusban esedékes eho különbözetről a 2012 –es programba belépve, ugyan ebben a menüpontban kérhetnek le listát.

A 2013 –as program Karbantartások/ Adatbázis karbantartása/2013 évnyitás módosítása funkció új lehetőségként tartalmazza az előző évi (2012-es) évből történő eho különbözet átvételét a 2013 májusi 08-as bevallás elkészítése érdekében.  Amennyiben idén májusban kívánja bevallani az eho különbözetet, kérjük futtassa az évnyitás módosítása  – „Előző évi béren kívüli juttatások elszámolásának átvétele „ opciót.

A tavalyi évről áthozott egészségügyi hozzájárulás különbözete a 1308 –as bevallás 1308A-01-01 lapjának 16 –os sorába kerül.

Fontos!2010 –es évtől, Ügyfeleink igénye alapján a természetbeni juttatások /béren kívüli juttatások juttatási időpontja a tárgyhavi bérfizetési nap dátummezőjétől elkülönítetten külön mezőben – a tárgyhavi bérfizetési naptól eltérő dátummal is – rögzíthető. Ha a béren kívüli juttatások hóvégi számfejtéssel kerülnek elszámolásra és a számfejtési beállításoknál a „Természetbeni juttatások juttatásának napja” mező adata 0-ál nagyobb, de 11-nél kisebb érték, vagy az adott juttatásnál a kifizetés dátuma a tárgyhónapot követő időszak, akkor a juttatáshoz kapcsolódó munkáltatói közterhek a nyomtatványokon (bérösszesítők, fizetési jegyzékek), a közteher-utalás pontban és a 08 adatszolgáltatáson a következő hónap adatainál jelennek meg. (2010 júniusi fejlesztés). Azon Felhasználóink, akik az adott juttatásnál a kifizetés dátuma a tárgyhónapot követő időszakot jelöltek, szükség esetén korrigálják a május havi 08-as felgyűjtését.

Szakmai háttér, forrás:

Eho tv. 3§(6) Az Szja tv. 70. § (4) bekezdés második mondata szerinti egyes meghatározott juttatás utáni 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás összegét az adóévet követő év május hónapjának kötelezettségeként kell bevallani és megfizetni, azzal, hogy a fizetési kötelezettséget csökkenti az ugyanazon alap (Szja tv. 70. § (4) bekezdés második mondata) után számított, a (4) bekezdés alapján megállapított egészségügyi hozzájárulás.

„2012/68. Adózási kérdés : a béren kívüli juttatások 500 ezer forint feletti részének adózása [a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 70. § (4) bekezdése, az egészségügyi  hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Eho tv.) 3. § (6) bekezdése]. Az Szja tv. 70. § (4) bekezdése szerint egyes meghatározott juttatásnak minősül a munkáltató által a munkavállalónak, valamint a munkavállalóra tekintettel más magánszemélynek az adóévben biztosított béren kívüli juttatások együttes értékének az évi 500 ezer forintot, illetve az 500 ezer forintnak – a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal – arányos összegét (éves keretösszeg) meghaladó része.

Az Eho tv. 3. § (6) bekezdése alapján az Szja tv. 70. § (4) bekezdés második mondata szerinti egyes meghatározott juttatás utáni 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás összegét az adóévet követő év május hónapjának kötelezettségeként kell bevallani és megfizetni, azzal, hogy a fizetési kötelezettséget csökkenti az ugyanazon alap után számított, a (4) bekezdés alapján megállapított 10 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás.

Az Szja tv. és az Eho tv. együttes értelmezése alapján a következő eljárás fogadható el.

Amennyiben a munkáltató a magánszemélynek az Szja tv. 70. § (4) bekezdésében meghatározott éves keretösszegnél – 500 000 forintnál -, vagy annak időarányos részénél, magasabb összegű béren kívüli juttatást ad, akkor év közben e juttatást – ideértve a béren kívüli juttatásokra vonatkozó szabályoknak megfelelő, de az éves keretösszeget meghaladó juttatást is – 10 százalékos mértékű eho terheli. Az éves keretösszeget meghaladó juttatás után a 10 és 27 százalékos mértékű (2012) eho közötti különbözetet az adóévet követő év május hónapjának kötelezettségeként kell bevallani és megfizetni. Erre a speciális szabályra elsősorban azért van szükség, hogy az év közben megszűnő jogviszonyok esetén is csak egy alkalommal kelljen az eho speciális szabályok szerint történő megállapításával összefüggésben felmerülő feladatokat elvégezni.

[Nemzetgazdasági Minisztérium 17211/3/2012. - NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 3709214284/2012.; AVÉ 2012/10.]„


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések