Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Negyedéves statisztika 2014


A negyedéves statisztikák kitöltési útmutatója alapján került kialakításra azon ellenőrzés, hogy a program figyeli a negyedévben esedékes lezárt keresőképtelenségi eseteket, és – a kitöltési útmutató előírásának megfelelően- ezen kívül azt is, hogy az ellátás mikor lett kifizetve.

3. pont szerint:

Az adatlap kitöltésénél alapvető szempont, hogy a számfejtett összeg és a keresőképtelen napok száma között összhang legyen. Ennek érdekében a keresőképtelen esetet abban a tárgynegyedévben kell jelenteni, amikor a keresőképtelen eset lezárult (keresőképessé válás és/vagy jogosultság megszűnése miatt), és az utolsó számfejtés és utalás is megtörtént.

Például:

a)      a keresőképtelenségi eset jan. 13.-tól júl. 9-ig tart, és az utolsó időszakra vonatkozó utalás is megtörtént júliusban. Az esetet a III. negyedéven kell jelenteni (összes keresőképtelen nap és az adott időszakra kifizetett teljes összeg,) függetlenül attól, hogy már az I. és a II. negyedévben is történt utalás.

b)      a keresőképtelenségi eset okt. 8 –án kezdődött, lezárult dec. 12-én, és az utolsó számfejtés és utalás is megtörtént decemberben, az esetet a IV. negyedévben kell jelenteni. Ugyanakkor, ha a keresőképtelenségi eset okt. 8-án kezdődött és lezárult dec 12-én, de csak a következő évben történik meg az utolsó számfejtés és utalás, az esetet NEM kell jelenteni a IV. negyedévben, csak a következő év I. negyedévében.

c)       2013. nov. 30-án kezdődött a keresőképtelenség, lezárult 2014. aug. 29-én, az utolsó számfejtés és utalás is megtörtént a III. negyedévben, az esetet a keresőképtelenség teljes időtartamára vonatkozó napszám és összeg feltüntetésével a III. negyedévben kell jelenteni.

A verziótájékoztatóban említettük, hogy abban az esetben, ha 2013 utolsó negyedévében táppénz, tgyás, gyed keresőképtelenség lezárásra került, és az ellátások kifizetésének dátuma átnyúlik 2014-es évre, a 2014-es első negyedéves statisztikába jelenleg nem kerülnek felgyűjtésre, szükség esetén manuálisan korrekciózható. A továbbiakban ennek felgyűjtését automatikusan kezeli a program, azaz ha például valaki 2014.03.20 –án lett keresőképes, de az ellátás kifizetése csak április 10 –re jegyezhető, akkor ez a keresőképtelenség lezárása eset csak a II. negyedéves statisztikába fog felgyűjtésre kerülni. Az OEP útmutató szerint ezen két feltételnek együtt kell teljesülnie.

Anyasági ellátások esetén (azaz lezárt gyed,tgyás esetén)az erre szolgáló jelenlét naptárnál nincs lehetőség a jelölésre. A helyes eljárás az, ha anyasági ellátás lezárásának tényét – keresőképességet-  a táppénz számfejtési képernyőn jelölik.

 anyasagi_lez

Abban az esetben, ha 2013 utolsó negyedévében táppénz, tgyás, gyed keresőképtelenség lezárásra került, és az ellátások kifizetésének dátuma átnyúlik 2014-es évre, a 2014-es első negyedéves statisztikába nem kerülnek felgyűjtésre, szükség esetén manuálisan korrekciózható.

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések