Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Közfoglalkoztatási jogviszonyban hogyan érvényesíthető a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezmény?


A NAV és NGM által képviselt és közzétett egységes állásfoglalás alapján a költségvetési szervnek, valamint az egyházi fenntartású, közfeladatot ellátó egészségügyi, oktatási, szociális, valamint közgyűjteményi és közművelődési szolgáltatást nyújtó intézménynek nem minősülő kifizető a kedvezményt érvényesítheti a közfoglalkoztatási jogviszonyban állók után, tekintettel a 2011. évi CLVI. törvény értelmező rendelkezéseire.

A 2011. évi 156. tv, 9. fejezet. 463. szakasz alapján azonban csak azok a kedvezmények vonhatók össze, amelyekre vonatkozóan van egyéb rendelkezés (jelenleg Start-, és Karrier Híd részkedvezmény).

Fontos!

Ennek értelmében amennyiben a közfoglalkoztatási jogviszonyban érvényesítésre kerül a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezmény, akkor emellett már nem érvényesíthető a közfoglalkoztatási részkedvezmény, tehát a munkáltatónak el kell döntenie, hogy melyik kedvezményt érvényesíti. Amennyiben mind a két kedvezményt jelölték, programunk alapértelmezetten a nettó érték megőrző szocho kedvezményt érvényesíti.

Mindezek alapján programunk biztosítja a helyes működést és így a közfoglalkoztatási jogviszonynál is engedélyezett a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó kedvezmény beállítása. Azon hónapokban, melyekben már történt számfejtés, a jelölés nem módosítható.

Heti elszámolási időszakok alkalmazása esetén a kedvezmény a tárgyhó utolsó hetében (jogviszony megszűnése esetén a kilépő számfejtésben) kerül kiszámolásra és megjelenítésre a számításnál alkalmazásra kerülő havi 75.000 Ft-os határ miatt. A nyomtatásra kerülő fizetési jegyzékek erre vonatkozó adattartalmai, valamint a 08 bevallás elkészítése is mindezeknek megfelelően igazításra kerültek programunkban.

A programban a közfoglalkoztatott esetében is a dolgozón belül a Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Kedvezményes foglalkoztatás opción belül jelölhető be a „Munkabérek nettó értékének megőrzését célzó kedvezmény.

A fentiekben leírtak szerint, mivel a közfoglalkoztatottaknak heti számfejtést kell készíteni, így a szocho kedvezmény az utolsó heti számfejtében érvényesül, illetve kilépés esetén a kilépő számfejtésben. Ennek megfelelően jelenik meg a fizetési bizonylaton is.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések