Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Távolléti díj számítása (megszűnt az átlagkereset)


2013.01.01-től kikerül az átlagkereset fogalma a Munka Törvénykönyvéből és a távolléti díj számítása jelentősen átalakul.

Fontos változás, hogy az egy órára jutó alapbér meghatározásánál teljes munkaidős foglalkoztatás, havi béres munkavállalók esetén a 174-es osztószámot kell alkalmazni. Részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknál arányosan kell megállapítani az osztószámot.

A távolléti díj megállapítása az alábbi szabályoknak megfelelően történik:

Az alapbér és 6 havi bérpótlék figyelembe vételével kell megállapítani.

A műszakpótlékot és az éjszakai bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a beosztás szerinti munkaideje harminc százalékának megfelelő tartamban műszak- vagy éjszakai bérpótlékra jogosító időszakban végzett munkát.

A változásoknak megfelelően programunkban az kényelmesebb kezelhetőség miatt a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Jövedelem jogcímek paraméterezésében új funkció található, amely biztosítja a jövedelem jogcímek kategorizálását. Felhívjuk a Kulcs-Bér Kompakt, és Prémium verziót használó Felhasználóink figyelmét, hogy amennyiben egyedi jövedelemjogcímet használnak, ellenőrizzek ezen egyedileg létrehozott jogcímek kategorizálását a paraméterezésben.

A távolléti díj megállapításakor, a bérpótlékok közül csak azokat kell figyelembe venni, amelyek rendszeresen járnak a munkavállalónak. A rendkívüli munkavégzésért járó bérpótlék nem képezi a távolléti díj számításának az alapját.

A teljesítménybért az egy órára járó távolléti díj kiszámításakor úgy kell figyelembe venni, hogy az irányadó időszaki rendes munkaidőre járó teljesítménybér összegét osztani kell az irányadó időszakban rendes munkaidőben teljesített és teljesítménybérrel díjazott órák számával (osztószám).

A teljesítménybér távolléti díjba történő beszámítását opcionálisan meg lehet adni, melyre programunk a Beállítások/Számfejtés beállításai/Számfejtési alapadatokon belül biztosít lehetőséget.

Az ügyelet és a készenlét tartamára kifizetett bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkáltató a munkavállaló számára az irányadó időszakban átlagosan legalább havi kilencvenhat óra tartamú ügyeletet vagy készenlétet rendelt el.

A bérpótlékot az egy órára járó távolléti díj kiszámításakor úgy kell figyelembe venni, hogy az irányadó időszakra kifizetett bérpótlék összegét osztani kell az irányadó időszakban, rendes munkaidőben teljesített órák számával (osztószám).

Ha a munkáltató a munkavállaló számára bérpótlékok helyett a 145. § szerint átalányt állapított meg, a kifizetett havi átalány összegét osztani kell az irányadó időszakban rendes munkaidőben teljesített órák számával (osztószám).

A távolléti díj kiszámításakor, ha az irányadó időszakban munkabér-kifizetés nem történt, az alapbért kell figyelembe venni.

Hat hónapnál rövidebb munkaviszony esetén, a távolléti díj számításakor irányadó időszakként a naptári hónapokat vagy hónapot kell figyelembe venni. Teljes naptári hónap hiányában az alapbért vagy a havi átalányt kell figyelembe venni.

Fontos!

Az új távolléti díj számításának köszönhetően megváltozott a Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Távolléti díj és EKHO menüpont felülete. Az évnyitás során, az előző év minden olyan bérpótlék jellegű 174-es osztószámmal, vagy bérpótlék jellegű tulajdonsággal ellátott, és júliustól számfejtett jövedelme ebbe a táblába kerül át.

Ezen a felületen biztosítjuk a távolléti díjba beszámítandó jövedelem előzmények rögzítését is.

Továbbá az évnyitással minden olyan júliustól számfejtett jövedelem átkerül a teljesítménybér szekcióba, amelyek jövedelem paraméterezésében be volt jelölve a „teljesítménybér” tulajdonság. Szintén feltöltésre kerül az időszakok óraszámai tábla, a (júliustól) ledolgozott órák, és a beosztás szerinti (munkarend szerinti) órák számával.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések