Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér 2013. augusztus – Verziótájékoztató (2.1708)


Megjelenés dátuma: 2013. augusztus.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

WebJelenlét modul funkcionális bővítése»
Hallgatói munkaszerződés alapján foglalkoztatott munkavállaló »
Jövedelem jogcím megnevezések pontosítása»
Szabadság és pihenőidő nyilvántartás ablak megjelenítése »
6 % Egészségügyi hozzájárulás »
Jövedelem tulajdonságok költség kategóriájának bővítése »
Munkaviszony igazolás módosítása »

WebJelenlét modul funkcionális bővítése

Jelen verziónktól kezdődően programunk WebJelenlét modulja új funkciókkal egészült ki, illetve számos grafikai elemmel bővült felhasználói felülete is. A korábbi működést a módosítások nem befolyásolják, a WebJelenlét modul szinkronizálás folyamata az eddigiek megfelelően működik.

A WebJelenlét aktiválásáról, és működéséről bővebben az alábbi bejegyzésben olvashat:

Web-Jelenlét nyilvántartó modul beállítása

Web-jelenlét nyilvántartás és a bérprogram adatainak szinkron folyamatai és kezelése

Web-Jelenlét nyilvántartás felhasználói felület

Felületi változások

A webes felületen a jövőben a bal felső sarokban látható a belépett felhasználó (munkavállaló) neve, illetve felettesének neve. Szintén erre az oldalra került át a „Beállítások” opció, amely segítségével megadható a felhasználónévhez tartozó jelszó, illetve az „alapértelmezett munkaidő” kezdete és vége. Abban az esetben, ha a felületre belépve rendezetlen menüsor jelenik meg, kérjük használja a CTRL+F5 billentyűkombinációt az oldal frissítése érdekében!

WebJelenlét módosított felülete

 

Az eddigiekkel ellentétben már a felhasználói felületen is, közvetlenül látható és nyomon követhető az éves szabadság nyilvántartása, illetve arról is friss információ kapható, hogy a WebJelenlét rendszerben jelölt szabadság milyen státusszal rendelkezik.

WebJelenlét modulban előforduló szabadság státuszok:
  1. Függőben lévő szabadság: amikor a rendszerben a ledolgozható napra a felhasználó szabadságot jelöl, és annak kérelmét még nem küldte el felettesének, vagy már igényelte ugyan,de még nem érkezett felettesétől jóváhagyás – a státusz módosítható, amennyiben a napot „ledolgozottra” állítják. Amennyiben a szabadság a felettes részéről elutasításra került, a szabadság státusza függőben marad.
  2. Engedélyezett szabadság: amikor a felhasználó szabadság igényét továbbította felettese felé, és a jóváhagyás megtörtént, azaz a szabadságigény engedélyezett, – a státusz módosítható, amennyiben a napot „ledolgozottra” állítják.
  3. Számfejtett szabadság:a szabadság ténye már megtörtént, annak számszaki adatai a tárgyhavi számfejtésben szerepeltek. Az éves szabadság mértéke a számfejtett szabadsággal már csökkentett. Az ilyen szabadság kategória, már nem módosítható a WebJelenlét rendszeren keresztül.

A szabadság nyilvántartás felületével összefüggésben a „részletes adatok” opció iránymutatást ad a szabadságok tényleges státuszával, és időpontjával kapcsolatosan. Itt főként a függőben lévő szabadság besorolásával kapcsolatban kaphatnak információt, azaz arról győződhetnek meg, hogy a függőben lévő szabadság még nincs továbbküldve a felettesnek, avagy vissza lett-e utasítva.

Szabadságok státusza

A betegszabadság esetében az engedélyezett státusznak nincs relevanciája, így ezen sorban nem látható adat.

A modul segítségével naprakész információt kaphatunk munkatársaink szabadságáról is, így amennyiben a munkavállaló szabadságolása a többi dolgozó szabadságigényétől is függ, megtekinthető a cég állományának akár egész éves szabadságterve. Az ezt szolgáló funkció neve a „munkatársak szabadságlistája”.

Az opciót választva – új lapon – egy táblázattal szemléltetve látható a munkatársak szabadságlistája.

Munkatársak szabadság listája

Itt lehetőség van szűrőfeltételek megadására, amely segítségével akár egy adott szervezeti egység dolgozóinak szabadságigényére szűrhetünk. Természetesen megadható az is, hogy az adott év mely hónapjára, vagy időintervallumára kíváncsiak. A táblázatban szintén láthatóak a szabadságok státuszai, az egyéni jelenlétnaptár jelölésétől annyiban eltérően, hogy itt a függőben lévő szabadság tényleges állapotát jelöli.

Az egyéni jelenlétnaptár esetében új funkcióként érhető el az excel export lehetőség. Az opciónak köszönhetően a jelenléti naptár feltöltés előtt, vagy akár feltöltés után (tárgyhónap végén) excelbe történő exportálására. A jelenlét adatok exportja nem összetévesztendő a Kulcs-Bérben használható jelenlét adat importálással, amely más művelet elvégzésére használható.

Az egyéni jelenlétnaptár kitöltésekor a lap alján a jövőben egy összesítő sor is megjelenik, amely mutatja, hogy a hónapban összesen mennyi ledolgozott órát teljesített a munkavállaló.

Összes ledolgozott óra

Ebédidő nyilvántartásra vonatkozó beállítások:

Abban az esetben, ha az ebédidő a napi munkaidő része, és ezt külön nem kívánják nyilvántartani, lehetőség van az ezt nyilvántartó mező eltüntetésére. Első műveletként az ebédidő napi munkaidő részének jelölésére van szükség. A programon belül a Beállítások/Számfejtés beállításai/Számfejtési alapadatok opción belül keressék meg az „Az étkezési idő a napi munkaidő része” sort, és aktiválják. Amennyiben a WebJelenlét modult korábban is használták, és az imént említett opciót utólag aktiválják – jelen frissítést követően- a módosított adatokat ismét szinkronizálni kell a webes rendszerrel. A szinkronizálást az Elszámolások/Jelenlét adatok kezelése/Adatok feltöltése WebJelenlét rendszerbe.

Ebédidő a munkaidő része

WebJelenlét ADMIN felület biztosítása

Felhasználóink igényei alapján megvalósításra került az ADMIN felhasználóval történő belépés is, amely a jövőben lehetővé teszi, hogy ellenőrizzük a kollégák naprakész jelenléti ívének vezetését.Az esetleges elmaradásokról a munkavállalókhoz rögzített e-mail címre figyelmeztető levelet is küldhetünk.

Az ADMIN felhasználó azonosító neve: ADMIN és jelszava alapértelmezetten : 123456 Figyelem! A jelszó megváltoztatása az első belépést követően erősen ajánlott. Erre lehetőség nyílik a „Beállítások” opció segítségével:

Admin jelszava

A dolgozó neve az ablak bal felső sarkában található, legördülő menőből választható ki:

Dolgozók neve

Csoportosan is lehetőség van figyelemfelhívó levél küldésére, erre megoldás az „Elmaradási figyelmeztetések” opció használata. A gomb lenyomásával egy új ablak nyílik meg, ahol tényleges információ látható az elmaradás napjainak számáról. A dolgozó nevének sorában a legutolsó mező „levél igen/nem” funkció aktívvá tételével jelölhetőek a címzettek. A levél kiküldését az ablak alján szereplő „levél küldése” gombbal hagyható jóvá.

Figyelmeztető levél küldése

Hallgatói munkaszerződés alapján foglalkoztatott munkavállaló

Programunkban módosításra került a „Hallgatói munkaviszony” kezelésének metódusa. Ennek megfelelően pontosításra került az a foglalkozási viszony megnevezés is, amely a hallgatók szakmai gyakorlatának adminisztrálására, és nyilvántartására szolgál. A módosított foglalkozási viszony megnevezés az alábbi néven található meg: Hallgatói munkaviszony (szakmai gyakorlatos)

Amennyiben a Hallgatói munkaviszony (szakmai gyakorlatos) foglalkozási viszonyt jelölik a Jogviszonyok/Jogviszony alapadatok/ Alapadatok pontban, a program figyelmeztetést küld, hogy szükség esetén – amennyiben a hallgatói munkaszerződésben hallgatói munkadíj fizetése lett megállapítva-, töltse ki a dolgozó Jogviszonyok/Jövedelem juttatások pont – Tanulószerződésben/Hallgatói munkaszerződésben meghatározott díját. Az összeg kitöltése nem kötelező, a kapott figyelmeztetés tájékoztató jellegű!

Hallgatói munkadíj

A felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatójának a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás, díjazás értékéből havonta a hónap első napján érvényes havi minimálbért meg nem haladó rész mentes a személyi jövedelemadó alól, ezért az egyéni járulékok és a szociális hozzájárulási adó alapja a hallgatói munkaszerződésben meghatározott díj lesz. Ennek megfelelően új jövedelemjogcímmel bővül a program jövedelem törzse, „Hallgatói munkadíj (adómentes,min.bér összegéig)” néven. A helyes hallgatói munkadíj rögzítése érdekében a munkadíj szja mentes, és szja köteles részét két külön jogcím segítségével kell rögzíteni a programban. Az szja köteles részt a  „Hallgatói munkadíj” címén, az adómentes részt (98 000 forintig) , pedig a „Hallgatói munkadíj (adómentes,min.bér összegéig)” címen. Amennyiben a hallgató betegszabadság, vagy más jogcímen van távol, a program automatikusan adóköteles és adómentes részre fogja szétbontani a távollét jövedelemjogcímeit. Ennek megfelelően új jövedelemjogcímek kerültek bevezetésre, Távolléti díj fizetett szabira (adómentes), Távolléti díj munkaszüneti napra (fiz.ünnepre) adómentes, Betegszabadság (adómentes) megnevezéssel.

 

Jövedelem jogcím megnevezések pontosítása

Jelen verziónktól kezdődően a szerzői jogdíj, illetve a tiszteletdíj jövedelem megnevezése pontosításra került az alábbiak szerint:

2013. júliusi verzióig

2013. augusztusi verziótól

Tiszteletdíj 14 %

Tiszteletdíj (min.bér 30%-a felett)

Tiszteletdíj 4 %

Tiszteletdíj (min.bér 30%-a alatt)

Szerzői jogdíj 14 %

Szerzői jogdíj (min.bér 30%-a felett

Szerzői jogdíj 4 %

Szerzői jogdíj (min.bér 30%-a alatt

 

Szabadság és pihenőidő nyilvántartás ablak megjelenítése

Felhasználóink igényei alapján új felületre került át a dolgozó pihenőidő nyilvántartása. Jelen verzióval történő frissítés után a munkavállaló rendelkezésére álló pihenőidő biztosításának nyilvántartása egy új fülön érhető el a Jogviszonyok/Munkaügyi adatok/Szabadság és pihenőidő nyilvántartás opción belül.

Pihenőidő nyilvántartás

 

6 % Egészségügyi hozzájárulás

A 2013. augusztus 1-jét követően megszerzett kamatjövedelem után 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni, ha 2013. augusztus 1-je után kötött tartós befektetési szerződés alapján vezetett tartós befektetési számlán lévő lekötést (állampapír állomány és/vagy pénzösszeg) a hároméves lekötési időszak utolsó napját megelőzően megszakítja, valamint az euróban kibocsátott Prémium Euró Magyar Államkötvény (P€MÁK) euróban megszerzett jövedelme után. (Belföldi magánszemélyeknél a Kincstár állapítja meg, vonja le és vallja be az általa levont eho-t. Külföldi illetőségű magánszemélynek a levont adó vissza kell igényelnie az adóhatóságtól.)

Mentes a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól a forintban kibocsátott  állampapírokba történő befektetéssel szerzett jövedelem kamatjövedelme, a 2013. augusztus 1-jét megelőzően tartós befektetés kezelésére kötött szerződés alapján nyitott tartós befektetési számlán keletkezett kamatjövedelem a lekötés megszakításától függetlenül.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy 2013. augusztus 1-jétől a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke 0,3 százalék az állampapír forgalmazásával kapcsolatos fizetési műveletek (készpénzfelvétel, átutalás) esetében, de fizetési műveletenként legfeljebb 6 ezer forint.

 forrás: http://www.allamkincstar.gov.hu/kincstar/3259

A fentieknek megfelelően a NAV is frissítette a 1308-as bevallást 2013. augusztus 1 –én.

Az új verzióban az alábbi módosítások történtek: Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény 2013. augusztus 1-jétől hatályos 3/A. §-a alapján a 6%-os mértékű, magánszemélyhez nem köthető egészségügyi hozzájárulás elszámolásához új sorral bővültek a 1308A-01-01 (18. sor) és 1308A-03-01 (181. sor) számú  lapok.”

A fenti előírásunknak programunk megfelel.

Jövedelem tulajdonságok költség kategóriájának bővítése

Új költségkategória lett meghatározva a letiltások/levonásokkal összefüggésben, amely teljesen elhatárolja a béren kívüli juttatásokat, illetve egyéb juttatásokat a letiltás alapjából. A Törzskarbantartások/Közös törzsek/Jövedelem jogcímek paraméterezésében ennek megfelelően egy új opció jelölésére is lehetőség nyílik „egyéb (letiltásnak nem alapja)” néven.

Költségkeret típus

Munkaviszony igazolás módosítása

Az új Egészségbiztosítási törvény alapján 2013.07.15 -től nem kötelező kiadni jövedelemigazolást a munkavállaló részére, azonban a munkavállaló írásban ezt kérheti.(Nyomtatványok/Bérügyi/Kilépés nyomtatványai/Munkaviszony igazolás)A jogviszony megszűnésekor kiadandó „Munkaviszony igazoláson” alapértelmezetten kikerült tehát a jövedelemigazolás kiadásának ténye. Abban az esetben, ha mégis kiadásra került, a munkaviszony igazolást lekérve a bal oldali panelen látható felületen lehet a jövőben jelölni.



Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések