Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér verziótájékoztató 2023. szeptember (v2898)


 Megjelenési dátum: 2023. szeptember 7.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2023. szeptember 8-án lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Jogszabálykövetés

MÁK XML adatszolgáltatás – helyesbítés gyűjtésének biztosítása, havi adatszolgáltatás törlésének biztosítása
Negyedéves munkaügyi jelentés (OSAP 2009) beállításainak módosítása

Új fejlesztés

Új fejlesztések a jövedelem importban
Foglalkozási viszony törzs bővülése Egyházi szolgálati jogviszony törzselemmel

Javítások

MÁK XML gyűjtési hiba postai utalványozás esetén
Egyházi személy után fizetendő nyugdíjjárulék gyűjtése a járulékigazolásra és a BIKE lapra
Szabadság lista (időarányos) gyűjtésekor hibaüzenet

 

Jogszabálykövetés

MÁK XML adatszolgáltatás – helyesbítés gyűjtésének biztosítása, havi adatszolgáltatás törlésének biztosítása

Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Helyesbítés

Jelen verziónkban már biztosítjuk a MÁK XML adatszolgáltatás előző időszaki helyesbítő gyűjtését.
A korábban téves adatokkal lejelentett tételeket „törlés” típussal fel kell gyűjteni, majd „új” típussal egy új tételt kell létrehozni, amiben az összes mező a helyes adattal fel van töltve.
Az 1. számú Kifizetőhelyi tájékoztató kitöltési útmutatója szerint:
„A korábban szolgáltatott adat törlése típust abban az esetben kell feltüntetni, ha az adott személy esetében valamely korábban szolgáltatott adatot módosítani / javítani / törölni szükséges (például hibás adatszolgáltatás esetén, vagy ha a folyósított ellátás utólagos felülvizsgálatára került sor, és az ellátás korábban nem a jogszabályoknak megfelelően került megállapításra).Ez esetben a korábban szolgáltatott adat az adott személyre vonatkozóan törlődni fog, a helyes adatokat az „Új ellátási adat” típus megjelöléssel kell feltüntetni. (Tehát ez esetben az adott személy duplán fog szerepelni az adatszolgáltatásban: egy „Korábban szolgáltatott adat törlése” típussal és egy „Új ellátási adat” típussal.) Előfordulhat olyan kitöltés is, hogy a korábbi adatok törlése nem párosul új ellátási adatok közlésével (például, ha korábban folyósítási adatok kerültek közlésre, és utólag megállapításra kerül, hogy a biztosított az adott ellátásra egyáltalán nem volt jogosult).Törölni kell a korábban szolgáltatott adatokat abban az esetben is, ha az ellátásra vonatkozó adatok helyesen kerültek közlésre, azonban a gyermek adataira vagy a betudásra, beszámításra, levonásra vonatkozó adatok kerültek megadásra szerepeltetésre. A korábbi adatszolgáltatás adatainak a törlésével együtt – a helyes adatokkal – ilyenkor minden esetben szükséges az adott ellátási sorra vonatkozóan az adatszolgáltatást megismételni a hiba felfedését követő adatszolgáltatásban.”A fentiek biztosítása érdekében a Kulcs-Bér program jelen verziótól kezdődően a korábban gyűjtött adatokat összehasonlítja az aktuális állapot alapján újragyűjtött adatokkal és a különbségeket megjeleníti a havi adatszolgáltatásban.
A törlés típusú sorok pirossal jelölve vannak a listában:
Kép1

Helyesbítési információk:

Névváltozás, tévesen rögzített név

A MÁK TAJ számról azonosít, azt a népesség nyilvántartóban fellelhető névvel párosítja össze, nem az adatszolgáltatásban közölt névvel, így utólagosan kiderülő név változás, vagy hibásan jelentett név esetében helyesbítésre nincs szükség.Hibás eltartotti adat

Eltartottak adatainak hibás eredeti jelentése esetén a hibás adatok (pl.: hibás TAJ szám vagy név) javítását követően az adatszolgáltatás gyűjtésekor a program felgyűjti a hibás adatokkal a törlő, és a helyes adatokkal az új sort.
Felhívjuk figyelmüket, hogy a korábbi verziónk a név mezők adatait maximum 30 karakterig kezelte. Mivel utóbb tisztáztuk, hogy ezekre a mezőre nem 30 karakteres korlátot kell alkalmazni, így előfordulhat, hogy a júliusi jelentésbe a 30 karakternél hosszabb vezeték és/vagy utónevű gyermek neve csak 30 karakter hosszúságban szerepelt. Ilyen esetben a július havi adatszolgáltatáson jelentett eset, amelyhez ilyen gyermek tartozik, az augusztusi adatszolgáltatásra törlő soron, valamint új soron – a gyermek 30 karaktert meghaladó nevét tartalmazva – ismét felgyűjtésre kerül. Az ilyen gyűjtést nem kell törölni az augusztusi adatszolgáltatásból.
Lejelentett ellátás utólagos helyesbítése
a) Ha az ellátási esetnek a tárgyhóban van folytatása, akkor
- a tárgyhavi ellátási adatok a szokásos módon új sorként kerülnek jelentésre.
- Az előző időszaki – újra számfejtett – ellátás kapcsán az eredetileg jelentett sor törlő sorként kerül jelentésre, és új sorként is gyűjtésre kerülnek ezen időszak adatai, immár a helyes ellátási alapadatokkal, de az eredetileg folyósított összeggel a Bruttó összeg mezőben (ennek feltétele, hogy az újra számfejtést követően a táppénz számfejtésből automatikusan a jogviszonyos Jövedelmek, juttatások képernyő egyéb jövedelmek táblarészébe átadott ellátás összeg sor Módosítás mezőjében a Felhasználó a különbözet összegéének megadásával az eredetileg folyósított összegre módosítsa a folyósított ellátást).
- A Felhasználónak rögzítenie kell a tárgyhavi Személyenkénti részletező fülön még egy új típusú sort az ellátásra jogosultról amelyet az előző időszaki, immár helyes ellátási alapadatokkal kell kitölteni, a Bruttó összeg mezőbe pedig a különbözetet kell rögzíteni, amellyel a tárgyhónapban korrigálásra került az előző időszaki, eredetileg téves adatokkal jelentett ellátás.
b) Ha az ellátási esetnek a tárgyhóban nincs folytatása, akkor
- az előző időszaki – újra számfejtett – ellátás kapcsán az eredetileg jelentett sor törlő sorként kerül jelentésre, és új sorként is gyűjtésre kerülnek ezen időszak adatai, immár a helyes ellátási alapadatokkal, de az eredetileg folyósított összeggel a Bruttó összeg mezőben (ennek feltétele, hogy az újra számfejtést követően a táppénz számfejtésből automatikusan a jogviszonyos Jövedelmek, juttatások képernyő egyéb jövedelmek táblarészébe átadott ellátás összeg sor Módosítás mezőjében a Felhasználó a különbözet összegének megadásával az eredetileg folyósított összegre módosítsa a folyósított ellátást).
- A Felhasználónak rögzítenie kell a tárgyhavi Személyenkénti részletező fülön még egy új típusú sor az ellátásra jogosultról amelyet az előző időszaki, immár helyes ellátási alapadatokkal kell kitölteni, a Bruttó összeg mezőbe pedig a különbözetet kell rögzíteni, amellyel a tárgyhónapban korrigálásra került az előző időszaki, eredetileg téves adatokkal jelentett ellátás.
Fontos!
Korábbi adatszolgáltatásba automatikusan gyűjtött manuálisan módosított sorok kezelése:Felhívjuk figyelmüket, hogy a manuális rögzítési módú rögzítés sorok kihagyásra kerülnek a korábban szolgáltatott adat és az adott időszak újragyűjtött adatainak összevetéséből!
Fokozottan oda kell figyelni arra is, ha valamely előző időszakban valamelyik automatikus rögzítési módú sor adatait Önök kézzel módosították, és ezt követően kerültek mentésre a személyenkénti részletező adatok, mert a program a korábban automatikusan gyűjtött, manuális módosítás nélküli  adatokat hasonlítja össze  az aktuális állapottal – amely a manuális módosításokat tartalmazza -, így ezek a sorok a manuális módosítást tartalmazva törlő sorként, valamint az eredeti, manuális módosítás előtti automatikusan gyűjtött sor új sorként gyűjtésre kerül. Ezeket a sorokat törölni kell az adatszolgáltatásból! Az ilyen problémák kiküszöbölése érdekében javasoljuk, hogy az adatszolgáltatás módosítása helyett törekedni kell arra, hogy lehetőség szerint az adatszolgáltatás módosítása helyett inkább az alapadatok legyenek helyesen rögzítve.
Fontos!!!
Ha valamely előző időszakra már készült XML adatszolgáltatás, akkor ezen időszakra már semmiképp ne gyűjtsék én mentsék újra a Összesítő és a Személyenkénti részletező fülön az adatokat, mert ez egy későbbi időszakban a helyesbítések szempontjából kritikus gyűjtési és azonosítási hibát okoz!!! Javasoljuk, hogy az XML fájl elkészítését követően készítsenek állomány mentést a biztonságos későbbi nyomonkövethetőség érdekében.
Havi adatszolgáltatás törlése
Jelen verziónktól kezdődően az  adatszolgáltatás Összesítő fülén biztosítunk egy új, „Havi adatszolgáltatás törlése” nevű gombot. A gomb megnyomásával az összesítő és a személyenkénti részletező is törlésre kerül a hónapról.
Kép1
A törlés elvégzése előtt a program üzenetpanelt jelenít meg, amelyen az Igenre kattintva a jelentés törlésre kerül.
Kép2
Az adatszolgáltatáshoz kapcsolódó események (mentés/törlés/fájl készítés) naplózásra kerülnek a program eseménynaplójában, melyet a Karbantartás/Eseménynapló megtekintése menüpontban érhet el a megfelelő jogkörrel rendelkező Felhasználó.

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció
Az OSAP 2009 statisztika beállításai aktualizálásra kerültek.
A teljes munkaidős, nem teljes munkaidős, havi átlagban 60 m.óránál rövidebb időben foglalkoztatott valamint az egyéb állományba nem tartozó kategóriákban az Egyéb munkajövedelmek beállításai az alábbiak szerint kerültek módosításra:
Korábban bejelöletlen elemek, amelyeket bejelöltté váltak:
•    mobilitási célú lakhatási támogatás jövedelem jogcímek
•    titoktartási díj
A következő jövedelmeket pedig bejelöletlenné váltak:
•    iskola rendszerű képzés átvállalása jövedelem jogcímek
•    saját gépjármű hivatali célú használata átalány jövedele jogcímek
•    műv.intézm.szolgáltatás

Új fejlesztés


Új fejlesztések a jövedelem importban

Kulcs-Bér Standard, kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

1.1.
0 összegű sorok figyelmen kívül hagyása beolvasásakor

Ügyfeleink kérésére kibővítettük a jövedelem importálást egy opcióval:
Kép2
Amennyiben a 0 összegek beolvasása jelölő négyzet nincs jelölve, a program a beolvasás során a 0 összeget tartalmazó sorokat nem veszi figyelembe.
Az új opció azokban az esetekben lehet hasznos, amikor az import fájl minden hónapban tartalmazza azokat a dolgozókat, akik általában részesülnek az adott jutatásokban, de az adott hónapban nem feltétlenül kap mindenki minden juttatásból. Az opciónak köszönhetően nem kell minden hónapban törölni a fölösleges sorokat.
1.2.
Módosítás és Módosítás oka mezők importálása
A jövedelem importálás funkciót kiegészítettük a Módosítás és a Módosítás oka mezők importból történő töltésének lehetőségével. Ennek megfelelően a beállító felületet kibővítettük a két új oszlop hozzárendelésének lehetőségével.
Kép3
1.3.
Negatív időadat importálása
A jövedelem importálás során a program a negatív időadatokat 0 értékkel rögzítette. Jelen verziónktól a negatív óraszámokat a megfelelő értékkel és előjellel rögzíti a program.
Kép4
Kép5
Kulcs-Bér  Light, Standard, kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció
A Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok törzs új alapértelmezetten biztosított elemmel bővült. Az Új foglalkozási viszony megnevezése:”Egyházi szolgálati jogviszony.
Kép6


MÁK XML gyűjtési hiba postai utalványozás esetén

Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Amennyiben a MÁK XML fájl olyan ellátásra jogosult személy adatait is tartalmazta, aki részére a jövedelmek postai utalványozással kerültek elszámolásra, az XML fájlt hibásnak minősítette a fájlt beolvasó Kormányhivatal. A hiba jelen verziónkban már nem tapasztalható.


Egyházi személy után fizetendő nyugdíjjárulék gyűjtése a járulékigazolásra és a BIKE lapra

Kulcs-Bér  Light, Standard, kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Egyházi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott esetében az utána az egyházi jogi személy által fizetendő nyugdíjjárulék nem került gyűjtésre a járulékigazolásra, valamint a BIKE lapra. A gyűjtési hiányosságot javítottuk.


Szabadság lista (időarányos) gyűjtésekor hibaüzenet

Kulcs-Bér  Light, Standard, kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A Nyomtatványok/Munkaügyi/Jelenlét jogcímes lista pontban a Nyomtatványok fülön a Szabadság lista (időarányos opciót választva hibaüzenet jelent meg az adatgyűjtés során. A hiba javításra került, jelen verziónkban már nem tapasztalható.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések