Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér 2013 novemberi verzió (1751)


 A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

 

 

Új! Statisztikai adatok, információk megjelenítése a főképernyőn»
Tanulószerződéses igazolatlan hiányzása »
Figyelmeztetés duplán rögzített munkavállalóra
Webjelenlét rendszer-Egyéb távollét
Teljesítménybér pontosított adatbevitel – darabbéres kezelése
Egyszerűsített foglalkoztatás éves kereteire történő figyelmeztetés
Tárgyéven túli munkaidőkeret kezelése
Szociális szövetkezeti tag – új foglalkozási viszony
Webjelenlét – Részletes jelenlétadatok kezelése
Bér Excelimporter bővítése

Új! Statisztikai adatok, információk megjelenítése a főképernyőn

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól lehetőséget biztosítunk a Kulcs-Bér program felületén különböző kimutatások, bér és munkaügyi adatokkal kapcsolatos információk megjelenítésére.  Ezzel az új funkcióval naprakész adatokat láthat a bérköltségek alakulásáról, vagy akár a fluktuációról.  A beépített lekérdezések az alábbi módon hívhatóak meg:

- amennyiben a program „üres” főképernyőjén egér jobb klikket választunk, a felugró gyorsmenüből válasszuk az  „Új beépülő ablak  ” opciót.

Beépülő ablak

Az üres ablakon a  ikonra kattintva lehetőségünk nyílik az ablak tartalmának kiválasztására. Alapértelmezetten az alábbi lehetőségeket biztosítjuk, illetve jelenleg a következő módon épül fel a menürendszer:

 

-              Havi kimutatások

                o             Bérköltség

                o             Teljesített túlórák

-             Igénybe vett munkáltatói kedvezmények

                o             SZOCHO

                o             KIVA

                o             Szakképzési alap

-              Létszám statisztikák

o             Fluktuáció

    • Belépési forgalom (%)
    • Kilépési forgalom (%)
    • Munkaerő-forgalom (%)

-              Hiányos havi jelenlétadatok

-              El nem készített T1041 bevallás 

 

 Alapértelmezetten a bérköltség éves alakulása diagram jelenik meg. Figyelem! A megjelenített beépülő ablakok adatainak listázását, exportálásását nem biztosítjuk.

Abban az esetben, ha el szeretné tüntetni a képernyőről a megjelenített információs ablakot, válassza az ablak jobb felső sarkában a  gombot, és kattintson az „Eltávolítás” sorra. Abban az esetben ha módosítás történt a programban, és hatással van valamelyik megjelenített beépülő ablak tartalmára, frissítés szükséges, melyet a  opció használatával tehet meg.

Részletes leírás:

Statisztikai adatok, információk megjelenítése a főképernyőn

Tanulószerződéses igazolatlan hiányzása

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A NAV által -2013. október 18-án-   publikált szakmai vélemény alapján módosításra került programunk tanuló szerződéses igazolatlan hiányzásának kezelése.

„A Tbj. 4. § k) pont 1. alpontja szerint járulékalapként a tanulószerződésben meghatározott díjat kell figyelembe venni. Ez független attól, hogy a tanuló a biztosítás időtartama alatt a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény (Szt.) előírásai alapján részesül-e díjazásban az igazolatlan hiányzásai miatt vagy csak csökkentett díjazásra jogosult.

Az Szt. 64. § (1) bekezdés második fordulata a tanulószerződésben meghatározott díj csökkentését írja elő a tanuló igazolatlan mulasztásának idejével arányosan. A Tbj. rögzített járulékalappal kapcsolatos előírásának alkalmazása miatt nem kifogásolható az az eljárás, hogy a tanuló „nettó” járandóságát csökkenti a gazdálkodó. Vagyis a tanulószerződésben rögzített díjazásból a Tbj.-ben előírt, kötelezően fizetendő járulékok levonása után kapott nettó összeget kell arányosan csökkenteni a tanuló igazolatlan mulasztásának idejével arányosan.

A tanulók betegszabadságával, illetve társadalombiztosítási ellátásával (például: táppénz) érintett időszakok esetében pedig elfogadható az az eljárás, hogy a gyakorlati képzést folytató szervezet a betegség ideje alatti mulasztásokat a megfelelő igazolások alapján igazoltnak tekinti és nem csökkenti a tanulószerződésben foglalt díjazás mértékét, amely így teljes fedezetet nyújt a Tbj. szerint fizetendő járulékok levonására.”

FORRÁS: http:www.nav.gov.hu/nav/ado/egyebkot/tajekoztato_20131018.html

 

Bővebben tudásbázisunkban:  Tanulószerződéses igazolatlan hiányzása

Figyelmeztetés duplán rögzített munkavállalóra

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Programunkba beépítésre került – az eddigiekhez képest- egy szigorúbb figyelmeztetés, amely abban az esetben jelenik meg, ha egy munkavállaló már szerepel az állományban, és azt ismét fel szeretnénk rögzíteni. Ellenőrzéskor a beírt adóazonosító jelet vizsgálja a program. A helyes megoldás – ahogyan a figyelmeztetésben is olvasható- , egy új jogviszony felrögzítése, amely a már meglévő munkavállaló adatin belül végezhető el. Eddigiekben nem korlátoztuk ennek felvitelét, csupán egy figyelmeztetést küldött a program, ezért a már meglévő duplán rögzített dolgozókat természetesen nem töröljük a frissítéssel. Amennyiben ezzel kapcsolatban több információra van szüksége, kérjük látogasson el az alábbi bejegyzésünkhöz:  Több jogviszony felvitele (többes jogviszony)

Webjelenlét rendszer- Egyéb távollét

Kulcs-Bér  Prémium verzióban elérhető funkció

A novemberi verziótól lehetőség nyílik webjelenlét rendszer használatakor „egyéb távollét” jogcím megadására is. Az egyéb távollét esetében külön egyenlegkezelés- mint a szabadságnál-  relevancia hiányában nincs. Amennyiben a munkavállaló a webes felületen egyéb távollétet jelöl, a megjegyzés kitöltése kötelező, annak érdekében, hogy az adatok webről történő letöltésekor egyértelmű képet kapjon a felhasználó az egyéb távollét jellegéről. Egyéb távollét rögzítése esetén – a szabadság igényhez hasonlóan- a szervezeti egység vezetőjének e-mail küldhető.

egyebtavollet

A webjelenlét rendszerben nyilvántartott adatok letöltésekor lehetőség nyílik az egyéb távollét pontos megadására is, például: kötelező orvosi vizsgálat, állásidő…stb.

Teljesítménybér pontosított adatbevitel – darabbéres  kezelése

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A dolgozó Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek- Egyéb jövedelem szekciója új mezővel bővült, Telj. bér elszámolt egység néven. Abban az esetben tehát, ha nem teljesített idő, hanem például teljesített darabszám alapján történik a teljesítménybér elszámolása, a jövőben ezen oszlop értékének kitöltése javasolt.

teljesitmenyberes_egyebjovedelem

 

Abban az esetben, ha a teljesítménybér – az eddigieknek megfelelően- kizárólag az óra/idő mező megadásával volt elszámolva, és a jövőben is ezt a beállítást szeretnék alkalmazni, szükség lesz a teljesítménybér jövedelem paraméterezésére a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Jövedelem jogcímek opciójában. A jogcím beállításainál új funkcióként ezután megadható az is, hogy „egység” vagy „idő” alapján kívánják-e elszámolni a teljesítménybér jövedelmet.

egysegvsido

Működés: amennyiben a teljesítménybér jövedelmének beállításainál a szorzót „idő” alkalmazására állítottuk, az egyéb jövedelmeknél felvitt teljesítménybér típusú jövedelem összege , az idő mező értékének szorzásával történik. Abban az esetben ha ez nulla, a hónapban irányadó órák számával történik a szorzás. Ha „egység ” alapján kívánjuk elszámolni, akkor a Telj. bér elszámolt egység mezőbe írt értékkel történik a jövedelem megállapítása.

 

 

 

Egyszerűsített foglalkoztatás éves kereteire történő figyelmeztetés

Kulcs-Bér Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Programunkban lehetőséget biztosítunk az egyszerűsített foglalkoztatottak foglalkoztatására vonatkozó időkorlátok automatikus figyelésére. A Beállítások / Kezelés/ Általános menüponton belül megadhatjuk, hogy a program mennyi nap foglalkoztatás után figyelmeztessen –  a cégválasztó ablak megjelenését követően- , az alkalmi munkavállalók / egyszerűsített foglalkoztatottakra érvényes foglalkoztatási időkorlátra.

alkalmimunka

 

A többi figyelmeztetéshez hasonlóan tehát szintén a cégválasztás után jelenik meg.

efos

Tárgyéven túli munkaidőkeret kezelése

Kulcs-Bér Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól lehetőséget biztosítunk a tárgyéven túlra húzódó munkaidőkeretek rögzítésére is, azaz a munkaidőkeret vége dátuma 2014-es megadására. Figyelem! Abban az esetben ha Ön már rögzített tárgyéven túlra húzódó munkaidőkerete, de a funkció hiányában a vége dátum 2013 -as, a decemberi hónap lezárása előtt még van lehetősége módosítani a már elkezdődött munkaidőkeret végét. Ebben az esetben kérjük ne felejtse el, hogy az időszak óra adatait ismét ki kell számolni, azaz mindenképp használják a „számítás” gombot.

munkaidokerettargyeventuli

 Szociális szövetkezeti tag – új foglalkozási viszony 

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Új foglakozási viszonyként érhető el a „Szociális szövetkezeti tag” néven. Ehhez kérjük töltse vissza az alapértelmezett foglalkozási viszonyokat a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok pontban.  A szövetkezetekről szóló 2006.évi X. törvény módosítása alapján 2013. május 3-tól lehetőség van arra is, hogy tagsági jogviszony keretén belül vegyen részt a munkavégzésben. Tehát i legkorábban 2013. május 3 -át követően lehetséges úgynevezett szociális szövetkezeti tagi munkavégzéssel foglalkoztatni. A Tbj. alapján a szociális szövetkezeti tag után a foglalkoztató egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet, amely mértéke 2013 -ban 6660 forint/hónap, 222 forint /nap. A foglalkoztató a szociális szövetkezeti tag foglalkoztatója az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól (2013.05.03-tól!)

- a foglalkoztatás első évében mentesül

- második évében 25 % megfizetésére kötelezett, azaz 75 %  alól mentesül

- harmadik évben 50 %

- negyedik évben 75 %  megfizetésére kötelezett, azaz 25 % alól mentesül

az ötödik évben pedig már az egészségügyi szolgáltatási járulék 100 %  megfizetésére kötelezett.

A fentiek alapján tehát a 2013 -as programban az első év „kedvezménye”  érvényesíthető. Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól a foglalkoztató mentesül, viszont a Nemzeti Foglalkoztatási Alap téríti meg. A foglalkoztató így a havi járulékbevallásán (08) tájékoztató adatként az 555 -ös sorban tünteti fel a szoc. eü. járulék NFA által átvállalt összegét.

Webjelenlét – Részletes jelenlétadatok kezelése

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkció

Programunkban a 2013 novemberi verziótól lehetőség van a webjelenlét rendszer adatainak letöltése után részletes jelenlétadatok megadására. Ennek megfelelően bővítésre került az Elszámolások/Jelenlét adatok kezelése/Jelenlét adatok letöltése és importálása a Webjelenlét rendszerből opció. A letöltés felületéni ablak felületén új funkcióként érhető el a műszaktípusok (beosztás) megadásának lehetősége.

webreszletes

Az új opciónak köszönhetően már itt- a jelenlét adatok letöltésekor/importálásakor lehetőséget biztosítunk a napi analitika megadására, azaz megadható a ledolgozott naphoz tartozó beosztás is. A program működésével összhangban, azoknál a jogviszonyoknál van lehetőség műszaktípus megadására, ahol jelölve van a „részletes jelenlétadatok kezelése”. Plusz adatként megjelenik a munkaidő kezdete és vége is.

Részletes információ a Webjelenlét- Részletes jelenlétadatok kezelése opcióról :

Webjelenlét-Részletes jelenlétadatok kezelése

Excel importer bővítése

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól elérhető az excel importer (Karbantartás/Bér-Excelimporter futtatása) sémáján keresztül a költséghely, munkakör, és szervezeti egység beemelése is a munkavállaló eddigi jogviszonyos adatai mellett.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések