Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér verziótájékoztató 2022. május (v2758)


 

Megjelenési dátum: 2022. május 25.

Felhős Ügyfeleink számára a verzió 2022.május 26-án lesz elérhető.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok

 

Újdonságok

Saját munkavállaló részvétele a képzésben – szakképzési munkaszerződés jövedelmeinek elszámolása munkaviszonyban

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A képzésben részt vevő személy – amennyiben munkaviszonnyal rendelkezik – saját munkáltatójával is köthet szakképzési munkaszerződést. Ha a képzésben részt vevő személy a foglalkoztatására irányuló jogviszonya mellett, párhuzamosan vesz részt szakmai oktatásban, szakirányú oktatása az őt foglalkoztatójánál is megvalósítható, amennyiben tevékenysége kapcsolódik az adott szakma ágazatához és duális képzőként a területi kamara nyilvántartásában is szerepel.
A szakirányú oktatás az őt foglalkoztatónál az általa elkészített képzési program alapján is teljesíthető, tekintet nélkül arra, hogy a foglalkoztató duális képzőhelynek minősül. Ebben az esetben a képzésben részt vevő személy munkaszerződését a szakképzési munkaszerződésnek megfelelő tartalommal úgy kell módosítani, hogy abban – az eredeti munkaköri feladatok ellátása mellett vagy helyett – szerepeltetni kell a szakképzési munkaszerződés tartalmi elemeit. Ha a képzésben részt vevő személy az eredeti munkaköri feladatait is ellátja, a munkaszerződésben meg kell határozni a munkaköri feladatokra és a szakképzésben való részvételre fordítható munkaidő arányát, és ehhez igazodóan a képzésben részt vevő személyt megillető munkabér mértékét. A felek ebben az esetben úgy is rendelkezhetnek, hogy a képzésben részt vevő személyt szerződéses munkaideje teljes időtartamára továbbra is az eredeti munkabére illeti meg.

(A tanulót megillető munkabér és egyéb juttatások a szakképzési munkaszerződés hatálybalépésének napjától, teljes hónapra illetik meg. Ha a szakképzési munkaszerződés a tanév megkezdése után, hónap közben jön létre, vagy szűnik meg, a tanuló részére, a teljes hónapra megállapított munkabér  időarányos része illeti meg.)
Ha a munkaszerződés úgy módosul, hogy az eredetileg fennálló foglalkozási jogviszony mellett szakképzési munkaszerződés szerinti képzésre is sor kerül, akkor a ’08-as bevallás magánszemélyre vonatkozó ’08M-08 és 09-02 dinamikus lapjából elegendő egyet-egyet kitölteni 20-as jogcímkóddal, és nem szükséges a 120-as jogcímkódot feltüntetni, illetve nem kell elkülöníteni a járulékalapot képező jövedelmeket sem.

A fentiek programunkban történő kezelése érdekében jelen verziónktól kezdődően biztosítjuk Ügyfeleink számára a saját munkavállalóval, a már fennálló munkaviszony mellett kötött szakképzési munkaszerződésből eredő jövedelmek általános munkarend szerinti elszámolását, és az e jogviszonyból eredő levonások és közterhek gyűjtését a ’08 bevallásra.

A saját munkavállalóval, a már fennálló munkaviszony mellett kötött szakképzési munkaszerződés esetében rögzítendő alapadatokat a következőképpen kell rögzíteni:

Be kell lépni a már fennálló munkaviszony alapadataiba, ahol a Dolgozó adatai/Jogviszony/Alapadatok pontban érintetlenül kell hagyni a munkaviszonyban rögzített  Foglalkozási viszonyt, a FEOR-t és munkarendet.

A Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások képernyőn új dátum intervallum rögzítőrészt biztosítunk „Saját munkavállaló szakképzési munkaszerződése” megnevezéssel:

Kép1

Amennyiben Önök saját munkavállalót foglalkoztatnak a már fennálló munkaviszony mellett szakképzési munkaszerződés alapján is, úgy a már fennálló munkaviszonyban a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások képernyőn ezen az új dátum rögzítő felületen kell megadni szakképzési munkaviszony létesítése esetén a kezdő, megszűnése esetén a záró dátumot.

Szintén a Dolgozó adatai/Jogviszony/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások pontban a „Tanulószerz./Hallgatói v. szakképzési munkaszerz.” rész Meghatározott díj mezőjébe kell berögzíteni a szakképzési munkaszerződésben meghatározott havi munkadíj összegét.

Az Egyéb jövedelmek szekcióban rögzíteni kell a szakképzési munkaszerződés aktuális havi munkadíját. Amennyiben ez nem haladja meg a tárgyhónap első napján érvényes minimálbért, akkor az összeget a Szakképzési munkaszerződés munkadíja (adómentes) jövedelem jogcímen kell rögzíteni, amennyiben pedig a díjazás meghaladja a tárgyhónap első napján érvényes minimálbért, akkor a minimálbér összegét a Szakképzési munkaszerződés munkadíja (adómentes), a minimálbért meghaladó részt pedig a Szakképzési munkaszerződés munkadíja jövedelem jogcímen kell rögzíteni.

Kép2

Jelen verziónktól kezdődően úgy a szakképzési munkaszerződés, mint a már fennálló munkaviszony melletti szakképzési munkaszerződés esetében a következő alapértelmezett jövedelem jogcímeket biztosítjuk a szakképzési munkaviszonyból származó jövedelmek elszámolására:

-          Szakképzési munkaszerződés munkadíja
-          Szakképzési munkaszerződés munkadíja (adómentes)
-          Távolléti díj egyéb távollétre szakképz.
-          Távolléti díj egyéb távollétre szakképz. (adómentes)
-          Távolléti díj fizetett szabira szakképz.
-          Távolléti díj fizetett szabira szakképz. (adómentes)
-          Távolléti díj munkaszüneti napra szakképz.
-          Távolléti díj munkaszüneti napra szakképz. (adómentes)
-          Állásidőre járó alapbér szakképz.
-          Állásidőre járó alapbér szakképz. (adómentes)
-          Alapbér egyéb távollétre szakképz.
-          Alapbér egyéb távollétre szakképz. (adómentes)
-          Alapbér fizetett szabira szakképz.
-          Alapbér fizetett szabira szakképz. (adómentes)
-          Alapbér munkaszüneti napra szakképz.
-          Alapbér munkaszüneti napra szakképz. (adómentes)
-          Szabadságmegváltás szakkép.
-          Szabadságmegváltás szakkép. (adómentes)

A számfejtések és a ’08 bevallás gyűjtésének helyességét csak az alapértelmezett foglalkozási viszony és az alapértelmezett jövedelem jogcímek használata és általános (5/2-es) munkarend választása mellett biztosítja programunk!

A fejlesztéshez kapcsolódóan a következő nyomtatványok gyűjtését biztosítjuk:

-          komplex/light fizetési jegyzék
-          Analitikus lekérdezés
-          Tételes analitika
-          Főkönyvi felosztás
-          Bérösszesítők
-          EB22
-          Egészségbiztosítási statisztikák (havi és negyedéves)
-          Negyedéves munkaügyi jelentés

Szabadságok órában történő kezelése a Kulcs-Beosztásban

Kulcs-Beosztás alkalmazásban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdve a Kulcs-Beosztás alkalmazásban is megvalósult a szabadságok órában történő kezelése.

Ha a Távollétek áttekintőben a cursort a szabadsággal jelölt nap fölé visszük, megjelenik a igénybevett szabadság időtartama órában.

Operátori felület:

Kép3

Munkavállalói felület:

Kép4

A távollétek exportját kiegészítettük az óra adatokkal:

Kép5


„Foglalkozási viszonyt nem eredményező jogviszony” jelölőnégyzet kezelése a 08 gyűjtése során

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok törzs „Jogviszony típusa” beállító részében új jelölőnégyzetet biztosítunk „Foglalkozási viszonyt nem eredményez” megnevezéssel. Minden olyan foglalkozási viszony esetén, amelyben ez az új jelölőnégyzet bejelölésre kerül, a 2208M-04 lap „Jelölje, ha a 304-306., illetve a 314-315. sorokban foglalkozási viszonyt nem eredményező jogviszony alapján történő kifizetést tüntetett fel” jelölőnégyzet bejelölésre kerül, valamint nem kerülnek gyűjtésre a 2208M-08-10 lapok.

Az új jelölés kapcsán a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok törzsben biztosítunk egy új törzselemet is „Foglalkozási viszonyt nem eredményező jogv.(önáll.tev.)” megnevezéssel az alábbi beállításokkal (plusz az új jelölő bejelöltsége mellett):

Kép6

Ez az új foglalkozási viszony az önálló tevékenységből származó jövedelmek elszámolását oldja meg jogviszony nélkül. Felhívjuk figyelmüket, hogy adódhat olyan jövedelem is a témában, ami nem ebbe az adójogi kategóriába tartozik, ezek kapcsán viszont nem biztosítunk alapértelmezetten új foglalkozási viszonyt, ilyen esetben a Felhasználónak kell azt létrehozni!

Bérpótlék típusú jövedelmek számfejtése Tanulószerz., hallgatói vagy szakképzési munkaszerz. meghatározott díja alapján

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól kezdődően abban az esetben, ha a jogviszony alapadatoknál kiválasztott Foglalkozási viszony Szakképzési munkaszerződés, Hallgatói munkaszerződés vagy Tanulószerződés alapján foglalkoztatott (a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok pontban a NYENYI kód 120. vagy 113. vagy 46.), és a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások képernyő Tanulószerz., hallgatói vagy szakképzési munkaszerz. Meghatározott díj mezője kitöltött, akkor azokat a jövedelmeket, amelyeknek a „Pótlék 174-es osztószámmal” legördülő lista beállítása  a Jövedelem törzsben  nem „Nem bérpótlék jellegű”, hanem a legördülőlista bármely egyéb más választható eleme, a  Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások képernyő Tanulószerz., hallgatói vagy szakképzési munkaszerz. Meghatározott díj mező adata alapján határozza meg a program a számfejtés során.

 

Javítások


3

Táppénz mérték váltás napja hibásan került meghatározásra

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A táppénz számfejtés során a folyamatos biztosítási idő 731. napján változott a táppénz mértéke 60%-ra.

Az Ebtv. 48. § (7) bekezdése alapján:

A táppénz összege

a  a táppénz alapjának 60%-a, ha a biztosított a 48/A. § (1) bekezdése szerinti folyamatos biztosítási időszak alatt rendelkezik legalább 730 – a Tbj. 6. §-a szerinti – biztosításban töltött nappal;

b)  a táppénz alapjának 50%-a, ha a biztosított az a) pontban meghatározottnál kevesebb – a Tbj. 6. §-a szerinti – biztosításban töltött nappal rendelkezik.

Amennyiben Önök számfejtettek olyan táppénz esetet, amelynek időtartama alatt a táppénz mértéke 50%-ról 60%-ra váltott, kérjük, ellenőrizzék az ilyen táppénz számfejtéseket.


3

A kiléptetés varázsló futtatása során a szabadság megváltás nem került figyelembevételre letiltás, valamint foglalkoztatói kedvezmény alapjaként

Kulcs-Bér  Európa verzióban elérhető funkció

A kiléptetés varázsló futtatása során a szabadság megváltás nem került figyelembevételre letiltás, valamint foglalkoztatói kedvezmény alapjaként. A hibát jelen verziónkban már javítottuk. Amennyiben Önök a jelen verziót megelőző Kulcs-Bér Európa verzióval készítettek olyan kilépő számfejtést, amely tartalmazott szabadság megváltást és letiltást és/vagy foglalkoztatói kedvezményt, kérjük ellenőrizzék ezeket a számfejtéseket.

3
A Osztalék jövedelem jogcím beállításainak módosítása a Jövedelmek törzscsoportban

Kulcs-Bér Light, Standard, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A Törzskarbantartás/Közös törzsek/Jövedelmek törzscsoportban alapértelmezetten biztosított Osztalék jövedelem jogcím esetében bejelölésre került a KIVA kötelezettség, tekintettel arra, hogy a 2012. évi CXLVII. törvény 20. § (3) b) pontja alapján az adóalap megállapításakor növelő tételként kell figyelembe venni az adóévben jóváhagyott fizetendő osztalék összegét.

 

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések