Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Főkönyvi órafelosztó


A főkönyvi feladás célja, hogy a bérprogramban a számfejtés eredményeként keletkező bérköltség adatokat át tudjuk adni a könyvelő program felé.

A Kulcs-Bér program biztosítja ezt a lehetőséget a saját fejlesztésű Kulcs-Főkönyv program, de egyéb, más által fejlesztett könyvelőprogram esetén is. Ezen programok listája elérhető a Karbantartás/Főkönyvi feladás/Adatátadás más rendszerek felé menüpontban.

A főkönyvi feladás beállításainak megadására a Beállítások/Főkönyvi feladás menüpontban van lehetőség.

Annak függvényében, hogy milyen részletességgel szeretnénk a bérköltségeket könyvelni, lehetőségünk van a szabályok szerinti vagy az órafelosztó szerinti feladás elkészítésére.

A szabályok szerinti feladás készítése abban az esetben javasolt, ha nincs szükség nagy részletességgel készíteni a bérköltség feladást, amennyiben költséghelyes könyvelést vezetünk, ajánlatosabb az órafelosztó használata.
Szabályok alapján történő feladás készítésénél annyi szabályt kell létrehozni, amilyen részletesen szeretnénk a feladást elkészíteni, pl. ha szervezeti egységekre szeretnénk megállapítani a költségeket, akkor a törzsbérből, egyéb jövedelemből, a munkavállalói járulékokból, közterhekből annyi szabályt kell felvenni, ahány szervezeti egység működik a cégben.

Órafelosztó használata esetén minden kategóriából elegendő egy szabályt felvinni, a program a dolgozóknál megadott részlegszám, munkaszám, másodlagos főkönyvi szám alapján automatikusan elvégzi a bontást.
Az órafelosztó gyakorlatilag azt a célt szolgálja, hogy ne kelljen rengeteg szabályt felvenni a bérköltségek bontásához.

Az órafelosztó alapértelmezetten a dolgozókhoz beállított részlegszám, munkaszám, másodlagos főkönyvi szám alapján megbontja az adott hónapban számfejtett alapbér összegét.

Törzsadatok beállítása

  • Számlatükör

Függetlenül attól, hogy szabályok szerinti vagy órafelosztós könyvelést szeretnénk végezni, a főkönyvi feladás beállításának első lépése a megfelelő számlatükör kialakítása.

A számlatükör kialakításáról a következő bejegyzésben olvashatnak részletesebben: Számlatükör

  • Részlegszám, munkaszám, másodlagos főkönyvi szám

Annak függvényében, hogy mely dimenziókat szeretnék igénybe venni a felosztás során, fel kell tölteni a Törzskarbantartások/Cégfüggő törzsek menüben a Munkaszám, Részlegszám és/vagy Másodlagos főkönyvi szám adatokat.

Ezekről az alábbi bejegyzésekben olvashatnak részletesen: Részlegszám, Munkaszám, Másodlagos főkönyvi szám (a másodlagos főkönyvi számokat a számlatükör tartalmazza)

Dolgozói beállítások

A munkaszámok, részlegszámok és másodlagos főkönyvi számok több módon is rögzíthetők a dolgozókhoz:

- Manuális rögzítés a jogviszony alapadatoknál:

Főkönyvi felosztás rögzítése_Jogviszony alapadatok

A Munkaszám, Részlegszám, Másodlagos főkönyvi szám soron akkor kell adatot rögzíteni, ha ez az adat jellemzően nem változik adott hónapon belül.

Az alapértelmezett havi felosztás mezőben manuálisan lehet rögzíteni a felosztás adatait százalékos megosztásban. Ezt jellemzően akkor érdemes használni, ha egy hónapon belül, több soron kell megosztást alkalmazni és ezeket százalékos formában szeretnénk megadni (nem jelenlét adathoz vagy jövedelem jogcímhez köthető a megosztás).

A Munkaszám, Részlegszám és Másodlagos főkönyvi szám sorra importálással is be lehet olvasni az adatokat.

Erről az alábbi bejegyzésben olvashatnak: Főkönyvi felosztás importálása

- Manuális rögzítés a jelenlét adatoknál

Amennyiben a felosztást a jelenlét adatokhoz kötően kell elvégezni (óraszámban meghatározható az egyes munkafolyamatokon töltött idő, napi bontásban), akkor a dolgozó adatlapján a jelenlét adatos táblázatban a Főkönyvi felosztás nézetet kell választani:

Főkönyvi órafelosztó_jelenlét adatoknál

Itt az új felvitelre kattintva lehet felvenni az elszámolásban szereplő részlegszámokat, munkaszámokat és másodlagos főkönyvi  számokat.

Természetesen arra is lehetőség van, hogy ezeket az adatokat ne manuálisan rögzítsük a dolgozókhoz, hanem importálással olvassuk be.

A funkcióról az alábbi bejegyzésben olvashatnak részletesebben: Jelenlét adatok főkönyvi felosztásának importálása

- Manuális rögzítés a főkönyvi felosztás menüben

A dolgozó adatlapján a főkönyvi felosztás menüben is meg tudjuk adni a bontást.

A menüpont a számfejtést követően vehető használatba, ekkor le kell futtatni a gyűjtést:

Főkönyvi felosztás

 

(A gyűjtést a dolgozó adatlapján is meg lehet tenni, de az Elszámolás menüben csoportos gyűjtési lehetőség is elérhető.)

Ezen a felületen akkor érdemes felosztást rögzíteni, ha a jövedelem jogcímekhez kapcsolódóan szeretnék megbontást alkalmazni.

Ha a törzsbér vonatkozásában beállítjuk a felosztást, akkor a Törzsbér felosztás másolása az összes többi egyéb jövedelemhez gomb megnyomásával a törzsbérhez megadott bontás automatikusan átmásolásra kerül a számfejtésben szereplő összes többi egyéb jövedelemhez is.

A gyűjtés futtatását követően a főkönyvi adatátadás elvégezhető.

Ellenőrző listák

Az Adatszolgáltatás/Főkönyvi listák menüpontból két listát tudunk lekérni a főkönyvi felosztáshoz kapcsolódóan:

  • Főkönyvi felosztás

Főkönyvi lista_szűrőablak

 

A menüpont indításával megjelenik a szűrőablak, itt meg tudjuk határozni, hogy milyen adattartalommal szeretnénk lekérni a listát.

  • Főkönyvi felosztás ellenőrző

Ez a lista abban nyújt segítséget, ha a felosztás valamilyen hibát tartalmaz, akkor az itt megjelenítésre kerül, így könnyen javítható.

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések