Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató: Kulcs-Bér 2014. május (1838)


SzÉP kártya utalás
Előző évi Szja közteher
Jövedelem jogcím import
Nulla órás munkanap jelölése és elszámolása
Pihenőnapra történő automatikus pótlékelszámolás
Új alapértelmezett jövedelem jogcím : üzemanyag megtakarítás
Új nyomtatvány- Munkaidőkeret felhasználtság lista
Foglalkoztatói igazoláson a 4.2 rész kitöltése
Anyasági ellátások keresőképtelenségének lezárása
Májusi statisztika (KSH)
Főkönyvi felosztó lista bővítése munkavállalói járulékok, adó és céges közterhek felosztásával
Fizetési bizonylaton történő pótszabadság részletezés
Bérfizetés napja telephelyenként, szervezeti egységenkénti megadása


 

Megjelenési dátum: 2014. május 19.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Segítsen nekünk szavazatával! Amennyiben Ön is használta már online bérkalkulátorunkat, és önnek is hasznára vált, kérjük nézze meg az alábbi videot, és ha tetszett, szavazzon!

* Érvényes email cím szükséges a visszaigazoló email miatt. Az e-mailben megjelenő ablak kitöltése nélkül, azaz az adatok megadása nélkül is érvényes szavazata!

szavazok

SzÉP kártya utalás

 

Kulcs-Bér  Prémium verzióban elérhető funkció

Új funkcióval bővült az „Utalások kezelése” menüpont. A frissítés letöltését követően lehetőség nyílik a mind a K&H-, mind az OTP SZÉP- kártya utalványozás elvégzésére. A megfelelő fájlformátum előállításához szükséges a „Beállítások/ Cégadatok /SZÉP-kártya” adatoknál felrögzíteni a kibocsátó bank megnevezését, valamint K&H Bank esetén a cégazonosítót.

szep_kartya

 

Ezt követően, nincs más dolguk, mint a számfejtést követően az „Elszámolás/ Utalások kezelése/ SZÉP-kártya utalványok” menüpontban kiválasztani az előzetesen beparaméterezett szolgáltatót és a program automatikusan elkészíti az utalványozási fájlt.

 szepkartyautalas

Előző évi Szja közteher

 

Kulcs-Bér Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltését követően lehetőség nyílik az előző évi szja különbözet közteher utalásban történő automatikus felgyűjtésére is. Ennek az alábbi módjai vannak:

1., Amennyiben Ön a 2013. évi programban elkészítette  a munkavállalók M29-es adóbevallását, a 2014 évi programban az elkészített állomány beimportálásával automatikusan tudja rögzíteni a dolgozókhoz az szja különbözetet, mind kifizetésként, mind levonásként a programban megtalálható gyári jövedelem illetve levonás jogcímek alkalmazásával.

2., Amennyiben Ön kézzel rögzíti fel ezeket az adatokat, vagy jogcím import alkalmazásával, esetleg egyedileg létrehozott jogcímek használatával, mindenképp szükséges a létrehozott jogcímek beparaméterezése a „Beállítások/ Cégadatok/ Számfejtés/ Közteher utalás” menüpontban :

kozteherutalas

Ezt követően a szokásos módon elkészíthetik az „Elszámolás/ Utalások kezelése/ Közterhek” menüpontban az utalási fájlt. A fájl felgyűjtése során láthatóvá válik az előző évi szja elszámolás eredménye, amely automatikusan korrigálja a tárgy havi fizetendő szja előleg összegét:

Amennyiben a levonandó szja előleg nem fedezi a dolgozók részére visszatérítendő szja összegét, a program automatikusan a következő hónapra tovább görgeti a különbözetet. Kézi adatmódosítással azonban lehetőség biztosítunk a különbözet másik folyószámlára történő átvezetésére. Megjegyzés: A hatályos jogszabályi előírások értelmében az átvezetéshez szükséges a „17-es átvezetési és kiutalási kérelem” alkalmazása.

Jövedelem jogcím import

 Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkció
 

Programunk lehetőséget biztosít a jövőben arra is, hogy egy  excel fájl segítségével importáljuk be a munkavállalók egyéb jövedelmeit. Az opció azon cégeknek jelenthet segítséget, akik az időbér mellett jutalékot,prémiumot, műszakpótlék átalányt számolnak el, vagy akár teljesítménybéres munkavállalókat foglalkoztat. A funkció csak a Kulcs-Bér Prémium programban érhető el.

Bővebb információ a használatáról:  Jövedelem importálása

Nulla órás munkanap jelölése és elszámolása

Kulcs-Bér Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A Munka Törvénykönyve, nem rendelkezik a beosztás nélküli munkanapok elszámolásával kapcsolatban. Azonban ettől függetlenül nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy egyenlőtlen munkaidő beosztás esetén előfordulhat,hogy  a munkavállalónak a beosztása szerinti munkanapokon és a törvényben előírt két pihenő napján kívül keletkezik beosztás nélküli munkanapja, melyet szokás még nevezni kiegyenlítő napnak, vagy nulla órás munkanapnak is.

Ha a munkavállalónak ezen a napon mégis munkát kell végeznie mivel,  - ha ez nem kijelölt pihenőnap számára, akkor nem 100% bérpótlék illeti meg – , csupán 50%.

Az egyenlőtlen munkaidő beosztás eredményeként előfordulhat, hogy a munkavállalónak keletkezik úgynevezett nulla órás munkanapja vagy kiegyenlítő napja, mivel a heti pihenőnap és a munkaszüneti nap kivételével a hét többi napja beosztástól függetlenül munkanapnak számít.

A fentieket figyelembe véve, azon túl, hogy amennyiben ezen a napon munkavégzés történik, eltérő a bérpótlék mértéke, a munkáltatónak lehetősége van a kiegyenlítő napra szabadság elszámolására, az alábbi jogszabályi értelmezés alapján:

Tekintettel arra, hogy a heti pihenőnap és a munkaszüneti nap kivételével a hét többi napja beosztástól függetlenül munkanapnak számít a Munka Törvénykönyv 124. §-a szerint, ezért ezekre a napokra is kiadható a szabadság. Amennyiben a munkáltató napokban kívánja nyilvántartani a szabadságot, úgy az egész „kiegészítő nap” szabadságnak számít, a munkavállaló szabadsága napjainak számát eggyel kell csökkenteni és ennek megfelelően, az általános munkarend szerint kell a bérezést teljesíteni.

Vagyis egy heti 15 órában dolgozó személy esetén ez valóban napi 3 órás bérnek felel meg. Amennyiben a szabadságot órákban kívánják nyilvántartani, úgy ezekre a napokra szintén az általános munkarend alapulvételével kell elszámolni a munkavállaló szabadságának óraszámaiból 3 óra szabadságot, tekintettel arra, hogy ezeken a „kiegészítő napokon” nincs munkaidő-beosztás, ezért a 124. § (5) bekezdését itt is alkalmazni kell.”

 A fenti jogszabályi előírásoknak megfelelően programunkat az alábbi funkciókkal bővítettük:

-          A munkarendben lehetőséget biztosítunk a nulla órás munkanap jelölésére az alábbiak szerint:

munkarend_nulla

 

A fenti jelölés a jelenlétnaptárban is megjelenik.

nullaoras_jelenlet

 

Amennyiben a munkavállaló a kiegyenlítő napon nem végez munkát, akkor a munkarendben pihenőnapként kell beállítani, jelölve, hogy ez nem a heti két pihenőnap egyike, hanem egy kiegyenlítő nap, így jól elkülöníthető, hogy mely napra van lehetőség a munkavállalónak munkavégzést elrendelni, illetve szabadságot folyósítani. (Ha be van jelölve nulla órás munkanap, akkor egy kis fekete háromszög megjelenik 0- val a közepén a cella jobb alsó sarkában.)

Amennyiben a dolgozó munkát végez, vagy szabadság elszámolás történik ezen a napon, akkor a jelölés meghagyása mellett a munkarendben munkanapra szükséges módosítani a pihenő napot.

Munkavégzés esetén, a munkavégzés hónapjában kerül elszámolásra a ledolgozott munkaidő 50%-os bérpótlékkal és nem számít bele a ledolgozott munkaidőbe.

Szabadság elszámolása esetén a távolléttel ellátott óraszám a munkaidő keret részét képezi, ezzel elkerülendő, hogy kétszeres jövedelem kerüljön kifizetésre, erre a napra.

 

 Pihenőnapra történő automatikus pótlékelszámolás

Kulcs-Bér Kompakt és  Prémiumban elérhető funkció

Abban az esetben, ha részletes jelenlétadatok használata mellett a jelenléti naptáron belül a napi analitikát is töltik, és a munkavállaló pihenőnapra is be volt osztva, a jelenlegi verzió letöltése után a pihenőnapra jelölt műszaktípusnak megfelelően automatikusan elszámolásra kerülnek a beállított pótlékot.  Annak érdekében, hogy tévedésből ne legyenek műszaktípusok pihenőnapra jelölve, a napi analitika mentésekor egy figyelmeztető ablak jelenik meg. Ha a figyelmeztető üzenetet jóváhagyja, a pihenőnapra jelölt műszaktípus rögzítése, és elszámolásra kerül. Abban az esetben, ha munkaidőkeret alkalmazása mellett jelölnek pihenőnapra műszaktípust, az esetleges rendkívüli munkavégzés a Munka Törvénykönyvének megfelelően ebben az esetben a tárgyhónapban kerül elszámolásra.

pihenonapra

 

 Új alapértelmezett jövedelem jogcím : üzemanyag megtakarítás

Kulcs-Bér Light, Kompakt és  Prémiumban elérhető funkció

Programunkban új, alapértelmezett jövedelem jogcím érhető el,  „Üzemanyag megtakarítás (100e Ft-ig)”  címen.

Szakmai háttér: Az Szja tv. 27. § (1) bekezdésének b) pontja szerint a nem önálló tevékenységből származó bevételt az adóalap megállapítása előtt csökkenti a munkáltató által az alkalmazottja, a társas vállalkozás által a tevékenységében személyesen közreműködő tagja számára – a munkaköre (tevékenysége) szerint a munkáltató, a társas vállalkozás által üzemeltetett gépjármű vezetőjeként teljesített kilométer-futásteljesítménye alapulvételével – üzemanyag megtakarítás címén fizetett, annak mértékét meg nem haladó összeg, de legfeljebb havi 100 ezer forint. Üzemanyag-megtakarításnak minősül az az összeg, amely nem több, mint az (1) bekezdés b) pontjában említett, útnyilvántartással (menetlevéllel, fuvarlevéllel) igazolt kilométer-futásteljesítmény alapján a közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyag- és kenőanyag fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékéről szóló kormányrendelet szerinti – korrekciós tényezőkkel módosított – alapnorma, és az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár figyelembevételével kiszámított összegnek a munkáltató által, a társas vállalkozás által számla (számlák) alapján elszámolt üzemanyag-mennyiség és az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár figyelembevételével meghatározott összeget meghaladó része, ideértve azt az esetet is, amikor a munkáltató, a társas vállalkozás a saját kezelésében lévő töltőállomáson biztosítja az alkalmazottjának, a tagjának az üzemanyag felvételét és az üzemanyag felhasználása során megtakarítás mutatkozik az előzőek szerint meghatározott normához képest. Forrás : http://www.nav.gov.hu/

 

Új nyomtatvány- Munkaidőkeret felhasználtság lista

Kulcs-Bér Kompakt és  Prémiumban elérhető funkció

A 2014. májusi verziótól új lista érhető el a Nyomtatványok/ Munkaügyi opcióból  , „Munkaidőkeret felhasználtság lista” néven:

munkaidokeretlista

Foglalkoztatói igazoláson a 4.2  rész kitöltése

Kulcs-Bér Light, Kompakt és  Prémiumban elérhető funkció

Bővítésre került a dolgozón belül található Munkaügyi adatok/Előző munkahelyek opció. Az előző munkahelyek megadásánál a jövőben a cég nevének megadása mellett lehetőséget biztosítunk az előző munkahely címének, és heti munkaidő megadásának lehetőségére is. Amennyiben tehát nem lát el kifizetőhelyi feladatokat, és elektronikusan készíti a foglalkoztatói igazolást, a nyomtatvány 4.2 -es részénél megjelennek az előző munkahely cím, és munkaidőre vonatkozó adatai is.

elozomh

 

Anyasági ellátások keresőképtelenségének lezárása

Kulcs-Bér Light, Kompakt és  Prémiumban elérhető funkció

A 2014. áprilisi verzióban említettük a negyedéves statisztika kapcsán az anyasági esetek lezárásának kivételes esetét:

idézet az előző verziótájékoztatóból : Verziótájékoztató: Kulcs-Bér 2014. április (1815)

…’Anyasági ellátások esetén (azaz lezárt gyed,tgyás esetén)az erre szolgáló jelenlét naptárnál nincs lehetőség a jelölésre. A helyes eljárás az, ha anyasági ellátás lezárásának tényét – keresőképességet-  a táppénz számfejtési képernyőn jelölik…’

A 2014. májusi verziótól a fenti folyamatot már nem kell eszközölni. Az anyasági esetek lezárása az eddigiekhez megszokottan működik,azaz az utolsó keresőképtelenségnek jelölt napon állva az egész jobb klikkjére felugró gyorsmenüből lehetőség nyílik a „keresőképtelenség eset végének  jelölésére”. A következő negyedévet tehát ezzel a módszerre javasolt felgyűjteni.

anyasagiker

A keresőképesség jelölésének figyelmeztetésére, a táppénz számfejtés ablakán a „keresőképes” mező színe is ki lett emelve. A színezés csak akkor látható, ha a jelenlét naptárban van jelölve keresőképtelen eset, de az a hónapban befejeződik (szerepel utána ledolgozott nap) , és nincs megjelölve a keresőképtelenség vége.

cian

Májusi statisztika (KSH)

Kulcs-Bér  Kompakt és  Prémiumban elérhető funkció
 

Jelen verziónkban már elérhető a KSH felé beküldendő „májusi statisztika” adatszolgáltatás. Az opció az Adatszolgáltatás/KSH felé menüből indítható.

majusistat

Főkönyvi felosztó lista bővítése munkavállalói járulékok, adó és céges közterhek felosztásával

Kulcs-Bér Prémiumban elérhető funkció

Jelen frissítés letöltése után lehetőséget biztosítunk főkönyvi órafelosztás használata esetén arra is, hogy a munkavállaló jövedelmeinek részlegszám, munkaszám, másodlagos főkönyvi számra történő megosztásán kívül, a járulékokra, adóra és cégterhekre is történjen felosztás.

Ennek megfelelően bővítettük az Adatszolgáltatás/Főkönyvi listák/Főkönyvi felosztás listát. Az opció természetesen továbbra is csak akkor elérhető, ha a Beállítások/Főkönyvi feladásban jelölve van a „főkönyvi felosztó” használata.

fokfeloszto

A szűrő ablakon tehát választható a jövedelmek arányában történő munkáltatói közterhek, illetve munkavállalói járulékok és adó megosztása. A feltételek bejelölése után a lista az alábbiak szerint nyújt segítséget:

foklista

Fizetési bizonylaton történő pótszabadság részletezés

Kulcs-Bér Light, Kompakt és  Prémiumban elérhető funkció

A verzió letöltését követően lehetőség nyílik a munkavállalót megillető valamennyi pótszabadság részletes megjelenítésére a Fizetési jegyzéken.

A funkció eléréséhez a „Beállítások/ Számfejtés /Nyomtatványok beállításai” menüpontban az alábbi beállítás elvégzése szükséges:

Fizetési bizonylaton részletes pótszabadság megjelenítéséhez alapbeállítás

Ezt követően a dolgozó szabadság adatainál rögzített pótszabadság adatok, tételesen feltüntetésre kerülnek a Havi fizetési jegyzéken:

Részletes szabadság adatok feltüntetése a havi fizetési jegyzéken

Bérfizetés napja telephelyenként, szervezeti egységenkénti megadása

A 2014. májusi verzióval történő frissítés után a Beállítások/Számfejtési alapadatok opcióban új funkció érhető el, amely segítségével akár telephelyenként, szervezeti egységenként külön is megadható a jövedelmek , illetve a természetbeni juttatások kifizetésének napja.

kifnapja

Abban az esetben ha a dolgozó jogviszony alapadatai, telephely vagy szervezeti egységénél nincs adat megadva, akkor az alapértelmezett kifizetés napja kerül érvényesítésre. Alapértelmezettnek tekinthető jelen esetben, a Beállítások/Számfejtési alapadatok főképernyőjén található céges beállítás.

Emlékeztetőül,  ha a havi jövedelmek kifizetésének dátuma és a természetbeni juttatások kifizetésének dátuma eltér: Béren kívüli juttatásonkénti (természetbeni juttatásonkénti) kifizetési napok megadása


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések