Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Főkönyvi feladás főkönyvi felosztó használatával


A főkönyvi felosztó segítségével Ön már a jogviszony és jelenléti adatok rögzítése során lehetőséget kap arra, hogy a dolgozók jövedelmét tetszőlegesen felossza másodlagos főkönyvi számra, részlegszámra, vagy munkaszámra. Az egyes könyvelési dimenziókra vonatkozó bontások párhuzamos alkalmazására is lehetőséget biztosít a program.

A felhasználó maga alakíthatja ki, hogy milyen részletezettséggel kívánja az adatokat vezetni:

- Lehetőség van a dolgozó jogviszonyának törzsadataiban rögzíteni havi bontást dátum megadással, historikus adatként vagy
- Jelenléti ív használatával napi szinten tudjuk rögzíteni az egyes bontásokat óraadatok megadásával. Igény szerint tört óra megadására is van mód
- Ezen kívül pedig a „Főkönyvi felosztás” szekcióban ledolgozott óraadatokat, jövedelem adatokat, valamint ezek százalékos mértékű bontásának rögzítésére is lehetőséget biztosítunk.

Az adatok csoportos rögzítése, feltöltése is megoldott a felosztó rendszerben.

Adatátadás beállítása főkönyvi felosztó használatához

Beállítások/ Főkönyvi feladás menüpontban a felosztás módjának válasszuk a „Főkönyvi felosztóban” opciót.

Az opció kiválasztását követően további alapbeállítások válnak elérhetővé:

-          Egyéb jövedelmek felosztása törzsbér arányában: A munkavállaló részére az adott hónapban számfejtett egyéb jövedelmek, juttatások automatikusan a törzsbérrel azonos arányban kerülnek megosztásra a főkönyvi feladásban.

-          Munkavállalói levonások felosztása a jövedelem arányában: A munkavállalótól levont adók, járulékok automatikus megbontása a törzsbér arányában.

-          Munkáltatói közterhek felosztása a törzsbér arányában: A munkáltatót a dolgozó bére után terhelő közterhek automatikus megbontása a törzsbér arányában.

Jelenleg a dolgozótól érvényesített letiltások jövedelem arányában történő megbontására nincs lehetőség ez egy későbbi fejlesztéssel kerül megvalósításra. 

Ezek után az elsődleges könyveléshez szükséges kontírozási beállításokat a szabályok ellenőrzésével és létrehozásával végezhetjük el.

Főkönyvi felosztó használata során elérhető lehetőségek a jogviszony paraméterezésénél

Jogviszonyok/ Jogviszony alapadatai/ Alapadatok szekció az alábbi „Főkönyvi feladás” adatrögzítési csoporttal egészült ki:

Ez az adatrögzítés tekinthető az alapértelmezett beállításnak, ami azt jelenti, ha a felhasználó nem kívánja további részletezettséggel rögzíteni a könyvelés számára az adatokat az itt megadott Részlegszámra/ Munkaszámra/ Másodlagos főkönyvi számra kerül automatikusan feladásra a munkavállaló részére elszámolt jövedelem.

A historikus adatrögzítés biztosít arra lehetőséget, hogy a hónapon belüli változásokat rögzítse a felhasználó, amely alapján szintén automatikusan kerülnek feladásra az adatok a főkönyv felé, az esetleges hónap közben történő bérváltozások esetén is pontos költségmegosztással.

Amennyiben a felhasználó az egyéb jövedelmeket, juttatásokat nem a törzsbér arányában kívánja felosztani, akár „fix” költséghelyeket is tud rögzíteni az egyes elszámolni kívánt jövedelem jogcímek mellett:

Jelenlét adatok részletes főkönyvi bontása

Ha a felhasználó a dolgozó napi ledolgozott munkaidejét szeretné különböző Munkaszámra/ Részlegszámra/ Másodlagos főkönyvi számra megbontva rögzíteni, erre egy új Jelenléti ív nézet áll rendelkezésére, a „Főkönyvi felosztás nézet”.

A dolgozó törzsadataiban rögzített adatok automatikus feltöltésére van lehetősége a ”Feltölt alapértelmezett felosztással” gomb használatával.

Ezt követően az „Új felosztás felvitele” kapcsoló használatával további Munkaszám/ Részlegszám/ Másodlagos főkönyvi szám rögzítésére van lehetőség.

A felhasználó az előzetesen a törzsadatban már rögzített Munkaszámok/ Részlegszámok/ Másodlagos főkönyvi számok közül legördülő listából tud választani, valamint meg tudja adni, hogy milyen típusú adatokat kíván felosztani.

Amennyiben még sincs, szüksége a rögzített felosztásra azt utólag tudja törölni, valamint a „Feltölt alapértelmezett felosztással” gomb használatával bármikor vissza tudja állítani az alapértelmezett beállításokat.

Az új felosztás felvitelét követően a felhasználó tetszőlegesen tudja megbontani a ledolgozott órákat, valamint a rendkívüli munkavégzés óráit, egész egyszerűen beírja a kívánt adatokat a jelenléti ív mezőibe:

 

A jelenlét adatok alapértelmezett feltöltésénél is gondoltunk arra, hogy segítsük a felhasználóink munkáját csoportos adatrögzítési lehetőséggel. Ez a funkció elérhető a „Elszámolás/ Jelenlét adatok kezelése/ Jelenlét adatok rögzítése/ Csoportos műveletek” között: „Alapértelmezett főkönyvi felosztás feltöltése összes dolgozónál”

A felhasználó az adatrögzítést követően a szokott módon elkészíti a dolgozó számfejtését, majd ezt követően a „Főkönyvi felosztás” új szekcióban a „Gyűjtés” gomb segítségével felgyűjti a jelenlét adatoknál rögzített költségbontásokat.

Fontos, hogy a jelenlét adatok „Főkönyvi felosztás nézet” felületen a számfejtést követően is rögzíthetők/ módosíthatók és a Főkönyvi felosztás szekcióban az adatok ismételten felgyűjthetők.

A főkönyvi felosztás felgyűjtése egyszerűen elvégezhető a  „Csoportos főkönyvi felosztás” funkció használatával.

Elszámolás/ Csoportos főkönyvi felosztás

A dolgozók kijelölését követően az „OK” gomb megnyomása után az alábbi képernyő jelenik, meg ahol lehetőség van a főkönyvi adatok felgyűjtésére az alapadatokból és a jelenléti ívből egyaránt:

Az adatok felgyűjtése a „Gyűjtés” gomb megnyomásával történik, azonban érvényesítésre csak a „Mentés” gomb használatát követően kerül. A főkönyvi felgyűjtés többször is elvégezhető, amennyiben utólag szükséges módosítani a felosztást ebben az esetben az „Újragyűjtés” gombot szükséges használni és ezt követően menteni a változásokat.

A felgyűjtött adatokról nyomtatványokat is tudunk lekérdezni. Lehetőség van egyedileg összeállítani lekérdezési listát, illetve előre elkészített „Főkönyvi felosztás ellenőrző lista”, amely tartalmazza az esetleges eltéréseket a számfejtett valamint felosztott jövedelem adatok között.

Összesített munkaidőadatok főkönyvi felosztása

A „Főkönyvi felosztás” szekció arra is alkalmas, hogy a felhasználó ezen a felületen rögzítse a Munkaszám/ Részlegszám/ Másodlagos főkönyvi számra történő munkaidőbontást a munkaórák megadásával, vagy százalékos mérték rögzítésével.

Amennyiben alapértelmezettként nem került beállításra az „Egyéb jövedelmek bontása törzsbér arányában” opció, azonban szeretné kiterjeszteni bizonyos jövedelem jogcímekre a törzsbérnél alkalmazott főkönyvi felosztást, erre ebben a szekcióban a „Törzsbér bontás másolása az összes többi egyéb jövedelemhez” gomb biztosít lehetőséget.

Ezen a felületen van arra is lehetőség, hogy ha a jelenléti adatok főkönyvi felosztásán változtatunk, akkor a számfejtés megismétlése nélkül újra felgyűjtsük a főkönyvi felosztás adatait a „Gyűjtés” gomb használatával.

Ha a főkönyvi bontáson nem kívánunk változtatni, de a számfejtést szükséges megismételnünk és változik annak végeredménye a „Főkönyvi felosztás” szekcióban a „Számfejtési adatok frissítése” gomb használatával újra számoltathatók a már felgyűjtött adatok.

Főkönyvi listák főkönyvi felosztó használata esetén

Az elkészített órafelosztásokról különböző nyomtatványokat tudunk lekérdezni, a főkönyvi feladás ellenőrzésének megkönnyítéséhez, valamint a szükséges kimutatások kinyeréséhez az „Adatszolgáltatás/ Főkönyvi listák” menüpontban.

Főkönyvi feladás elkészítése

Az előzetesen rögzített főkönyvi bontásnak megfelelően kerülnek átadásra az adatok a főkönyv felé a „Beállítások/ Főkönyvi feladás szekcióban rögzített kontírozás valamint az alapértelmezett szabályok figyelembe vételével a már megszokott módon a „Karbantartás/ Adatátadó rendszer futtatása” menüpont segítségével.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések