Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Alapbér alapján történő fizetett ünnepre járó távollét elszámolásának lehetősége havi béres dolgozók esetén


A Munka törvénykönyve lehetőséget biztosít a munkáltató, illetve munkavállaló közötti egyedi megállapodás alapján történő elszámolásra a munkaszüneti nap vonatkozásában.

A hivatkozott 146.§(3 ) d pontja egyértelműen kimondja, hogy az óra- és teljesítménybéres dolgozók, esetében a munkaszüneti napra távolléti díj illeti meg a munkavállalót. Programunkban így a továbbiakban is a hatályos távolléti díjszámításnak megfelelően kerül megállapításra a nem havi béres munkavállalók fizetett ünnepre járó távolléte.

Azonban sem a „d” sem az „e” pont nem tartalmazza, hogy havi béresnél nem távolléti díjat kellene számfejteni a munkaszüneti napra.

Az „e” pont a munkavégzés nélküli munkabér kifizetés esetén, – ide sorolható a munkaszüneti nap- ad lehetőséget, hogy a munkavállaló és a munkáltató megállapodjon a fizetendő munkabér mértékéről.

Ennek megfelelően programunkban biztosítottuk a fizetett ünnepre járó távollétek alapbér alapján történő elszámolását. Az opció beállítható a Beállítások /Számfejtési alapadatokon belül, amennyiben a „fizetett ünnepi távollét díjazásánál” az „alapbér alapján” funkciót választjuk.

Figyelem! Felhívjuk azon felhasználóink figyelmét, akik jelen verzió kiadása előtt már elkészítették a januári számfejtéseket, és megállapodás alapján alapbérrel kívánják elszámolni a havi béres dolgozók fizetett ünnepi távolléti díját, a frissítés elvégzése után módosítsák a beállítást a leírásnak megfelelően, majd futtassák ismét a számfejtést.

Szakmai háttér:

146. § (1) A munkavállalót, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget (állásidő) – az elháríthatatlan külső okot kivéve – alapbér illeti meg.

(2) A munkavállalót, ha a munkáltató hozzájárulása alapján mentesül a munkavégzés alól, a kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint illeti meg díjazás.

(3) A munkavállalót távolléti díj illeti meg

a) a szabadság tartamára,

b) az 55. § (1) bekezdés c)-g) pontban és 55. § (2) bekezdésben meghatározott esetben,

c) az 55. § (1) bekezdés i) pontban meghatározott esetben, ha tanúként hallgatják meg,

d) óra- vagy teljesítménybérezés esetén a napi munkaidőre, ha az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaidő,

e) ha munkaviszonyra vonatkozó szabály, munkavégzés nélkül munkabér fizetését annak mértéke meghatározása nélkül írja elő.

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések