- Kulcs-Bér Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program -

Főkönyvi feladás főkönyvi felosztó használatával

Posted By On 2012. október 16. kedd @ 08:44 In Főkönyvi feladás | Comments Disabled

A főkönyvi felosztó segítségével Ön már a jogviszony és jelenléti adatok rögzítése során lehetőséget kap arra, hogy a dolgozók jövedelmét tetszőlegesen felossza másodlagos főkönyvi számra, részlegszámra, vagy munkaszámra. Az egyes könyvelési dimenziókra vonatkozó bontások párhuzamos alkalmazására is lehetőséget biztosít a program.

A felhasználó maga alakíthatja ki, hogy milyen részletezettséggel kívánja az adatokat vezetni:

- Lehetőség van a dolgozó jogviszonyának törzsadataiban rögzíteni havi bontást dátum megadással, historikus adatként vagy
- Jelenléti ív használatával napi szinten tudjuk rögzíteni az egyes bontásokat óraadatok megadásával. Igény szerint tört óra megadására is van mód
- Ezen kívül pedig a „Főkönyvi felosztás” szekcióban ledolgozott óraadatokat, jövedelem adatokat, valamint ezek százalékos mértékű bontásának rögzítésére is lehetőséget biztosítunk.

Az adatok csoportos rögzítése, feltöltése is megoldott a felosztó rendszerben.

Adatátadás beállítása főkönyvi felosztó használatához

Beállítások/ Főkönyvi feladás menüpontban a felosztás módjának válasszuk a „Főkönyvi felosztóban” opciót.

Az opció kiválasztását követően további alapbeállítások válnak elérhetővé:

-          Egyéb jövedelmek felosztása törzsbér arányában: A munkavállaló részére az adott hónapban számfejtett egyéb jövedelmek, juttatások automatikusan a törzsbérrel azonos arányban kerülnek megosztásra a főkönyvi feladásban.

-          Munkavállalói levonások felosztása a jövedelem arányában: A munkavállalótól levont adók, járulékok automatikus megbontása a törzsbér arányában.

-          Munkáltatói közterhek felosztása a törzsbér arányában: A munkáltatót a dolgozó bére után terhelő közterhek automatikus megbontása a törzsbér arányában.

Jelenleg a dolgozótól érvényesített letiltások jövedelem arányában történő megbontására nincs lehetőség ez egy későbbi fejlesztéssel kerül megvalósításra. 

Ezek után az elsődleges könyveléshez szükséges kontírozási beállításokat a szabályok ellenőrzésével és létrehozásával végezhetjük el.

Főkönyvi felosztó használata során elérhető lehetőségek a jogviszony paraméterezésénél

Jogviszonyok/ Jogviszony alapadatai/ Alapadatok szekció az alábbi „Főkönyvi feladás” adatrögzítési csoporttal egészült ki:

Ez az adatrögzítés tekinthető az alapértelmezett beállításnak, ami azt jelenti, ha a felhasználó nem kívánja további részletezettséggel rögzíteni a könyvelés számára az adatokat az itt megadott Részlegszámra/ Munkaszámra/ Másodlagos főkönyvi számra kerül automatikusan feladásra a munkavállaló részére elszámolt jövedelem.

A historikus adatrögzítés biztosít arra lehetőséget, hogy a hónapon belüli változásokat rögzítse a felhasználó, amely alapján szintén automatikusan kerülnek feladásra az adatok a főkönyv felé, az esetleges hónap közben történő bérváltozások esetén is pontos költségmegosztással.

Amennyiben a felhasználó az egyéb jövedelmeket, juttatásokat nem a törzsbér arányában kívánja felosztani, akár „fix” költséghelyeket is tud rögzíteni az egyes elszámolni kívánt jövedelem jogcímek mellett:

Jelenlét adatok részletes főkönyvi bontása

Ha a felhasználó a dolgozó napi ledolgozott munkaidejét szeretné különböző Munkaszámra/ Részlegszámra/ Másodlagos főkönyvi számra megbontva rögzíteni, erre egy új Jelenléti ív nézet áll rendelkezésére, a „Főkönyvi felosztás nézet”.

A dolgozó törzsadataiban rögzített adatok automatikus feltöltésére van lehetősége a ”Feltölt alapértelmezett felosztással” gomb használatával.

Ezt követően az „Új felosztás felvitele” kapcsoló használatával további Munkaszám/ Részlegszám/ Másodlagos főkönyvi szám rögzítésére van lehetőség.

A felhasználó az előzetesen a törzsadatban már rögzített Munkaszámok/ Részlegszámok/ Másodlagos főkönyvi számok közül legördülő listából tud választani, valamint meg tudja adni, hogy milyen típusú adatokat kíván felosztani.

Amennyiben még sincs, szüksége a rögzített felosztásra azt utólag tudja törölni, valamint a „Feltölt alapértelmezett felosztással” gomb használatával bármikor vissza tudja állítani az alapértelmezett beállításokat.

Az új felosztás felvitelét követően a felhasználó tetszőlegesen tudja megbontani a ledolgozott órákat, valamint a rendkívüli munkavégzés óráit, egész egyszerűen beírja a kívánt adatokat a jelenléti ív mezőibe:

 

A jelenlét adatok alapértelmezett feltöltésénél is gondoltunk arra, hogy segítsük a felhasználóink munkáját csoportos adatrögzítési lehetőséggel. Ez a funkció elérhető a „Elszámolás/ Jelenlét adatok kezelése/ Jelenlét adatok rögzítése/ Csoportos műveletek” között: „Alapértelmezett főkönyvi felosztás feltöltése összes dolgozónál”

A felhasználó az adatrögzítést követően a szokott módon elkészíti a dolgozó számfejtését, majd ezt követően a „Főkönyvi felosztás” új szekcióban a „Gyűjtés” gomb segítségével felgyűjti a jelenlét adatoknál rögzített költségbontásokat.

Fontos, hogy a jelenlét adatok „Főkönyvi felosztás nézet” felületen a számfejtést követően is rögzíthetők/ módosíthatók és a Főkönyvi felosztás szekcióban az adatok ismételten felgyűjthetők.

A főkönyvi felosztás felgyűjtése egyszerűen elvégezhető a  „Csoportos főkönyvi felosztás” funkció használatával.

Elszámolás/ Csoportos főkönyvi felosztás

A dolgozók kijelölését követően az „OK” gomb megnyomása után az alábbi képernyő jelenik, meg ahol lehetőség van a főkönyvi adatok felgyűjtésére az alapadatokból és a jelenléti ívből egyaránt:

Az adatok felgyűjtése a „Gyűjtés” gomb megnyomásával történik, azonban érvényesítésre csak a „Mentés” gomb használatát követően kerül. A főkönyvi felgyűjtés többször is elvégezhető, amennyiben utólag szükséges módosítani a felosztást ebben az esetben az „Újragyűjtés” gombot szükséges használni és ezt követően menteni a változásokat.

A felgyűjtött adatokról nyomtatványokat is tudunk lekérdezni. Lehetőség van egyedileg összeállítani lekérdezési listát, illetve előre elkészített „Főkönyvi felosztás ellenőrző lista”, amely tartalmazza az esetleges eltéréseket a számfejtett valamint felosztott jövedelem adatok között.

Összesített munkaidőadatok főkönyvi felosztása

A „Főkönyvi felosztás” szekció arra is alkalmas, hogy a felhasználó ezen a felületen rögzítse a Munkaszám/ Részlegszám/ Másodlagos főkönyvi számra történő munkaidőbontást a munkaórák megadásával, vagy százalékos mérték rögzítésével.

Amennyiben alapértelmezettként nem került beállításra az „Egyéb jövedelmek bontása törzsbér arányában” opció, azonban szeretné kiterjeszteni bizonyos jövedelem jogcímekre a törzsbérnél alkalmazott főkönyvi felosztást, erre ebben a szekcióban a „Törzsbér bontás másolása az összes többi egyéb jövedelemhez” gomb biztosít lehetőséget.

Ezen a felületen van arra is lehetőség, hogy ha a jelenléti adatok főkönyvi felosztásán változtatunk, akkor a számfejtés megismétlése nélkül újra felgyűjtsük a főkönyvi felosztás adatait a „Gyűjtés” gomb használatával.

Ha a főkönyvi bontáson nem kívánunk változtatni, de a számfejtést szükséges megismételnünk és változik annak végeredménye a „Főkönyvi felosztás” szekcióban a „Számfejtési adatok frissítése” gomb használatával újra számoltathatók a már felgyűjtött adatok.

Főkönyvi listák főkönyvi felosztó használata esetén

Az elkészített órafelosztásokról különböző nyomtatványokat tudunk lekérdezni, a főkönyvi feladás ellenőrzésének megkönnyítéséhez, valamint a szükséges kimutatások kinyeréséhez az „Adatszolgáltatás/ Főkönyvi listák” menüpontban.

Főkönyvi feladás elkészítése

Az előzetesen rögzített főkönyvi bontásnak megfelelően kerülnek átadásra az adatok a főkönyv felé a „Beállítások/ Főkönyvi feladás szekcióban rögzített kontírozás valamint az alapértelmezett szabályok figyelembe vételével a már megszokott módon a „Karbantartás/ Adatátadó rendszer futtatása” menüpont segítségével.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Article printed from Kulcs-Bér Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program

URL to article: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program/4152/fokonyvi-feladas-fokonyvi-feloszto-hasznalataval

Copyright © 2013 Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. - Minden jog fenntartva!