- Kulcs-Bér Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program -

Kulcs-Bér 2013 novemberi verzió (1751)

Posted By admin On 2013. november 25. hétfő @ 17:02 In Verziótájékoztatók 2013 | Comments Disabled

 A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

 

 

Új! Statisztikai adatok, információk megjelenítése a főképernyőn»
Tanulószerződéses igazolatlan hiányzása »
Figyelmeztetés duplán rögzített munkavállalóra
Webjelenlét rendszer-Egyéb távollét
Teljesítménybér pontosított adatbevitel – darabbéres kezelése
Egyszerűsített foglalkoztatás éves kereteire történő figyelmeztetés
Tárgyéven túli munkaidőkeret kezelése
Szociális szövetkezeti tag – új foglalkozási viszony
Webjelenlét – Részletes jelenlétadatok kezelése
Bér Excelimporter bővítése

Új! Statisztikai adatok, információk megjelenítése a főképernyőn

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól lehetőséget biztosítunk a Kulcs-Bér program felületén különböző kimutatások, bér és munkaügyi adatokkal kapcsolatos információk megjelenítésére.  Ezzel az új funkcióval naprakész adatokat láthat a bérköltségek alakulásáról, vagy akár a fluktuációról.  A beépített lekérdezések az alábbi módon hívhatóak meg:

- amennyiben a program „üres” főképernyőjén egér jobb klikket választunk, a felugró gyorsmenüből válasszuk az  „Új beépülő ablak  ” opciót.

Beépülő ablak

Az üres ablakon a  ikonra kattintva lehetőségünk nyílik az ablak tartalmának kiválasztására. Alapértelmezetten az alábbi lehetőségeket biztosítjuk, illetve jelenleg a következő módon épül fel a menürendszer:

 

-              Havi kimutatások

                o             Bérköltség

                o             Teljesített túlórák

-             Igénybe vett munkáltatói kedvezmények

                o             SZOCHO

                o             KIVA

                o             Szakképzési alap

-              Létszám statisztikák

o             Fluktuáció

    • Belépési forgalom (%)
    • Kilépési forgalom (%)
    • Munkaerő-forgalom (%)

-              Hiányos havi jelenlétadatok

-              El nem készített T1041 bevallás 

 

 Alapértelmezetten a bérköltség éves alakulása diagram jelenik meg. Figyelem! A megjelenített beépülő ablakok adatainak listázását, exportálásását nem biztosítjuk.

Abban az esetben, ha el szeretné tüntetni a képernyőről a megjelenített információs ablakot, válassza az ablak jobb felső sarkában a  gombot, és kattintson az „Eltávolítás” sorra. Abban az esetben ha módosítás történt a programban, és hatással van valamelyik megjelenített beépülő ablak tartalmára, frissítés szükséges, melyet a  opció használatával tehet meg.

Részletes leírás:

Statisztikai adatok, információk megjelenítése a főképernyőn

Tanulószerződéses igazolatlan hiányzása

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A NAV által -2013. október 18-án-   publikált szakmai vélemény alapján módosításra került programunk tanuló szerződéses igazolatlan hiányzásának kezelése.

„A Tbj. 4. § k) pont 1. alpontja szerint járulékalapként a tanulószerződésben meghatározott díjat kell figyelembe venni. Ez független attól, hogy a tanuló a biztosítás időtartama alatt a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény (Szt.) előírásai alapján részesül-e díjazásban az igazolatlan hiányzásai miatt vagy csak csökkentett díjazásra jogosult.

Az Szt. 64. § (1) bekezdés második fordulata a tanulószerződésben meghatározott díj csökkentését írja elő a tanuló igazolatlan mulasztásának idejével arányosan. A Tbj. rögzített járulékalappal kapcsolatos előírásának alkalmazása miatt nem kifogásolható az az eljárás, hogy a tanuló „nettó” járandóságát csökkenti a gazdálkodó. Vagyis a tanulószerződésben rögzített díjazásból a Tbj.-ben előírt, kötelezően fizetendő járulékok levonása után kapott nettó összeget kell arányosan csökkenteni a tanuló igazolatlan mulasztásának idejével arányosan.

A tanulók betegszabadságával, illetve társadalombiztosítási ellátásával (például: táppénz) érintett időszakok esetében pedig elfogadható az az eljárás, hogy a gyakorlati képzést folytató szervezet a betegség ideje alatti mulasztásokat a megfelelő igazolások alapján igazoltnak tekinti és nem csökkenti a tanulószerződésben foglalt díjazás mértékét, amely így teljes fedezetet nyújt a Tbj. szerint fizetendő járulékok levonására.”

FORRÁS: http:www.nav.gov.hu/nav/ado/egyebkot/tajekoztato_20131018.html

 

Bővebben tudásbázisunkban:  Tanulószerződéses igazolatlan hiányzása

Figyelmeztetés duplán rögzített munkavállalóra

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Programunkba beépítésre került – az eddigiekhez képest- egy szigorúbb figyelmeztetés, amely abban az esetben jelenik meg, ha egy munkavállaló már szerepel az állományban, és azt ismét fel szeretnénk rögzíteni. Ellenőrzéskor a beírt adóazonosító jelet vizsgálja a program. A helyes megoldás – ahogyan a figyelmeztetésben is olvasható- , egy új jogviszony felrögzítése, amely a már meglévő munkavállaló adatin belül végezhető el. Eddigiekben nem korlátoztuk ennek felvitelét, csupán egy figyelmeztetést küldött a program, ezért a már meglévő duplán rögzített dolgozókat természetesen nem töröljük a frissítéssel. Amennyiben ezzel kapcsolatban több információra van szüksége, kérjük látogasson el az alábbi bejegyzésünkhöz:  Több jogviszony felvitele (többes jogviszony)

Webjelenlét rendszer- Egyéb távollét

Kulcs-Bér  Prémium verzióban elérhető funkció

A novemberi verziótól lehetőség nyílik webjelenlét rendszer használatakor „egyéb távollét” jogcím megadására is. Az egyéb távollét esetében külön egyenlegkezelés- mint a szabadságnál-  relevancia hiányában nincs. Amennyiben a munkavállaló a webes felületen egyéb távollétet jelöl, a megjegyzés kitöltése kötelező, annak érdekében, hogy az adatok webről történő letöltésekor egyértelmű képet kapjon a felhasználó az egyéb távollét jellegéről. Egyéb távollét rögzítése esetén – a szabadság igényhez hasonlóan- a szervezeti egység vezetőjének e-mail küldhető.

egyebtavollet

A webjelenlét rendszerben nyilvántartott adatok letöltésekor lehetőség nyílik az egyéb távollét pontos megadására is, például: kötelező orvosi vizsgálat, állásidő…stb.

Teljesítménybér pontosított adatbevitel – darabbéres  kezelése

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A dolgozó Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek- Egyéb jövedelem szekciója új mezővel bővült, Telj. bér elszámolt egység néven. Abban az esetben tehát, ha nem teljesített idő, hanem például teljesített darabszám alapján történik a teljesítménybér elszámolása, a jövőben ezen oszlop értékének kitöltése javasolt.

teljesitmenyberes_egyebjovedelem

 

Abban az esetben, ha a teljesítménybér – az eddigieknek megfelelően- kizárólag az óra/idő mező megadásával volt elszámolva, és a jövőben is ezt a beállítást szeretnék alkalmazni, szükség lesz a teljesítménybér jövedelem paraméterezésére a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Jövedelem jogcímek opciójában. A jogcím beállításainál új funkcióként ezután megadható az is, hogy „egység” vagy „idő” alapján kívánják-e elszámolni a teljesítménybér jövedelmet.

egysegvsido

Működés: amennyiben a teljesítménybér jövedelmének beállításainál a szorzót „idő” alkalmazására állítottuk, az egyéb jövedelmeknél felvitt teljesítménybér típusú jövedelem összege , az idő mező értékének szorzásával történik. Abban az esetben ha ez nulla, a hónapban irányadó órák számával történik a szorzás. Ha „egység ” alapján kívánjuk elszámolni, akkor a Telj. bér elszámolt egység mezőbe írt értékkel történik a jövedelem megállapítása.

 

 

 

Egyszerűsített foglalkoztatás éves kereteire történő figyelmeztetés

Kulcs-Bér Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Programunkban lehetőséget biztosítunk az egyszerűsített foglalkoztatottak foglalkoztatására vonatkozó időkorlátok automatikus figyelésére. A Beállítások / Kezelés/ Általános menüponton belül megadhatjuk, hogy a program mennyi nap foglalkoztatás után figyelmeztessen –  a cégválasztó ablak megjelenését követően- , az alkalmi munkavállalók / egyszerűsített foglalkoztatottakra érvényes foglalkoztatási időkorlátra.

alkalmimunka

 

A többi figyelmeztetéshez hasonlóan tehát szintén a cégválasztás után jelenik meg.

efos

Tárgyéven túli munkaidőkeret kezelése

Kulcs-Bér Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól lehetőséget biztosítunk a tárgyéven túlra húzódó munkaidőkeretek rögzítésére is, azaz a munkaidőkeret vége dátuma 2014-es megadására. Figyelem! Abban az esetben ha Ön már rögzített tárgyéven túlra húzódó munkaidőkerete, de a funkció hiányában a vége dátum 2013 -as, a decemberi hónap lezárása előtt még van lehetősége módosítani a már elkezdődött munkaidőkeret végét. Ebben az esetben kérjük ne felejtse el, hogy az időszak óra adatait ismét ki kell számolni, azaz mindenképp használják a „számítás” gombot.

munkaidokerettargyeventuli

 Szociális szövetkezeti tag – új foglalkozási viszony 

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Új foglakozási viszonyként érhető el a „Szociális szövetkezeti tag” néven. Ehhez kérjük töltse vissza az alapértelmezett foglalkozási viszonyokat a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok pontban.  A szövetkezetekről szóló 2006.évi X. törvény módosítása alapján 2013. május 3-tól lehetőség van arra is, hogy tagsági jogviszony keretén belül vegyen részt a munkavégzésben. Tehát i legkorábban 2013. május 3 -át követően lehetséges úgynevezett szociális szövetkezeti tagi munkavégzéssel foglalkoztatni. A Tbj. alapján a szociális szövetkezeti tag után a foglalkoztató egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet, amely mértéke 2013 -ban 6660 forint/hónap, 222 forint /nap. A foglalkoztató a szociális szövetkezeti tag foglalkoztatója az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól (2013.05.03-tól!)

- a foglalkoztatás első évében mentesül

- második évében 25 % megfizetésére kötelezett, azaz 75 %  alól mentesül

- harmadik évben 50 %

- negyedik évben 75 %  megfizetésére kötelezett, azaz 25 % alól mentesül

az ötödik évben pedig már az egészségügyi szolgáltatási járulék 100 %  megfizetésére kötelezett.

A fentiek alapján tehát a 2013 -as programban az első év „kedvezménye”  érvényesíthető. Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól a foglalkoztató mentesül, viszont a Nemzeti Foglalkoztatási Alap téríti meg. A foglalkoztató így a havi járulékbevallásán (08) tájékoztató adatként az 555 -ös sorban tünteti fel a szoc. eü. járulék NFA által átvállalt összegét.

Webjelenlét – Részletes jelenlétadatok kezelése

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkció

Programunkban a 2013 novemberi verziótól lehetőség van a webjelenlét rendszer adatainak letöltése után részletes jelenlétadatok megadására. Ennek megfelelően bővítésre került az Elszámolások/Jelenlét adatok kezelése/Jelenlét adatok letöltése és importálása a Webjelenlét rendszerből opció. A letöltés felületéni ablak felületén új funkcióként érhető el a műszaktípusok (beosztás) megadásának lehetősége.

webreszletes

Az új opciónak köszönhetően már itt- a jelenlét adatok letöltésekor/importálásakor lehetőséget biztosítunk a napi analitika megadására, azaz megadható a ledolgozott naphoz tartozó beosztás is. A program működésével összhangban, azoknál a jogviszonyoknál van lehetőség műszaktípus megadására, ahol jelölve van a „részletes jelenlétadatok kezelése”. Plusz adatként megjelenik a munkaidő kezdete és vége is.

Részletes információ a Webjelenlét- Részletes jelenlétadatok kezelése opcióról :

Webjelenlét-Részletes jelenlétadatok kezelése

Excel importer bővítése

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól elérhető az excel importer (Karbantartás/Bér-Excelimporter futtatása) sémáján keresztül a költséghely, munkakör, és szervezeti egység beemelése is a munkavállaló eddigi jogviszonyos adatai mellett.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Article printed from Kulcs-Bér Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program

URL to article: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program/6213/kulcs-ber-2013-novemberi-verzio

Copyright © 2013 Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. - Minden jog fenntartva!