Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató: Kulcs-Bér 2014. március (1804)


Mezőgazdasági őstermelő modul
1408-as bevallás, arányos szolgálati idő mező töltése
Rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés díjazásának elszámolásának kiterjesztése
Ellátás típus kódok változása
Egyenlőtlen napi munkaidős, órabéres munkavállaló munkaidőkeretben történő foglalkoztatásának alapértelmezett beállítása

 

Megjelenési dátum: 2014. március 7.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Mezőgazdasági őstermelő modul - negyedéves elszámolás és negyedéves bevallás, családi adóalap és járulékkedvezmény kezelése

Kulcs-Bér Kompakt és Prémium verziókhoz külön kapcsolható modul

 

Örömmel tájékoztatunk minden Kulcs – Bér felhasználót, hogy idén megvalósításra került a 2014 –es programunkban az őstermelők számfejtése, illetve bevallása. A modul külön termékszámmal aktiválható.  Programunkkal lehetősége nyílik a mezőgazdasági őstermelők számfejtésére, illetve negyedéves bevallásaik elkészítésére. A 1997. évi LXXX. törvény  szerint az alábbi őstermelői forma kezelését tesszük lehetővé:

- tevékenységét kezdő mezőgazdasági őstermelő

- „kistermelő” ( előző évi bevételének 20 % -a után történő járulékfizetés)

- emelt járulékalap után történő járulékfizetést választő mezőgazdasági őstermelő

Az modulról bővebben:  Mezőgazdasági őstermelő modul

ostermelo_tlap

 

 

 1408-as bevallás, arányos szolgálati idő mező töltése

Kulcs-Bér Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A 2014. márciusi frissítés futtatása után a havi járulékbevallással automatikusan átkerül az arányos szolgálati idő értéke a 1408-M- 08 lap 542 -es sorába, azaz a jövőben  nem csak kilépés esetén kalkulálja a program.

aranyos

 

 

 

Rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés díjazásának elszámolásának kiterjesztése

Kulcs-Bér Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Új számfejtési paraméterezés került bevezetésre , amely biztosítja a  ”rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén a bérpótlék számítás alapbér része a dolgozó egy órára járó alapbére, a bérpótlék számítás alapjának megállapítása pedig az általános osztószám alkalmazásával”  való elszámolást. Ez a beállítás biztosítja az Mt. 139.§(2)-(3) bekezdésében foglaltaknak megfelelő bérpótlék számítást.

Jogszabályi háttér:

2012. évi I.tv.

„139. § (2) A bérpótlék számítási alapja – eltérő megállapodás hiányában – a munkavállaló egy órára járó alapbére.

 (3) A bérpótlék számítási alapjának meghatározásakor a havi alapbér összegét – a 136. § (3) bekezdéstől eltérően -

a) általános teljes napi munkaidő esetén százhetvennégy órával,

b) rész- vagy általánostól eltérő teljes napi munkaidő esetén a százhetvennégy óra arányos részével kell osztani.”

Az új beállítás a Beállítások/ Számfejtés/ Számfejtési alapadatok” menüpontban található:

rendkivuli_egy

Az új paraméterezés a „Rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén a bérpótlék számítás alapbér része a dolgozó egy órára járó alapbére, a bérpótlék számítás alapjának megállapítása pedig az általános osztószám alkalmazásával történik.”

Ezen beállítás működését befolyásolják a következő beállítások:

- A bérpótlék számítás akkor fog az átlagos osztószámmal történni, ha a számfejtési beállítások közül a „Bérpótlék órabér számításnál átlagos osztószám használata” opció beállításra kerül, ellenkező esetben az általános munkarend szerinti havi óraszámmal kerül a bérpótlék számítás alapja megállapításra.

- A megfelelő működés biztosítására egy új jövedelem tulajdonság is bevezetésre került, a jövedelem jogcímek paraméterezésénél a „Pótlék 174-es osztószámmal” beállításnál az új verzió letöltését követően elérhető a „Túlmunka jellegű(pótlék 174-es osztószámmal”

 tulmunka_jov

A fenti beállítást azoknál a jogcímeknél szükséges alkalmazni, ahol a bérpótlék százalék az alapbérrel együtt kerül meghatározásra, tehát pl. hétvégi túlmunka 150%. Amennyiiben ezt a jövedelem jogcímet a fentiek szerint történik beparaméterezésre, a bérpótlék alapbér része az általános munkarend alapján kerül megállapításra, míg a bérpótlék alapja 174-es osztószámmal.

Az új funkció alapértelmezetten csak az újonnan létrehozott cégekben kerül beállításra, a jövedelem jogcímek paraméterezése a frissítéssel ugyan módosításra kerül, azonban a program működésében ez a számfejtési beállítások módosítása nélkül nem eredményez változást.

Ellátás típus kódok változása

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkció

A módosított ellátás típus kódoknak megfelelően programunkban is aktualizálásra kerültek ezen besorolások.

ellataskod_tpszam

Egyenlőtlen napi munkaidős, órabéres munkavállaló  munkaidőkeretben történő foglalkoztatásának  alapértelmezett beállítása

Tájékoztatás:

A programban eddig is beállítható volt, hogy egyenlőtlen napi munkaidő beosztással, és órabéres díjazás esetében mi legyen a munkaidőkeretnél kalkulált érték módja.  Abban az esetben ha nem volt konkrét beállítás rendelve az „órabéres havi elszámolt óraszáma” opcióhoz, a program alapértelmezettként a munkavállalóhoz rendelt munkarend óraszámaival dolgozott. Ez az alapértelmezés,  - azaz ha a sort üresen hagyják – , a munkaidőkeret óraszámaival fog történni a jövőben.

oraberes_mkeret

Szakmai háttér:

” 2012. évi I. tv.  – 156. § (1) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás és
b) órabéres díjazás esetén – eltérő megállapodás hiányában – a munkáltató a munkavállaló munkabérét az adott hónapban irányadó általános munkarend szerinti munkanapok számának és a napi munkaidőnek az alapulvételével számolja el és fizeti ki.”

Önkéntes Egészségbiztosítási Pénztár – egybeolvadások kezelése


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések