Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér verziótájékoztató 2022. december/7 (v2835)


 

Megjelenési dátum: 2023. április 25.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2023. április 26-án lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Jogszabálykövetés

Jogszabálykövetés

KSH Munkaerőköltség-felvétel (1117)

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziófrissítés letöltésével elérhetővé válik programunkban a KSH felé küldendő OSAP 1117 Munkaerőköltség-felvétel statisztika.

A felvétel célja az élőmunka igénybevételéhez kapcsolódó összes költség, vagyis a munkavállaló részére közvetlenül vagy közvetetten nyújtott javadalmazások, illetve az ezekhez kapcsolódó további ráfordítások lehető legtágabb körének számbavétele, így az élőmunka fajlagos költségeinek és azok változásának meghatározása. Ennek érdekében a program felgyűjti a munkavállalók részére közvetve vagy közvetlenül nyújtott javadalmazásokat és az ezekhez kapcsolódó további ráfordításokat.

A kérdőívet az adott naptári évre vonatkozóan kell kiállítani. Beadási határideje a tárgyévet követő év május 10-e.

Az Adatszolgáltatások/KSH felé menüpontból indítható az adatgyűjtés:

Kép 1

A gyári alapértelmezett jövedelem jogcímek paraméterezésre kerültek a statisztikában. Amennyiben Önök egyedi jövedelem jogcímeket számfejtenek, ezek beállításáról ne feledkezzenek meg a statisztika összeállítását megelőzően!

A havi munkaügyi jelentés teljes és részmunkaidős sorain alkalmazott foglalkozási viszonyokra vonatkozó beállításai átmásolásra kerülnek a munkaerőköltség-felvételre.

Az elkészített statisztika a KSH-ELEKTRA rendszeren keresztül küldhető be.

A statisztika kitöltési útmutatója a KSH honlapján elérhető:

https://elektra.ksh.hu/nyomtatvanyok.html

Új fejlesztés

Szakképzési munkaszerződés rögzítésével, kezelésével kapcsolatos változások a Kulcs-Bérben
Kulcs-Bér Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónkban biztosítjuk a Kulcs-Bér 2023. március verziónkban biztosítottal azonos működést a szakképzési munkaszerződés kapcsán. Amennyiben Önök újra szeretnék számfejteni a Kulcs-Bér programban 2022. évben az alapértelmezett foglalkozási viszony és jövedelem jogcímek használata mellett készült szakképzési munkaszerződéses elszámolásokat, úgy első lépésként létre kell hozniuk a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok törzscsoportban egy új foglalkozási viszonyt a 2023. évi Kulcs-Bér programban alapértelmezetten biztosított  „Szakképzési munkaszerz. felnőttképzésben résztvevő” foglalkozási viszonnyal megegyező beállításokkal.
Kérjük, hogy a „Szakképzési munkaszerződés” nevű foglalkozási viszony beállításait módosítsák a 2023. évi Kulcs-Bérben biztosított  „Szakképzési munkaszerz. nappali tag. tanulóval” foglalkozási viszonnyal azonos beállításokra. Az ismételt számfejtéseket megelőzően e két jogviszony valamelyike legyen kiválasztva a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai képernyő foglalkozási viszony során!

Fontos!

Kérjük, hogy attól függően, hogy a szakképzési munkaszerződést felnőttképzésben résztvevővel, vagy nappali tagozatos tanulóval kötötték, a megnevezés alapján megfelelő foglalkozási viszonyt válasszák ki a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai képernyő Foglalkozási viszony során.
A fenti két foglalkozási viszony esetében a Foglalkozási viszony törzs beállító felületén a Bizt.jogviszony típusa kód határozza meg a TB járulékfizetési alsó határra való kiegészítési kötelezettséget, amely nappali tagozatos tanulóval létesített szakképzési munkaviszony esetében nem áll fent, felnőttképzési intézményben tanulmányokat folytató személlyel létesített szakképzési munkaviszony esetében azonban fennáll. (Lásd: A szakképzési munkaszerződéssel történő foglalkoztatás a Tbj. 6. § (1) bekezdés a) pontja alá tartozik, így esetükben is alkalmazni kell a járulékfizetési alsó határra vonatkozó szabályt, amennyiben a tanuló, a képzésben részt vevő személy pénzbeli juttatása, vagyis a járulékalap nem éri el havonta legalább a minimálbér 30 százalékát. A járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést ugyanakkor nem kell alkalmazni az Szkt. szerint szakképző intézményben nappali rendszerű szakmai oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló esetében. Ebből következik, hogy a nem nappali rendszerű oktatás esetében a járulékfizetési alsó határ alkalmazása alóli mentesülés nem érvényesülhet. Ilyen esetben a munkáltató a járulékfizetési alsó határ alapján köteles a TB járulékot megállapítani, ha a tárgyhónapban a tanuló, a képzésben részt vevő személy részére kifizetett jövedelem a járulékfizetési alsó határt, valamint a tárgy – hónapban elszámolt járulék a járulékfizetési alsó határ után számított járulék összegét nem éri el.)

Saját munkavállalójával kötött szakképzési munkaszerződés esetében alapadat rögzítési módosítások

Abban az esetben, ha Önök a programban saját munkavállalójával kötött szakképzési munkaszerződést kezelnek, akkor a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai képernyő Foglalkozási viszony során attól a dátumtól kezdődően, amikor az eredeti munkaszerződés kiegészítésre került a szakképzési munkaszerződés kötelező elemeivel – ettől az időponttól minősül ez a „vegyes” jogviszony szakképzési munkaszerződéssel történő foglalkoztatásnak – szintén a „Szakképzési munkaszerz. felnőttképzésben résztvevő” vagy a „Szakképzési munkaszerz. nappali tag.tanulóval” foglalkozási viszonyok valamelyikét kell kiválasztani, majd később, a szakképzési munkaviszony megszűnésekor a megszűnés dátumát követő naptól ismét a 20. alkalmazás minősége kódú teljes vagy részmunkaidős munkaviszony foglalkozási viszonyok valamelyikét kell kiválasztani a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai képernyő Foglalkozási viszony során.

Számfejtési módosulás a saját munkavállalójával kötött szakképzési munkaszerződés esetében

A fenti alapadat beállítások elvégzését követően a számfejtés során a szakképzési munkaszerződés elemeivel módosított munkaszerződést szakképzési munkaszerződésként kezeli a számfejtés SZOCHO alap meghatározás szempontjából, így az eredeti munkaköri feladatokra és a szakképzésben való részvételre járó munkabér egyaránt mentesül a SZOCHO fizetés alól, azaz a számfejtésben SZOCHO fizetési kötelezettség nem fog meghatározásra kerülni.

 


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések