Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Saját gépjármű hivatali célú használata jogcímen elszámolásra kerülő átalány


Programunk lehetőséget biztosít átalány elszámolása során alkalmazandó jövedelem jogcímek elszámolására, a NAV által közzétett plusz kilométer átalány összegének megadására, fogyasztási norma megadására.

A bérprogramon belül ezen adatokat a Beállítások/Saját gépjármű hivatali célú használata opcióban tudjuk megadni.

A a fenti adatok (hozzájárulás jogcímek, érvényben lévő átalány, fogyasztási norma) kitöltése mellett a számfejtés sorszámának megadására is lehetőség van. Itt adhatjuk meg, ha adott esetben hó közi elszámolásnál szeretnénk érvényesíteni a jövedelemjogcímet.

Az ablak felső részén beállíthatjuk, hogy milyen jövedelemjogcímen szeretnénk elszámolni a saját gépjármű hivatali célú használata átalány adómentes, illetve adóköteles részét munkaviszony, illetve egyéb jogviszony esetében.

Az átalány elszámolása érdekében a Törzskarbantartások/Közös törzsek/ Gépjármű típusára vonatkozó üzemanyag-fogyasztási norma-átalány pontban biztosítjuk a 60/1992.(IV.1.) Kormányrendelet 1. számú mellékletében felsorolt gépjármű típusokat, és az azokhoz kapcsolódó, átalány elszámoláshoz szükséges adatokat. Amennyiben a dolgozóhoz rögzíteni kívánt típust nem találjuk a listában, akkor itt tudjuk azt rögzíteni.

Az üzemanyag árakat szintén a Törzskarbantartások/Közös törzsek opcióban tudjuk megadni, azon belül az Üzemanyag árak opcióban.

Amennyiben a fenti beállításokkal végeztünk, nyissuk meg a Dolgozók listája/Névsoros listát. A megjelenő ablakon válasszuk a „Saját gj. átalány nézetet”

A program általános felépítésére jellemző fa struktúrájú menüszerkezettel találkozhatunk itt is. Első sorban a jogviszony megnevezését fogjuk látni, majd a második sorban a „Saját gépjármű hivatali célú használata pontot”.

Ezen a felületen adhatjuk meg, hogy negyedévenként milyen elszámolást szeretnénk alkalmazni, illetve itt adható meg a gépjármű típusa is. A gépjármű kiválasztása után kötelezően kitöltendő az érvényesség kezdetének dátuma, továbbá megadható opcionális jelleggel a gépjármű rendszáma, tulajdonosának neve és további adatai is.

A gépjármű tulajdonságainak megadása után a szerződések szekció automatikusan feltöltésre kerül az érvényességi időintervallum alapján. A szerződés csoportban lehet megadni azt is, hogy a „megtett távolság” vagy az „összeg” a szerződés alapja. A csoportos megadás funkcióra kattintva több hónapra vonatkozóan csoportosan is rögzíthetők az adatok.

A beállítások érvényesítése érdekében kattintsunk az „új felvitel” gombra, amely következtében a felugró ablakon adjuk meg, hogy milyen számfejtési sorszámmal (hóvégi,kilépő, hóközi) szeretnénk elszámolni a saját gj. jövedelemjogcímet.

Az itt beállított paraméterek alapján a munkavállaló jövedelem elszámolásában akkor fog szerepelni a saját gépjármű hivatali célú használata, amennyiben feladjuk azt.

A feladáshoz a „Nyilatkozatok” szekcióban jelöljük be a „feladás” mezőt, majd a véglegesítéshez mentsük el a beállításokat.

Ha átlépünk a Bérügyi adatok/Jövedelmek juttatások(megtekintésre) opcióhoz, ellenőrizhetjük, hogy a feladás sikeresen megtörtént-e.

Ezt követően a havi/kilépő/hóközi elszámolásnál a program  automatikusan érvényesíteni fogja a jövedelmet.

Programunk nem csak a saját gépjármű hivatali célú használatának elszámolására ad lehetőséget, hanem arra is, hogy kilistázhassuk mely munkavállalóknál van rögzítve saját gépjármű hivatali célú használata. A szóban forgó listát a Nyomtatványok/Saját gj. hiv. célú használat általános lista opcióval készíthetjük el. A listázás előtt szűrőablakban lehet a különböző szempontok szerinti beállításokat megtenni. A lista exportálható, illetve nyomtatható.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések