Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató : Kulcs-Bér 2014 január/3 (1781)


Megjelenési dátum: 2014. január 29.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

 

1408 havi bevallás a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról
1458 bevallás a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó és a biztosított mezőgazdasági őstermelő szociális hozzájárulási adó és járulék kötelezettségeiről
GYED EXTRA – A gyermekgondozási díjra jogosultság időtartama ikrek esetében
GYED EXTRA – Több ellátás egyidejűleg történő folyósítása
GYED EXTRA – Munkavégzés gyed folyósítása mellett

1408 havi bevallás a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól elérhető a 2014 évi 08-as bevallás, az Adatszolgáltatások/NAV felé/1408 -as opcióból indítható. Kérjük, hogy a nyomtatvány sablont feltétlenül telepítse az ÁNYK programba, mert ez nélkül a 1408-as bevallás sikertelen!

1408 bevallás

1408 kitöltési útmutató

Az adónyilatkozatok alapján,  -  korábbi évekhez hasonlóan – lehetőséget biztosítunk az adóelőleg megállapítás módjának jelölésére, mely a dolgozó adatain belül , a Bérügyi alapadatok/Adószámítási adatok menüben adható meg.  A 1408 -as bevallás 1408M lapjának (E) szekciójába kerül majd felgyűjtésre annak megfelelően, hogy a munkavállaló munkáltatói adómegállapítást választott-e , vagy önadózó lesz-e.Kérjük ellenőrizze a beállítást.

onadozo

 Amennyiben egyedileg felvitt jövedelem jogcímeket számfejtett január hónapban, feltétlenül ellenőrizze, hogy a 1408-as bevallás felgyűjtési paraméterezésében is hozzá van -e rendelve a megfelelő bevallási sorhoz! A kézzel rögzített jövedelem jogcímek kék színnel vannak jelölve.

1408para

1408M-09-01 lap újként került be a bevallása, adattartalmát tekintve az anyasági ellátások mellett munkát vállaló biztosított adatainak felgyűjtését tartalmazza.

 1408M-10 Lap is új mezővel bővült, ahol jelölni kell , ha közterhei megfizetését az Ekho tv. 3. § (3c) bekezdése alapján ekho-val teljesíti”

A Kulcs-Bér program ennek megfelelően,  a Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Távolléti díj és Ekho pontban kiegészült egy új jelölő négyzet sorral. Ez alapján töltjük a fenti mező értékét.

ekho_08

A 1408 bevallás elkészítése után, az Elszámolások/Utalások/Közteherutalás is elvégezhető, a NAV célszámlaszámok nem változtak tavalyról.


1458 bevallás a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó és a biztosított mezőgazdasági őstermelő szociális hozzájárulási adó és járulék kötelezettségeiről

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A Kulcs-Bér 2014. január/3 verzióból már a 1458 -as bevallás is elkészíthető, mely az Adatszolgáltatások/NAV felé/1458 opcióból indítható. A vállalkozók családi járulékkedvezményének érvényesítéséről az alábbi bejegyzésünkben írtunk:

Családi járulékkedvezmény egyéni vállalkozó és társas vállalkozó esetében

Kérjük, hogy ellenőrizze az ÁNYK program nyomtatvány sablonjai között, hogy letöltött-e a 1458-as bevallást, amennyiben nem, mindenképpen pótolja azt.

1458

1458 kitöltési útmutató


GYED EXTRA – A gyermekgondozási díjra jogosultság időtartama ikrek esetében

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

 

A módosított egészségbiztosítási törvény alapján, amennyiben az dolgozó adatain belül , a Munkaügyi alapadatok/Eltartottaknál ikergyermek jelölését alkalmazzák, a gyermekgondozási díj (gyed) naptári napokra jelölhető intervalluma – a biztosításban töltött idő függvényében- maximálisan 3 évre bővült.

Szakmai háttér:

1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

42/B. § (1) A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

(1a)Ikergyermekek esetén a gyermekgondozási díj a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól az (1) bekezdésben meghatározott időtartamot követően további 1 évig jár.

GYED EXTRA – Több ellátás egyidejűleg történő folyósítása

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkció

Részlet az OEP honlapján elérhető gyakorlati útmutatóból:

Ki kaphatja? Főszabály, hogy egy gyermek után, egyidejűleg csak egy ellátást lehet folyósítani. Akkor lehet a szülő részére több ellátást is folyósítani, ha több gyermek van a háztartásban és azok közül legalább egy gyermek 2013. 12. 31-ét követően született. 2014. január 1-jét követően, ha újabb gyermek születik a családba, akkor az idősebb testvér után járó ellátás továbbra is megilleti a szülőt, nem kell lemondani az ellátásról, mint korábban. Több gyermek esetében, akkor folyósíthatóak gyermekenként külön – külön az ellátások, ha az ellátások különböző korú gyermekek után kerülnek megállapításra.
Például, ha a biztosított anyának a 2013.02.01-jén született első gyermeke jogán járó gyermekgondozási díj folyósítása alatt 2014. 01.01-én (vagy azt követően) megszületik a második gyermeke, akkor az első gyermek jogán gyermekgondozási díjban részesül, és e mellett a második gyermek jogán terhességi-gyermekágyi segélyt, majd ennek lejárát követően gyermekgondozási díjat kaphat.

Programbeli megvalósítás:

A GYED melletti foglalkoztatás , és az egyidejűleg történő anyasági ellátás folyósíthatósága is megkövetelte, hogy a dolgozó jelenlét naptára bővítésre kerüljön a több jelenlét típus ugyan arra a napra történő jelölésével. Ebből kifolyólag tehát új funkcióként érhető el a dolgozó jogviszonyán belül, a jelenlét adatok feltöltésére szolgáló naptár felület.

gyedmellettkeresokep

 Abban az esetben tehát, ha a foglalkoztató kifizetőhelyi feladatokat lát el, és a munkavállaló számára egyidejűleg több ellátást folyósít, a dolgozó jelenlét adatainál a „felső” , és az „alsó” jelenlétnaptárat is töltenie kell ahhoz, hogy a táppénz számfejtéseknél felajánlja a program az bejelölt ellátások elszámolásának lehetőségét.

Abban az esetben tehát, ha a foglalkoztató a munkavállaló számára egyidejűleg több ellátást folyósít, – illetve ha nem kifizetőhely,de anyasági ellátást kell jelölnie – , a dolgozó jelenlét adatainál a „felső” , és az „alsó” jelenlét naptárat is töltenie kell ahhoz, hogy a táppénz számfejtéseknél felajánlja a program.

Kifizetőhely esetén tehát csak így ajánlja fel a szoftver az anyasági ellátások számfejtésének lehetőségét, illetve amennyiben a foglalkoztató nem kifizetőhely, a foglalkoztatói igazolásra is így gyűjthető fel .

Bővebben az alábbi bejegyzésünkben olvashat a témáról: GYED EXTRA – Több ellátás egyidejűleg történő folyósítása

GYED EXTRA – Munkavégzés gyed folyósítása mellett

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Kire vonatkozik? A szülő 2014. január 1-jétől a gyermek 1 éves kora után, a gyermekgondozási díj folyósítása mellett (a gyes folyósítása mellett is) korlátlan időtartamban végezhet munkát. Ez a rendelkezés a 2014. 01.01-jét megelőzően született gyermekek szüleire is vonatkozik.

— Ha Ön még nem dolgozik, de gyermeke elmúlt már 1 éves, és 2014. 01.01-jét követően szeretne visszamenni, vagy elmenni dolgozni, akkor a munkába állását nem kell bejelenteni a gyed-et folyósító szervnek, csak a munkáltatót kell tájékoztatni, hogy a munkavégzés mellett a gyed-et igénybe kívánja venni. (A gyed folyósításában ez nem okoz változást.)

— Ha Ön munkavégzés miatt 2014. 01.01-jét megelőzően szüneteltette a gyed folyósítását, akkor a szüneteltetett gyermekgondozási díj továbbfolyósítását kérheti. Ebben az esetben a korábban megállapított gyed-et tovább fogják folyósítani a jogosultsági időből még hátralevő időtartamra, a korábban megállapított összegben.

Például, ha a 2012. 09.01-jén született gyermek szülője (aki egyébként a gyermek 2 éves koráig jogosult az ellátásra) 2013. 10. 01-jétől visszament dolgozni, és emiatt le kellett mondania a gyed-ről, úgy a szülő 2014. 01.01-jétől kérheti, hogy részére ismét, azaz továbbfolyósítsák a gyed-et. Ebben az esetben 2014. 01.01-jétől a jogosultsági időből még hátralevő időtartamra, azaz 2014. 09. 01-jéig kapni fogja a gyed-et. Ha azonban 2013.10.01-
jétől heti 30 órában vállalt munkát, és kérte a gyermek után a gyes-t, akkor 2014.01.01-jétől le kell mondania a gyes-ről, csak akkor tudják részére a gyed-et megállapítani. Munkát azonban már korlátlan időtartamban végezhet.

A fentieknek megfelelően a program két új foglalkozási viszonnyal bővült: Teljes munkaidős munkaviszony GYED mellett és  Részmunkaidős munkaviszony GYED mellett , melyek esetében a foglakozási viszonyra tekintettel a biztosítási jogviszony típusához is ez került.

gyedmellettimelo

Ahhoz, hogy ez a jogviszonyok alapadatainál kiválasztható legyen, mindenképpen töltsék vissza az alapértelmezéseket a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok opcióban:

kozostorzsek

A GYED melletti foglalkoztatásnak megfelelően bővítésre került a Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Kedvezményes foglalkoztatás pont, így a jövőben nem feltétele a GYED megszűnésének dátuma kitöltése.

gyedszocho

A GYED melletti foglalkoztatás , és az egyidejűleg történő anyasági ellátás folyósíthatósága megkövetelte, hogy a dolgozó jelenlét naptára bővítésre kerüljön a több jelenlét típus ugyan arra a napra történő jelölésével. Ebből kifolyólag tehát ezzel az új funkcióval érhető el a dolgozó jogviszonyán belül, a jelenlét adatok feltöltésére szolgáló naptár felület.

gyedmellettkeresokep

A GYED melletti foglalkoztatásról bővebben az alábbi bejegyzésünkben olvashat:  GYED EXTRA – Munkavégzés gyed folyósítása mellett


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések