Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató 2022. november (v2803)


 

Megjelenési dátum: 2022. november 8.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2022. november 9-én lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Új fejlesztések

Jogszabálykövetés

Javítások

 

Új fejlesztések

Átállás SQL 2017 adatbázis szerverre

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdődően a Kulcs-Bér program teljes telepítő programja az eddigi Microsoft SQL 2012 szerver helyett Microsoft SQL 2017-es szervert telepít.

Olyan eszközön, amelyen nincs telepítve „SQL 2017” néven instance, a teljes telepítő alapértelmezetten SQL2017 szervert telepít:

Kép1

FONTOS! Az SQL2017 szerverre történő áttéréssel a Kulcs-Bér program minimális rendszerigénye: Windows 8, 64 bites operációs rendszer. Ez alatti verzió esetén a program telepítése nem történik meg, erről hibaüzenetet küld a telepítő:

Kép2

Az ajánlott rendszerigény: Windows 10 (1607 verzió), 64 bites operációs rendszer.

SQL szerver átállás – SQL2012 frissítése SQL2017-re

Azoknak az Ügyfeleinknek, akik eddig 2012-es vagy alacsonyabb verziójú SQL szervert használtak, célszerű minél előbb átállniuk SQL 2017-re.

Ennek érdekében a következő folyamat végigvitele javasolt minden évre vonatkozóan:

1. Adatmentés készítése – FONTOS!  Új típusú (18 karakter hosszú) termékszámmal rendelkező Ügyfeleinknek előzőleg szükséges a termékszám deaktiválása

2. Teljes telepítő futtatása

3. Kulcs-Bér program indítása után Karbantartás/SQL Beállítás varázsló indítása

4. Kapcsolódás az új instance-ra: „SQL2017”

5. Teszt cég adatbázisának létrehozása

6. Adatmentés visszatöltése az új instance-ra

Az SQL szerver átállásról a részletes leírás ITT érhető el


EFO-PRO import biztosítása

Kulcs-Bér Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdődően programunk lehetőséget biztosít az EFO_PRO importfájl Kulcs-Bérbe történő beolvasására is.

Jogszabálykövetés


Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció
Mivel 2022. november 1-től mégsem kell fizetni a 13% kifizetői ekho-t az ekho-s tevékenység keletkeztette jövedelem alapján, azaz a kifizetői ekho mentesség továbbra is fennáll, így a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok törzsben minden olyan alapértelmezetten biztosított foglalkozási viszony esetében, amelynél a kifizetői ekho 13 %-os 2022.11.01-i kezdetű sorral aktiválásra került, törlésre került ez a 13% sor annak érdekében, hogy ismét a 2022.09.01-től érvényes 0 % kifizetői ekho érvényesüljön érvényesítésre a számfejtések során.
Kép3


Kisbenzinkutak támogatása – hosszabbítás 2022.november és december hónapokra

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A 84/2022.(III.5.) Korm.rend. módosítása értelmében a kisbenzinkutakra vonatkozó SZOCHO, rehab. hozzájárulás és KIVA kedvezmények 2022.november, december és 2023. január hónapokra is fennállnak.

E rendeletnek megfelelően a Dolgozó adatai/Jogviszonyok képernyőn a „Kisbenzinkutak támogatásának igénybevétele a 84/2022. (III.5.) korm.rend.alapján” jelölőnégyzet jelölését novemberre és decemberre is biztosítja programunk, és a számfejtésekre a jelölésnek megfelelően kerül sor.

Kép4

Jogszabályi háttér: 

84/2022.(III.5.) Korm.rend.

2. § (1) *  Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltető kifizető a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (a továbbiakban: Szocho tv.) alapján fennálló, 2022. év február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november, december és 2023. év január havi adófizetési kötelezettségét csökkenti a töltőállomáson munkaviszonyban foglalkoztatott – töltőállomásonként legfeljebb négy fő – magánszemély részére juttatott, a Szocho tv. 1. § (1) bekezdése szerint adóalapot képező jövedelem után megállapított szociális hozzájárulási adó.

(2) *  A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény szerint rehabilitációs hozzájárulás fizetésre kötelezett, az 1. § (1) bekezdése szerinti üzemanyagtöltő állomás üzemeltető kifizető a 2022. évben a hozzájárulás-fizetési kötelezettség alól mentesül, azzal, hogy a rehabilitációs hozzájárulásra a fizetésre kötelezett 2022. évre előleget nem fizet.

(3) *  Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltető, a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény szerinti kisvállalati adóalany a 2022. év február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november, december és 2023. év január hónapra vonatkozó kisvállalati adókötelezettsége megállapításánál nem tekinti kisvállalati adóalapnak a töltőállomáson munkaviszonyban foglalkozatott, töltőállomásonként legfeljebb 4 fő magánszemély részére jutatott személyi jellegű kifizetések összegét.

(4) *  Az e §-ban foglalt kedvezmények igénybevételének feltétele, hogy az üzemanyagtöltő állomás üzemeltető kifizető az e rendelet hatálybalépésekor már fennálló munkaszerződés szerinti munkabérfizetési kötelezettségének eleget tesz, és a munkaszerződéseket a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 64. § (1) bekezdés b) pontja szerinti felmondással nem szünteti meg az e rendelet hatálybalépése és 2023. január 31. közötti időszakban.

Javítások

3
Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció
Korábbi verzióinkban hibásan került gyűjtésre a keresőtevékenységet folytató GYED-et igénybe vevő férfiak száma (35. sor harmadik oszlopmező adata). Kérjük, hogy amennyiben Önöknél gyűjtésre került a tárgyév során GYED keresőtevékenységet folytató férfi biztosított részére, ellenőrizzék a jelentett adat helyességét, és szükség esetén javítsák azt.

3
Kulcs-Bér Light, Standard,Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció
Korábbi verziónkban többes jogviszonyú vállalkozó esetében a 2258 szűrőjén a vállalkozót kiválasztva több jogviszony esetén figyelmeztető üzenetet jelenített meg a program arról, hogy egyszerre csak egy jogviszony jelölhető gyűjtésre, ám ha az alapértelmezetten valamennyi bejelölt jogviszony nem kerül szűkítésre egyetlen jogviszonyra, akkor valamennyi jogviszony adatai gyűjtésre kerültek a 2258 bevallásra, ami hibás gyűjtést eredményezett. Jelen verziónktól kezdődően, ha a több jogviszonnyal rendelkező magánszemély kerül kiválasztásra a szűrőablakon – és így valamennyi jogviszonya bejelölésre kerül – az OK gombra kattintva információs panelt jelenít meg a program arról, hogy csak egy jogviszonyra lehet szűrni a helyes 2258 gyűjtés érdekében, és addig nem enged a program tovább navigálni, amíg a több jogviszony jelölést nem szűkíti egy jogviszony jelölésre a Felhasználó.
Kép5
3
Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Korábbi verzióinkban nem vette át a következő biztosítás szünetelése távollét kódú időszakokat a 2208-08 lapra 120 alkalmazás minősége kód esetében:

51, 52, 71, 69, 24, 25, 76, tekintettel arra, hogy120. alkalmazás minősége kódú Szakképzési munkaszerződés, valamint 46. alkalmazás minősége kódú Tanulószerződéssel foglalkoztatott tanuló jogviszonyok esetében ezek a távolléti kódok nem értelmezhetők, nem jelölhetők,

Felhasználóink igényei alapján jelen verziónktól kezdődően a távolléti kódok gyűjtése a 120. és a 46. alkalmazás minősége kódú jogviszonyok esetében módosításra került, ha ilyen távollétet jelölnek Felhasználóik a jogviszonyos jelenlétben, akkor ezeket a távollét időszakokat is átvételre kerülnek a 2208M-08 lapra a felsorolt kódokkal, így a 08 ellenőrzés futtatásakor az ÁNYK hibaüzenetet fog küldeni, és a Felhasználó javítani tudja a hibára futott biztosítás szünetelése kategória kódot a jogviszonyban jelölhetőre.

3

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Korábbi verziónkban többhavi munkaidőkeret elszámolásakor hibás osztószám alapján került meghatározásra a bérkiegészítés összege. A hibát javítottuk, jelen verziónkban a Munkaidőkeret bérkiegészítés a munkaidőkeret záró hónapjának általános munkarend szerinti osztószáma alapján kerül meghatározásra.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések