Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2022. február/3 (v2730)


 

Megjelenési dátum: 2022. február 24.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2022. február 25-én lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok

Hozott SZÉP kártya adatok kezelése
2208A-01-01 lap új szocho kedvezmény mezőinek (27, 28, 29,30,31 sorok) rögzítése/gyűjtése
Adóalap kedvezmények listája – 25 év alattiak kedvezménye

Javítások

 

Újdonságok

 

Hozott SZÉP kártya adatok kezelése

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdődően programunkban lehetőséget biztosítunk a más juttatótól származó SZÉP kártya juttatások nyilvántartására. Ezeket a „hozott” adatokat a Dolgozó adatai/Bérügyi alapadatok/Adószámítási adatok képernyő „Hozott SZÉP hártya adatok” táblarészében lehet rögzíteni:

Kép1

A „Hozott SZÉP hártya adatok” táblarészbe rögzített adatokat a számfejtés a számfejtett SZÉP kártya juttatásokkal együttesen veszi figyelembe a tárgyévi éves rekreációs határ, valamint a SZÉP alszámlák éves egyedi kedvezményes határa vizsgálatakor, így a hozott adatok figyelembevételével kerülnek megjelenítésre a Munkáltatói közterhek táblarészben számfejtéskor a kifizetői szja és kifizetői SZOCHO BKJ-nak és EMJ-nak minősülő közteher alapjai és közterhei.

A más juttatótól származó SZÉP kártya juttatásokkal kapcsolatos nyilatkozatot is biztosítjuk, azt Felhasználóink a Nyilatkozatok/SZÉP kártya munkavállalói nyilatkozat pontban érik el:

Kép2

 

2208A-01-01 lap új szocho kedvezmény mezőinek (27, 28, 29,30,31 sorok) rögzítése/gyűjtése

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

-      Közteherutalás:

Jelen verziónkban már a Közteherutalás gyűjtése során is lehetőség van a 2208A-01-01 lap 27, 28, 29, 30, 31 sorában jelentésre kerülő kedvezmények gyűjtésére.

Amennyiben az Adatszolgáltatások/NAV felé/2208 bevallás gyűjtése során a programban megjelenítésre kerülő „Az adózót terhelő – magánszemélyhez nem köthető – egyéb kötelezettség (2208A-01-01)” képernyő alsó táblázatrészében a kedvezmény sorok kitöltöttek, és felgyűjtésre kerültek a 2208 bevallásba,

febr3 1

akkor az ezt követően indított közteherutalás gyűjtésbe is felgyűjtésre kerülnek:febr3 2

 

A kedvezmény az Utalásösszesítőn, a Számlaszám szerinti összesítőn és az utalásfájlban is figyelembevételre kerül – utóbbiba nem kerül be a SZOCHO, amennyiben a kedvezmények összege meghaladja a számított SZOCHO kötelezettséget (azaz visszatérítendő kedvezmény képződik az adott hónapban).

Számlaszám szerinti összesítő:

Kép4

-      Általános bérösszesítő, Analitikus bérösszesítő, Összevont bérkarton:

Amennyiben a szűrőképernyőn a „Magánsz.nem köthető (nem számfejtett) kötelezettségek és kedvezmények megjel.” jelölőnégyzet belelölésre kerül, úgy a bérösszesítők összesítő oldalán a kedvezmények megjelenítésre kerülnek.

Kép4

Például az Általános bérösszesítő:

Kép3

-      Magánszemélyhez nem köthető kedvezmények főkönyvi feladása

Jelen verziótól lehetséget biztosítunk a 08-as bevallásban a 25. sor alatt szereplő szociális adókedvezmények főkönyvi feladására.

Ennek érdekében új szabály típus felvitelének lehetőség valósítottuk meg a Beállítások/Főkönyvi feladás menü pont alatt:

Kép6

A szabály paraméterezése hasonló a „Magánszemélyekhez nem köthető juttatások” típusú szabályok paraméterezéséhez.

A szabály nevének megadása után ki kell választani az adott szabály alapján kontírozni kívánt jogcím(ek)et.

Kép7

A következő lépés a Tartozik, illetve a Követel számla kiválasztása:

Kép8

Ha a „Felosztás megadásának módja” alatt a „Feladás szabályokban” opció van jelölve, akkor a többi szabály típushoz hasonlóan tetszőleges számú felosztási arányt rendelhetünk az adott szabályhoz:

Kép9

A bal alsó sarokban található ikonok segítségével tudunk létre hozni új felosztás sort, illetve törölni.

Kép10

A generált könyvelési tételek összege a 08-as bevallás gyűjtése során a programban megjelenítésre kerülő „Az adózót terhelő – magánszemélyhez nem köthető – egyéb kötelezettség (2208A-01-01)” képernyő alsó táblázatrészében megadott összegeknek megfelelően kerül kitöltésre:

Kép11

A paraméterezést szemléltető képeken a Duális képzés kedvezmény jogcímre vonatkozó felosztás látható. A főkönyvi feladásban ennek megfelelő a felosztás:

Kép12

 


Adóalap kedvezmények listája – 25 év alattiak kedvezménye

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A Nyomtatványok/Bérügyi/Adóalap kedvezmények listája pontban jelen verziótól kezdődően a 25 év alattiak kedvezménye is gyűjtésre kerül:

Például:

A dolgozó 01. hóban nem nyilatkozott:

Kép13

02. hóban nyilatkozott, hogy nem kéri a kedvezményt:

Kép14

03. hóban 333 000 forint kedvezmény érvényesítéséről nyilatkozott:

Kép15

Mindez összesítve 01-03.hóra:

Kép16

 

Javítások

Anyasági ellátást köv. fogl. kedv. 3 vagy több gyermekes – új validáció

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

 A Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Kedvezményes foglalkoztatás pontban Anyasági ellátást köv. fogl. kedv. 3 vagy több gyermekes esetében amennyiben 2018.12.31-nél későbbi dátum szerepel az Any.ellátás megsz. és a Jogosultság kezdete… mezőkben, a kedvezmény érvényesítésének kezdő dátumaként 2018.12.31-ét kezeli a program, és ehhez képest kell a kedvezményérvényesítés időtartamát és a kedvezménymértéket érvényesíteni a számfejtésben. Amennyiben az Önök állományában sor kerül Anyasági ellátást köv. fogl. kedv. 3 vagy több gyermekes kedvezmény érvényesítésére, kérjük, ellenőrizzék a dátummezők adatát!

Munkaerőpiacra lépő kedvezmény kedvezményes időszaka hibásan került meghatározása

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Egy hónappal előbb került lezárásra a jogosultsági idő a programban a munkaerőpiacra lépők kedvezménye, és a 3 vagy több gyermeket nevelő munkaerőpiacra lépő nők kedvezménye esetében. A hiba jelen verziónkban már nem tapasztalható. A 2018. évi LII. törvény  11. § (6) bekezdése alapján a munkaerőpiacra lépők kedvezménye kapcsán részkedvezmény azon egész hónap tekintetében is megilleti a kifizetőt, amelyben a kedvezményezett foglalkoztatás első két éve, illetve harmadik éve véget ér, a 3 vagy több gyermeket nevelő munkaerőpiacra lépő nők kedvezménye kapcsán a 12. § (5) bekezdése alapján a részkedvezmény azon egész hónap tekintetében is megilleti a kifizetőt, amelyben a kedvezményezett foglalkoztatás harmadik, illetve ötödik éve véget ér. Kérjük, amennyiben január hónapban számfejtettek ilyen kedvezményekre jogosító jogviszonyokat, ellenőrizzék ezeket a számfejtéseket.

 


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések