Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Közfoglalkoztatott jogviszony számfejtése a Kulcs-Bér programban


2011.szeptember 1-től jelentősen megváltoztak a közfoglalkoztatás szabályai, az addig hatályban lévő szabályoktól.

A megváltozott szabályok értelmében a közfoglalkoztatási béreket heti bér-részletekben kell kifizetni. A fentiek biztosítása érdekében programunkban a következő módosításokra került sor.

Biztosítjuk a közfoglalkoztatási bérek heti elszámolásának lehetőségét mindazon foglalkoztatott vonatkozásában, aki esetében a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Alapadatok pontban a foglalkozási viszony „”Közfoglalkoztatási jogviszony (teljes munkaidős) vagy  “Közfoglalkoztatási jogviszony (részmunkaidős)”.

Biztosítunk továbbá egy új “Járulék kedvezmény nélkül” megnevezésű opciót is, amelyet akkor kell bejelöltté tenni, ha a régi szabályok szerinti járulék kedvezmény a közfoglalkoztatott után nem kerül érvényesítésre számfejtés során, tehát, ha csak az új szabályozás alapján részesül a foglalkoztató a közfoglalkoztatott után támogatásban, akkor ezt az opciót be kell jelölni!

Erre a program dolgozón belül a Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Kedvezményes foglalkoztatás opciójánál biztosít lehetőséget.

Amennyiben a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Alapadatok pontban a “Közfoglalkoztatott” foglalkozási viszony van kiválasztva, ebben az esetben a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Heti számfejtési időszakok pontban alapértelmezetten biztosítva megjelennek a tárgyhónap munkarend szerinti munkahetei, amelyeknek felhasználói igény szerinti módosítását a program biztosítja.

A Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Számfejtések pontban új elemként biztosítjuk a “Heti számfejtések” almenüpontot. E pont “Heti számfejtés időszakok” legördülő listájában a program felajánlja a tárgyhónap Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Heti számfejtési időszakok pontban rögzített munkaheteit, amelyekre a heti számfejtések elkészíthetők. A heti számfejtések vonatkozásában a fizetési jegyzék elkészítését a program biztosítja. A számfejtések, a fizetési- valamint az aláíró jegyzékek az Elszámolás menüpontból is elindíthatók.

Figyelem! A hónapzárást csak a hónap utolsó heti számfejtésének elkészítését követően kell elvégezni, amikor már a közfoglalkoztatott valamennyi, a tárgyhónapra vonatkozó heti számfejtése elkészült!


Jogszabályi háttér:

A 170/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet (a közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér megállapításáról) 1. § (4)-(7) bekezdései a következőképpen rendelkeznek:
(4) A havi közfoglalkoztatási bér kifizetése heti bér-részletekben történik.
(5) Amennyiben a közfoglalkoztatás törthéten kezdődik, úgy a tört heti időszakra vonatkozóan a (4) bekezdést csak a munkakezdést követő második teljes héttől kezdődően kell alkalmazni.
(6) A részletekben történő kifizetés esetén a bérből letiltást, levonást, továbbá a jogszabály alapján teljesítendő adó- és járulék levonásokat arányosan kell végrehajtani.
(7) Az egyes részletek a tényleges munkateljesítés alapján, a távollétek figyelembevételével fizethetők ki.

Az eljárás folyamatos fejlesztés alatt áll programunkban, mivel a Kormányrendelet nem ad pontos útmutatást néhány, az alábbiakban érintett, bérelszámolók számára rendkívül fontos kérdésben:

•Hogyan kell a közfoglalkoztatott bérét elszámolni abban az esetben, ha a hónap utolsó hete tört hét, pl.: 2011. október utolsó hete (okt.31.), mindössze 1 munkanapot tartalmaz, így a november első hete is tört hét. Ebben az esetben két számfejtést kell készíteni, külön az októberi 1 napra, és külön a novemberi 4 napra, és a két számfejtés nettó összegét egy összegben kell kifizetni a közfoglalkoztatott részére? A jelenlegi havi adó és járulék bevallást (1108) ugyanis naptári hónap vonatkozásában kell megtenni! Ha pedig ebből indulunk ki, akkor ebben az esetben az október 31-től november 08-ig terjedő munkahét nem rendezhető egy darab számfejtésben…

•Mi a heti bérek elszámolásának a határideje?
Amíg a havonta számfejtésre kerülő munkabérek kifizetésének végső határidejét a Mt. 155.§.(3) bekezdése leszabályozza, addig a közfoglalkoztatottak heti bérének kifizetési határidejéről jelenleg nem rendelkezik jogszabály! Olyan munkáltató esetében pedig, ahol jelentős létszámú közfoglalkoztatottat alkalmaznak, a hét utolsó munkanapjára a béreket elszámolni a lehetetlennel egyenlő feladat…

•Hogyan kell azt érteni, hogy a bérből letiltást, levonást, továbbá a jogszabály alapján teljesítendő adó- és járulék levonásokat arányosan kell végrehajtani?
A járulékok, a személyi jövedelemadó és az adókedvezmények százalékos mértékűek, ezek megállapításával tehát nincs probléma. Ugyanez azonban már nem mondható el a gyermekszámtól függően fix forint összegben meghatározott családi adóalap kedvezményről, valamint a forint összegben meghatározott letiltásokról, amelyeket arányosíthatunk ugyan a tárgyhónap munkarend szerinti munkanapjainak arányában az adott munkahétre, azonban mi garantálja a munkáltatót arról, hogy a közfoglalkoztatott a tárgyhónap valamennyi munkanapját le fogja dolgozni? Ha pedig bármilyen okból nem dolgozza le a teljes hónapot, akkor a családi adóalap kedvezmény és a letiltások a tárgyhónap munkarend szerinti munkanapjainak arányában való arányosítása nem lesz helyes! A letiltásoknál ilyen esetben még az is problémát okozhat, hogy az 1994. LXXX. törvény 62.§.(1)(amely szerint levonás során mentes a végrehajtás alól a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely megfelel az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének) sem tartható be pontosan ilyen esetben!

A kérdések tisztázását követően az esetlegesen szükséges fejlesztésekre haladéktalanul sort kerítünk.

Kapcsolódó bejegyzés: Közfoglalkoztatottak szabadság elszámolása


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések