Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2022. február (v2723)


 

Megjelenési dátum: 2022. február 9.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2022. február 10-én lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonság

Törvénykövetés

Javítások

 

Újdonság

2208-01-01 lap új szocho kedvezmény mezőinek (29,30,31 sorok) rögzítése/gyűjtése

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az Adatszolgáltatások/NAV felé/2208 bevallás gyűjtése során a programban megjelenítésre kerülő „Az adózót terhelő – magánszemélyhez nem köthető – egyéb kötelezettség (2208A-01-01)” képernyő alsó táblázatrésze átalakításra került a következőképpen:

Kép1

A korábban „Kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény…” megnevezés „A természetes személyhez nem köthető, valamint a szakirányú és duális képzés szocho kedvezménye” megnevezésre módosult.A táblarészben megjelenítésre kerül a 2208A-01-01 lap két új („X” jellel jelölhető) jelölőnégyzete. Ezek a következők:- Jelölje, ha a Szocho tv. 17/A. § (2) bekezdése szerinti csökkentett összegű kedvezményt érvényesít és- Jelölje, ha a Szocho tv. 36/D. § (1) bekezdés b) pontja szerinti csökkentett összegű kedvezményt érvényesít,alapértelmezetten bejelöletlen állapotban. A táblarészben a következő sorokat biztosítjuk:
  • 25. sor Szocho adókedvezmény összesen
  • 27. sor: A kutatás-fejlesztési tevékenység utáni – tovább érvényesíthető – adókedvezmény
  • 29. sor: Szakirányú oktatás arányosított önköltsége alapján számított összeg
  • 30. sor: Duális képzés arányosított alapnormatívája alapján számított összeg
  • 31. sor: Sikeres szakmai vizsgát tett tanuló, képzésben részt vevő személy után igénybe vehető adókedvezmény összege

A sorokhoz kapcsolódóan a következő mezők kerülnek megjelenítésre:
- Létszám (fő) – (a 29-31. sorok esetében a Felhasználó által tölthető sor)
- Kedvezmény összeg (Ft) – (a 27-31. sorok esetében a Felhasználó által tölthető sor)
- Érték ezer forintra kerekítve (ezer forint) (program által számított mező)

A 25c=26c+27c+28c+29c+30c+31c, mezők összege  eFt-ra kerekítve +-6. A 25.sor c) mezőbe a 27+28+29+30+31 sorok Érvényesíthető kedvezmény (Ft) mező adatainak összegét kell gyűjteni.

A 25.sorhoz kapcsolódóan a következő mezők jelennek meg:
- Kedvezmény összeg összesen (Ft) – (program által számított mező, a 27+28+29+30+31 sorok Kedvezmény összeg (Ft) mező adatainak összege)
- Előző havi maradvány (program által számított mező)
- Kedvezmény ezer forintra kerekítve (ezer forint) (program által számított mező)
- Különbözet (a program által számított mező)

Felhívjuk figyelmüket, hogy a 2208A-01-01 lapon a 25c mező kitöltésére a  25c=26c+27c+28c+29c+30c+31c, mezők összege  eFt +-6 ellenőrzési szabály érvényesül, a kerekítési különbözetek mérséklése érdekében!

A kibővített táblarészbe rögzített adatok a 2208 xml fájlba bekerülnek, és ÁNYK keretrendszerbe beolvasásra kerülnek a 2208 bevallás importálásakor.

A rögzített adatokat tároljuk.

Fontos!

Felhívjuk figyelmüket, hogy a 2208A-01-01 lap új 29-31.soraival kapcsolatos fejlesztés folyamatos, jelenleg dolgozunk az ezen mezőkbe rögzített értékek közteherutalásban történő megjelenítésén, utalandó szocho kötelezettségben való figyelembevételén is, amely fejlesztést valamelyik későbbi verziónkban fogjuk biztosítani Ügyfeleink számára.

 

Törvénykövetés


KSH- Negyedéves munkaügyi jelentés (OSAP 2009)

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltésével elérhetővé válik programunkban a Negyedéves munkaügyi jelentés.

Változások:

A 2022-es évtől változik a SZÉP kártya juttatások gyűjtése:

A SZÉP kártya juttatás teljes összegét egyéb bruttó munkajövedelemként kell elszámolni 2022. tárgyévtől. (Korábban a szabadidő alszámlára kifizetett összeg 50%-a nem tartozott e tételek közé.)  A változás először a 2022. I. negyedéves Negyedéves munkaügyi jelentést érinti.

Javítások

2208M-04 lapon 25 év alattinál mínusz előjelű jövedelem esetén kedvezmény alap megbontás hibásan került gyűjtésre

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A 2208M-04 lapon 25 év alatti kedvezmény igénybevétele és mínusz előjelű jövedelem esetén a kedvezmény alap megbontás hibásan került gyűjtésre. A hibás megbontás csak olyan esetben tapasztalható, ha a Jövedelmek, juttatások pont egyéb jövedelmek táblarészéből (akár az Összeg, akár a Módosítás mezőből) mínusz előjelű tétel is bekerül a számfejtésbe, és az adóalap a 2208M-04 lapon megbontva több sorra (Pl. 300. sor és 304.sor) került felgyűjtésre. Az ÁNYK ellenőrzése ezen hibás gyűjtésre hibaüzenetet jelenít meg, ha ilyen hibaüzenettel találkoznak, kérjük, ismételjék meg jelen verziónkban az adott jogviszonyban a számfejtést, majd gyűjtsék ismét a 2208 bevallást.


Anyasági ellátást követő foglalkoztatói kedvezmény a kedvezményes időszak 4-5. évében nem 9,75% mértékkel érvényesült a számfejtés során

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Anyasági ellátást követő foglalkoztatói kedvezmény a kedvezményes időszak 4-5. évében nem 9,75% mértékkel érvényesült a számfejtés során. A hiba jelen verziónkban már nem tapasztalható. Kérjük, amennyiben Önök 2022. évben már számfejtettek olyan jogviszonyban, amelyben az Anyasági ellátást követő foglalkoztatói kedvezmény beállított, úgy ismételjék meg a számfejtést a 2208 gyűjtés és a közteherutalás gyűjtés helyessége érdekben, majd gyűjtsék újra a 2008 bevallást és a közteherutalást.

 


3

A felszolgálási díj TB járulékalapja nem került átvételre a hónapzárással az Adatok álláskeresési járadék igazoláshoz pontba

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A Felszolgálási díj TB járulékalapja nem kerül átvételre a hónapzárással a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai Adatok álláskeresési járadék igazoláshoz pontba. Ez a probléma jelen verziónkban már nem tapasztalható. Ha Önök 2022. évet megelőzően számfejtettek felszolgálási díjat, kérjük, ellenőrizzék a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai Adatok álláskeresési járadék igazolás pontba átvett előző időszaki adatokat, és szükség esetén módosítsák azokat.

3

Az EB pénzellátások megállapításakor a felszolgálási díj TB alapja nem került figyelembevételre

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az EB pénzellátások megállapításakor a felszolgálási díj TB alapja nem került figyelembevételre. A hiányosság jelen verzióban már nem tapasztalható. Kérjük, amennyiben Önök 2021. év során számfejtettek felszolgálási díjat, ellenőrizzék a Dolgozó adatai/Munkaügyi alapadatok/Előző munkahelyek pontba átvett TB járulékalapokat, mert az Alap számítás során az itt rögzített összegeket is figyelembe veszi a program, amennyiben a számítási időszak előző évi időintervallumot is tartalmaz.

 


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések