Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

2013. Kulcs-Bér Verziótájékoztató augusztus /2


2013. Kulcs-Bér Verziótájékoztató

augusztus/2

 

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Módosítás: a havi alapbér megállapításánál is kihagyásra kerül az osztószámból a munkaszüneti nap (fizetett ünnep)»
Szakképzettséget nem igénylő kedvezmény elszámolása hónap közben be-, illetve kilépő foglalkoztatott esetén »
Munkaszüneti napra (fizetett ünnep) járó díjazás módosításai»
Munkaidőkeret kezelése részletes jelenlét adatok használata nélkül »

Módosítás: a távolléti díj alap megállapításánál is kihagyásra kerül az osztószámból a munkaszüneti nap (fizetett ünnep)

Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal által írásban megküldött törvényi értelmezésnek megfelelően a frissítés letöltését követően nem csak az alapbér időarányos részének megállapításánál, hanem  a távolléti díj alapbér részének kiszámításánál is figyelmen kívül hagyásra kerül a fizetett ünnep- munkaszüneti nap, amennyiben a „Beállítások/ Számfejtési beállítások” menüpontban a „Díjazás nélküli nap és havi osztószámból kivétel” opció beállításra kerül (hónaptól hónapig).

Munkaszüneti nap osztószámból kivétel

Indoklás: „…A Munka Törvénykönyvének rendelkezéseinek helyes értelmezéséből az következik, hogy a havibéres munkavállalóknál, az alapbér időarányos megállapításánál használt osztószám meghatározásakor nem kell figyelembe venni a hétköznapra eső munkaszüneti napot.”

Magyarázat: a 2013-as programban lehetőséget biztosítottunk felhasználóinknak arra, hogy – kizárólag havibéres munkavállalók esetében – a munkaszüneti napot/fizetett ünnepet a havibér átalány jellege miatt, törzsbérbe beépítsék. Erre lehetőséget ad a Munka Törvénykönyve. Ezzel párhuzamban a gyakorlat azt is megköveteli, hogy a munkaszüneti napot/fizetett ünnepet külön tételként kezeljék havibéresek tekintetében is, azaz nem a törzsbérbe beépítve legyen elszámolva, hanem – főként a munkavállalók egyértelmű tájékoztatása érdekében- külön soron, külön tételként feltüntetve számoljuk el. Fontos tudnivaló azonban, hogy mivel havibéres munkavállalókról van szó, bármelyik beállítást is  fogják alkalmazni, a havi alapbér nem változik. A Kulcs-Bér program Beállítások/Számfejtési alapadatok opción belül tehát megadható, hogy mely hónaptól kívánunk azzal a lehetőséggel élni, hogy a munkaszüneti napot/fizetett ünnepet a törzsbérbe beépítsük. Ugyan ez a beállítás azt is meghatározza, hogy melyik az a hónap, amikor a munkaszüneti napot/fizetett ünnepet az időarányos alapbér/törzsbér, illetve távolléti díj számításakor ki szeretnénk venni az osztószámból. (2013.08.01- tól az időarányos alapbér illetve a távolléti díj meghatározásakor a hónapban irányadó általános munkarend szerint ledolgozható órákkal kell osztani, e tekintetében fontos az is hogy a munkaszüneti napot/fizetett ünnepet bele akarjuk -e  venni ebbe az osztószámba, vagy sem).

Programunkban a munkaszüneti nap/fizetett ünnep osztószámból való kivételének beállításánál időintervallum megadására is biztosított, amely segítségével lehetőség nyílik akár éven belül eltérni az osztószámból való kivételtől, azonban ennek használata mellőzhető. Abban az esetben amennyiben az osztószámból nem kívánják kivenni a munkaszüneti napot/fizetett ünnepet, az időintervallum megadásánál válasszák a nem aktív , azaz a „-” lehetőséget A beállítás a fizetési bizonylat megjelenítésére is kihat, ugyanis ha kivesszük az osztószámból a díjazás nélküli napot (munkaszüneti nap/fizetett ünnepet) , akkor az külön soron sem fog megjelenni, mint számfejtési tétel.

További beállítást is biztosítunk azon felhasználóink számára, akik a munkaszüneti napot a fizetési bizonylat időadatai táblázatában sem kívánják feltüntetni a hónapban esedékes munkaszüneti nap óraszámát. Az opció tetszés szerint ki illetve bekapcsolható a Beállítások/Számfejtés beállításai/Nyomtatványok beállításai opcióban:

fizetési bizonylat munkaszüneti nap

Szakképzettséget nem igénylő kedvezmény elszámolása hónap közben be-, illetve kilépő foglalkoztatott esetén

 Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

A verzió telepítését követően a Nemzeti Munkaügyi Hivatal írásban megküldött jogszabályi  értelmezése alapján, a NAV honlapján közzé tett tájékoztató füzetben megjelenteknek megfelelően, a teljes hónapban szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után a munkáltató, akkor is érvényesítheti a szociális hozzájárulási adóból, valamint KIVA-ból a kedvezményt, ha a dolgozó jogviszonya hónap közben kezdődik, vagy szűnik meg.

Munkaszüneti napra  (fizetett ünnep) járó díjazás módosításai

 Light,  Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció 

 A Nemzeti Munkaügyi Hivatal az alábbi jogszabályi értelmezést küldte megkeresésünkre a betegszabadság elszámolásával, valamint nyilvántartásával kapcsolatban:

„Hivatalunkhoz intézett levelére az alábbi állásfoglalást adom:

A levelében foglalt levezetéssel teljes mértékben egyetértünk, mindössze annyi eltéréssel, hogy mi nem látunk semmilyen ellentmondást az Mt. szövege és a hozzá fűzött indoklás között. Az Mt. 146. § (4) bekezdése szerint, ha az óra- vagy teljesítménybéres munkavállaló munkaszüneti napon keresőképtelen, akkor a (3) bek. d) pontjától eltérően nem a távolléti díj teljes összege, hanem csak 70%-a illeti meg, és ez nem minősül betegszabadságnak. Ezzel egyáltalán nem áll ellentétben az, hogy munkaszüneti napra betegszabadság csak akkor számolható el, ha arra a napra beosztották a munkavállalót. Erre a napra mint betegszabadságra jár a távolléti díj 70%-a, az összeg tehát azonos, de a jogcím eltér. Ebben az esetben valóban nincs különbség a díjazás mértékében nincs különbség a havi-, illetve az óra- vagy teljesítménybéres munkavállalók között, amint az a piros színnel kiemelt esetekben látható. 

Ha a munkaszüneti napra járó díjazás egyes eseteit lebontjuk, akkor a következő variációk lehetségesek:

Havidíjas munkavállaló:

nincs beosztva munkaszüneti napra

nincs díjazás

be van osztva munkaszüneti napra

száz százalék bérpótlék (havi alapbér mellett)

nincs beosztva munkaszüneti napra és keresőképtelen

nincs díjazás

be van osztva munkaszüneti napra és keresőképtelen

betegszabadság (távolléti díj 70%-a)

Óra- vagy teljesítménybéres munkavállaló:

nincs beosztva munkaszüneti napra

távolléti díj

be van osztva munkaszüneti napra

alapbér+100% bérpótlék

nincs beosztva munkaszüneti napra és keresőképtelen

távolléti díj 70%-a, de nembetegszabadság!

be van osztva munkaszüneti napra és keresőképtelen

betegszabadság (távolléti díj 70%-a)”


A fentieket figyelembe véve, a frissítés letöltését követően, ha a dolgozó nem volt beosztva fizetett ünnepre, akkor csak
„Betegszabadság (nem munkanapra)” távollét rögzíthető a jelenlét naptárban. Ebben az esetben a dolgozó betegszabadság napjai nem csökkennek, a számfejtés során pedig „Betegszabadság munkaszüneti napra (fiz. ünnepre)” jövedelem jogcím kerül elszámolásra óra- és teljesítménybéres dolgozók esetében 70%-os mértékkel. Havibéres dolgozó esetében csak akkor kerül a fenti jövedelem elszámolásra, ha a fizetett ünnep az osztószám része.
 

Amennyiben a munkavállaló fizetett ünnepen beosztásra kerül, de megbetegszik, a program helyes működéséhez a fizetett ünnepnapot a dolgozó munkarendjében munkanapra kell állítani, majd a jelenlét adatoknál „Betegszabadság” távollétet rögzíteni. Ezt követően a már megszokott módon a dolgozó részére betegszabadság kerül elszámolásra a távolléti díja 70%-val és a betegszabadság napjai csökkentésre kerülnek.


Munkaidőkeret kezelése részletes jelenlét adatok használata nélkül

Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól lehetőség nyílik munkaidőkeret nyilvántartására, illetve elszámolására részletes jelenlét adatok kezelés használata nélkül is, azaz napi analitika rögzítése nélkül is képes a program a munkaidőkeretben történő órabéres, havibéres munkavállalók bérének elszámolására.

Fontos! Amennyiben Ön eddig tájékoztató jelleggel rögzített fel munkaidőkeretet, azaz nem használt részletes jelenlétadatot, a jelenlegi verzióval a munkaidőkeret végén automatikusan elszámolódik a munkaidőkeret különbözete! Felhívjuk figyelmét, hogy a program helyes kezelése érdekében a számfejtés előtt mindenképpen ellenőrizze a beállításokat!

 

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések