Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

GYED EXTRA – Több ellátás egyidejűleg történő folyósítása


Részlet az OEP honlapján elérhető gyakorlati útmutatóból:

Ki kaphatja? Főszabály, hogy egy gyermek után, egyidejűleg csak egy ellátást lehet folyósítani. Akkor lehet a szülő részére több ellátást is folyósítani, ha több gyermek van a háztartásban és azok közül legalább egy gyermek 2013. 12. 31-ét követően született. 2014. január 1-jét követően, ha újabb gyermek születik a családba, akkor az idősebb testvér után járó ellátás továbbra is megilleti a szülőt, nem kell lemondani az ellátásról, mint korábban. Több gyermek esetében, akkor folyósíthatóak gyermekenként külön – külön az ellátások, ha az ellátások különböző korú gyermekek után kerülnek megállapításra.
Például, ha a biztosított anyának a 2013.02.01-jén született első gyermeke jogán járó gyermekgondozási díj folyósítása alatt 2014. 01.01-én (vagy azt követően) megszületik a második gyermeke, akkor az első gyermek jogán gyermekgondozási díjban részesül, és e mellett a második gyermek jogán terhességi-gyermekágyi segélyt, majd ennek lejárát követően gyermekgondozási díjat kaphat.

Programbeli megvalósítás:

A GYED melletti foglalkoztatás , és az egyidejűleg történő anyasági ellátás folyósíthatósága is megkövetelte, hogy a dolgozó jelenlét naptára bővítésre kerüljön a több jelenlét típus ugyan arra a napra történő jelölésével. Ebből kifolyólag tehát új funkcióként érhető el a dolgozó jogviszonyán belül, a jelenlét adatok feltöltésére szolgáló naptár felület.

gyedmellettkeresokep

Abban az esetben tehát, ha a foglalkoztató a munkavállaló számára egyidejűleg több ellátást folyósít, – illetve ha nem kifizetőhely,de anyasági ellátást kell jelölnie – , a dolgozó jelenlét adatainál a „felső” , és az „alsó” jelenlét naptárat is töltenie kell ahhoz, hogy a táppénz számfejtéseknél felajánlja a program.

Kifizetőhely esetén tehát csak így ajánlja fel a szoftver az anyasági ellátások számfejtésének lehetőségét, illetve amennyiben a foglalkoztató nem kifizetőhely, a foglalkoztatói igazolásra is így gyűjthető fel .

 Az alsó rész az anyasági ellátások rögzítésére szolgál, ami azt jelenti, hogy amennyiben gyermekgondozási díjat (GYED-et), terhességi gyermekágyi segélyt (TGYÁS-t) rögzít illetve számfejt, az ablak alján található jelenlétnaptárban is rögzíteni kell, mert a táppénz számfejtés így végezhető el.

A 2013 -as évről, évnyitással áthozott gyeden lévő munkavállaló esetében a másodlagos naptár jelenlét adatai automatikusan feltöltődnek, illetve az esetben is, ha a 2014-es évben már volt rögzítve anyaági ellátás a hagyományos naptár esetében. Az eltartottak helyes kiválasztásának itt is nagy jelentősége van, kérjük ellenőrizze azt.

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések