Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér verziótájékoztató 2023. augusztus/2 (v2887)


 

Megjelenési dátum: 2023.augusztus 10.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2023. augusztus 11-én lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Jogszabálykövetés

 

Jogszabálykövetés

Adatszolgáltatás a társadalombiztosítási kifizetőhelyek által folyósított egészségbiztosítási ellátásokról és a baleseti táppénzről

Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban: Ebtv.) 2023. július 1-jétől hatályos 79/B. § (1) bekezdése kimondja, hogy az egészségbiztosító a megállapított, illetve folyósított pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokról, a baleseti táppénzről, az utazási költségtérítési támogatásról, a méltányosságból engedélyezett pénzbeli ellátásokról és az egyszeri segélyről a hatáskörébe tartozó ellenőrzési feladatok hatékony ellátása, a társadalombiztosítási kifizetőhelyek Egészségbiztosítási Alappal szembeni elszámolásának biztosítása, statisztikai adatszolgáltatások előállítása és teljesítése, más szervek részére adatszolgáltatás teljesítése, továbbá jogszabályban meghatározott egyéb feladat ellátása érdekében nyilvántartást vezet.

Az új nyilvántartás vezetése céljából a kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztató minden hónap 20. napjáig, kizárólagosan elektronikus úton egy új formátumú adatszolgáltatást köteles teljesíteni. Adatszolgáltatást akkor is teljesíteni kell, ha a tárgyhónapban nem került sor pénzbeli egészségbiztosítási ellátás, illetve baleseti táppénz folyósítására.

Az adatszolgáltatást a kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztató kizárólag az egészségbiztosító által erre a célra rendszeresített – a személyre szabott ügyintézési felületen (a továbbiakban: SZÜF) közzétett – nyomtatvány alkalmazásával küldheti meg az egészségbiztosító részére.

Az új adatszolgáltatással kapcsolatos adatgyűjtést, annak szükség szerinti kézzel történö korrekcióját – új adatsorok rögzítése, automatikusan gyűjtött sorok törlése, betudással kapcsolatos adatrögzítés – jelen verziónktól kezdődően biztosítjuk programunkban.

2023.07.01-től hatályos új MÁK adatgyűjtés és xml készítés menete a Kulcs-Bér programban a következő:

Az adatszolgáltatás gyűjtése az Adatszolgáltatások/MÁK felé/Elszámolás és adatszolgáltatás a folyósított EB ellátásokról almenüpontból indítható.

Indítást követően a következő képernyő jelenik meg:

Kép1

A képernyő paraméterező felülete tartalmazza a szükséges beállításokat az alapértelmezetten biztosított egészségbiztosítási ellátási jövedelem jogcímeket illetően.

A Tovább gombra kattintva megjelenik a Társadalombiztosítási kifizetőhelyek által folyósított ellátások elszámolása és részletes adatszolgáltatása képernyő.

Ezen első lépésként az Összesítő fülön kell felgyűjteni az adatokat a Gyűjtés gombra kattintva. Az így gyűjtött adatok egyeztethetők  valamelyik bérösszesítő adataival –  de amennyiben a Betudás részben is sor került adatrögzítésre, akkor az ott rögzített visszavont ellátási összeget és a bérösszesítő adatait együttesen kell figyelembe venni az egyeztetés során -. (Egyeztetés céljából – immár csak egyeztető listaként – az EB23 is használható).

Kép2

Miután az Összesítő adatai felgyűjtésre és mentésre kerültek, kérjük Felhasználóinkat, hogy  lépjenek át a Személyenkénti részletező fülre, ahol szintén a Gyűjtés gomra kattintás után jelennek meg a táppénzszámfejtésben elkészített, majd hóvégi/kilépő számfejtéssel számfejtett esetek.

Kép3

Bal oldalon az ellátásban részesülő lényeges adatai kerülnek megjelenítésre, és ha itt rákattintanak valamelyik ellátásban részesülő sorra, akkor a jobb oldalon megjelenik az ellátásban részesülő ellátásához kapcsolódó valamennyi lényeges adat.

Az adatok szerkeszthetők, kézzel is rögzíthetők új ellátásra jogosultak, valamint azokhoz tartozó ellátások, valamint törölni is lehet a gyűjtött sorokból. Ilyen esetekben – új sor létrehozása, vagy meglévő törlése –a sorszámozásnak (azonosító vége) folyamatosságát biztosítja a program.

A táppénz számfejtésben majd a hóvégi/kilépő számfejtésben  elszámolt ellátási adatok a Személyenkénti részletező fülön a „Rögzítés módja” oszlopban „Automatikus” státuszt, az ugyanitt kézzel felrögzített sorok „Manuális” státuszt kapnak, ezzel is segítve az adtok ellenőrzésében.

Ha a felületre kézzel szeretnénk adatot rögzíteni, akkor a képernyő bal oldalának alsó részében a + gombra kell kattintani. Ha ezt megtettük, egy előreugró ablakban a program felkínálja a dolgozói névsort, amelyben kijelölhető az az ellátásra jogosult személy, akinek az ellátási adatait kézzel szeretnénk rögzíteni. Ezután a „Választ” gombra kattintást követően a képernyő bal oldalára bekerül az így kiválasztott ellátásra jogosult személy, és a jobb oldaton ki lehet tölteni a hozzá kapcsolódó ellátási adatokat.

Kép4

Fontos!

Amennyiben a Személyenkénti részletező fülön manuálisan kerül sor új ellátásban részesülő, és ahhoz kapcsolódó ellátási eset rögzítésére, vagy az automatikus gyűjtéssel a jelentésbe bekerült ellátásban részesül adataiban bármilyen kézi módosításra sor kerül, mindenképpen ellenőrizzék a jelentés Összesítő fülének adatait, és szükség esetén módosítsák itt is az összesítő adatokat!

 

Az adatok mentését követően a Tovább gombra kattintva elérkezünk az xml készítő képernyőre.

Ezen a képernyőn a program automatikusan felajánl egy könyvtárat, ahová az xml fájl mentésre kerül, ez az útvonal azonban szabadon szerkeszthető.

Kép5

Az XML állomány készítése gombra kattintva elkészül a fájl, amiről a program üzenetet küld:

Kép6

Az adatszolgáltatás jogosultság kezelése az EB23 jelentésével azonos.

 

 

Fontos!

-      A táppénz számfejtésbe be nem kerülő ellátások, amelyek csak az egyéb jövedelmeknél kerülnek rögzítésre, csak az összesítőbe kerülnek be, a részletezőben ezeket az ellátásokat kézzel kell felrögzíteni!!!

-      A gyermek adatainál valamint a betudás adatoknál új sor felvitelekor (vagy meglévő módosításakor) a taj szám ill. a határozat száma mezőkben megjelenik egy „…” gomb, amit megnyomva egy lista jelenik meg a választható eltartottakkal/betudás adatokkal. Kiválasztás esetén a mezők a választott elem adataival feltöltésre kerülnek, nem kell minden mezőbe manuálisan adatot rögzíteni.

-      Az új XML adatszolgáltatás legkorábban 2023. július hónapban indítható. Ezt megelőző valamely időszakban ezen új almenüpontra kattintva a program üzenetpanelt jelenít meg:

 Kép7

Ilyen esetben az új almenüpont elindítását a program nem engedi.

-      Az EB23 és a Havi egészségbiztosítási statisztikai jelentés 2023. június hónapot követő hónapokban, a Negyedéves statisztika almenüpont pedig az utolsó negyedév hónapjaiban indítva a következő üzenetpanelt jeleníti meg:

Kép8

Ezekben az esetekben az üzenet nem tiltó, hanem figyelmeztető jellegű, a gyűjtések tehát változatlanul elindíthatók, ám a felgyűjtött nyomtatványok immár csak ellenőrzési, egyeztetési célból használhatók.

-      Az EB23 és a Havi egészségbiztosítási statisztikai és a Negyedéves statisztika jelentés ellenőrzések Vezetői információk/Ellenőrzések funkció alatt nem látszódnak már a fentebb említett hónapokban.

Felhívjuk figyelmüket hogy az új jelentésben az előző időszaki ellátás módosítása esetében az  előző időszakban jelentett sor automatikus törlése és az új sor automatikus létrehozása a módosított adatokkal funkció ebben a jelenlegi verzióban még nem működik – 2023. július hónapban ez a funkció még nem is használható, tekintettel arra, hogy az új adatszolgáltatási kötelezettség első ízben 2023. július hónapot érinti -, ezt a funkciót egy későbbi verziónkban fogjuk biztosítani.

Amennyiben Önök nem folyósítottak az adott hónapban ellátásokat, az Összesítő és a Személyenkénti részletező fülön akkor is el kell indítani a gyűjtést, és el kell menteni a gyűjtött adatokat, majd generálni kell az xml fájlt, mert a KH felé nemleges esetben is kell adatot szolgáltatni!

A beküldéssel kapcsolatos részletes információkat a 2023. 1. számú Kifizetőhelyi tájékoztatóban találják, amelyet ezen a linken is elérhetnek.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések