Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Saját gépjármű hivatali célú használata jogcímen elszámolásra kerülő átalány


1. Beállítások/Saját gépjármű hivatali célú használat

E pontban tudják Felhasználóink az átalány elszámolása során alkalmazandó jövedelem jogcímeket, a NAV által közzétett plusz kilométer átalány összegét, az alapnorma-átalány szerinti fogyasztási norma adatokat, valamint az alapértelmezett számfejtési sorszámot kiválasztani, illetve rögzíteni.

Ezen adatok vonatkozásában alapértelmezett beállításokat biztosítunk programunkban.

2. Törzskarbantartás/Közös törzsek

a)      Gépjármű típusára vonatkozó üzemanyag-fogyasztási norma-átalány:

Az átalány elszámolása érdekében e pontban biztosítjuk a 60/1992.(IV.1.) Kormányrendelet 1. számú mellékletében felsorolt gépjármű típusokat, és az azokhoz kapcsolódó, átalány elszámoláshoz szükséges adatokat. Amennyiben a Felhasználó a listában nem biztosított gépjármű típust kíván a dolgozóhoz rögzíteni, akkor itt tudja a később a dolgozónál kiválasztásra kerülő gépjármű típust, valamint az ahhoz kapcsolódó, az átalány elszámolása szempontjából lényeges adatokat rögzíteni.

b)      Üzemanyagárak: E pontban kell a Felhasználónak az érvényességi idő kezdete dátum megadása mellett a NAV által havonta közzétett üzemanyagárakat rögzíteni.

3. Dolgozók adatai – adatrögzítés

Saját gj.átalány nézetet választva a Dolgozó adatai pontban a dolgozó kiválasztását követően az Új jogviszony/Saját gépjármű hivatali célú használata pontban tehetők meg az átalányösszeg elszámolásához szükséges alábbi beállítások:

a)      Elszámolás módja: Az elszámolás történhet alapnorma-átalány, vagy alapnorma alapján (ez utóbbi módszer adatait a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Gépjármű típusára vonatkozó üzemanyag-fogyasztási norma-átalány pontban biztosítjuk).  Az elszámolási mód a jogszabályban foglaltaknak megfelelően naptári negyedévente egyszer választható.

b)      Gépjárművek: Az elszámolás érdekében a Gépjárművek szekció alsó részén található + jelre kattintva üres sor jelenik meg. Az üres sor Típus mezőjének legördülő listájából ki kell választani a megfelelő gépjármű típust, az Érvényesség kezdete mezőben pedig a szerződés érvényességének kezdő időpontját. A szekció további rögzítő mezőket is biztosít a minél teljesebb körű nyilvántartás biztosítása érdekében, ezek közül a Típus, valamint az Érvényesség kezdete mezők adata kötelezően kitöltendő, ezen adatok hiányában az átalány összege nem számolható el. A rögzítést követően a mentés funkcióval vagy a szekció alsó részén látható pipára kattintva az itt rögzített adatokat menteni kell.

c)      Szerződések: A Gépjárművek szekció kötelező mezőinek kitöltését és az adatok mentését követően a Szerződések szekcióban megjelenik a tárgyévi, szerződés időszakával lefedett valamennyi hónap a Hónap mezőben. A Szerződés alapja mezőben ki kell választani, hogy az elszámolás alapjául a szerződésben meghatározott km, vagy forint összeg szolgál.  Ezután, a Szerződés alapja mezőben rögzített feltételnek megfelelően meg kell adni a szerződésbe foglalt értéket a Megtett távolság (km), vagy az Összeg (forint) mezőbe. A rögzítést követően a mentés funkcióval vagy a szekció alsó részén látható pipára kattintva az itt rögzített adatokat menteni kell. A Szerződések szekcióban a csoportos megadás funkcióra kattintva több hónapra vonatkozóan is rögzíthetők az adatok.

d)      Nyilatkozatok: Az Új felvitel gombra kattintva előreugró ablak jelenik meg, melyben rögzíthető a számfejtés sorszáma, valamint a dolgozó nyilatkozata alapján az elszámolásra kerülő átalány összeg adóköteles, illetve adómentes részének százalékos vagy forint összegbeli megoszlása a nyilatkozat típusától (km, vagy forint) függően. Az adatok rögzítését követően a sor elején látható Feladás jelölőnégyzet bejelölése, majd a Mentés funkcióra kattintva az elszámolás kapcsán képzett adóköteles és/vagy adómentes átalány összeg(ek)  a Jövedelmek, juttatások pont egyéb jövedelmek szekciójába átvételre kerülnek. A Nyilatkozat sor módosítható, törölhető.

4. Nyomtatványok

A Nyomtatványok/Saját gj.hiv.célú használat pontban lehetőséget biztosítunk Saját gépjármű hivatali célú használata lista elkészítésére. A listázás előtt szűrőablakban lehet a Felhasználó számára megfelelő szempontok szerinti beállításokat megtenni. A lista exportálható, illetve nyomtatható.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések