Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Üzemanyag-megtakarítás számfejtése


A programban az üzemanyag-megtakarítást úgy lehet leszámfejteni, hogy ha a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Jövedelem jogcímek menüpontban létrehozunk új jövedelem jogcímeket.

Ha 100 e Ft-ot meg nem haladó üzemanyag-megtakarítás kerül elszámolásra, akkor az csökkenti a bevételt. Ebből adódik, hogy az szja alapja az üzemanyag-megtakarítás összegével csökkentett bevétel a 27% adóalap-kiegészítéssel növelve, a járulékok alapja pedig az alapja az üzemanyag-megtakarítás összegével csökkentett bevétel, mivel a járulékok alapja nem lehet más, mint az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem.

Az üzemanyag-megtakarítás maximum havi 100 e Ft-ig csökkenti az adóalapot, valamint adó és járulékmentes.

Az üzemanyag-megtakarítás összegét a vállalkozás kifizetheti a magánszemélynek, amely két részre bontható:

1.) Havi 100.000 forint értékhatárig a ténylegesen elért üzemanyag-megtakarítás összegével csökkenthető a magánszemély bevétele.
FONTOS!!!! Tehát az adóalap megállapítását megelőzően, – mely az 1,27-el való felszorzást jelenti, – a számlák összege és a számított összeg közötti különbözet levonható a jövedelemből, maximum 100.000 forintig. E jövedelem jogcímet a következő beállításokkal kell létrehozni:

2.) A ténylegesen elért megtakarítás 100.000 forintot meghaladó része azonban a magánszemély “nem önálló tevékenységből származó bevételének” minősül, tehát személyi jövedelemadó és járulékok terhelik beleértve a szakképzési hozzájárulást is. E jövedelem jogcímet a következő beállításokkal kell létrehozni:

Ez a kedvezmény csak havi szinten számolható el, és nem görgethető éves összegként. Ezért, ha a gépjárművezető az adott hónapban 70.000 forint megtakarítást ér el, ez az összeg kifizethető számára adómentesen, de a megmaradt 30.000 forintos rész nem vihető át a következő hónapra annak érdekében, hogy akkor majd 130.000 forint legyen az adómentes összeg.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések