Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Mi a teendő ha év közben térek át a Kulcs-Bérre?


Amikor év közben, – akár már több havi leszámfejtett adat megléte mellett – egy cég úgy dönt, hogy lecseréli régi rendszerét, és áttér a Kulcs-Bér program használatára, mindig felmerül az a sarkos kérdés, hogy hogyan kezeljük a munkánk szempontjából lényeges előzmény adatokat. Ebben a bejegyzésben minden fontos információt megtalálható ahhoz, hogy már az első számfejtéskor rutinszerű műveletekkel tudja elvégezni az új Felhasználó a havi munkaügyi, bérügyi feladatokat.

Mielőtt belemerülnénk a programkezelés rejtelmébe, mindenképp szeretnénk felhívni figyelmet arra a fontos információra, hogy Ügyfélszolgálatunk át tudja konvertálni  az előzmény adatokat – a foglalkoztatottak személyi és jogviszonyos alapadatait, az EB ellátások elszámolásához szükséges előzményadatokat, a tárgyévi szja és SZOCHO, valamint egyéni járulékköteles adatokat -, mindehhez csupán a 08 bevallások enyk fájljaira van szükség. Amennyiben új Felhasználónk a program használatbavétele előtt ezen megoldás mellett dönt,  úgy akár – számfejtett fők, és cégek létszámától függően- heteket spórolhat meg adminisztráció terén!

Amennyiben a konvertálás szolgáltatásunk felől érdeklődik, kérjük hívja az alábbi telefonszámot : 06 1 336 53 23 , vagy keressen minket e-mailen, az ugyfelszolgalat@kulcs-soft.hu címen

Amennyiben új Felhasználónk nem a 08 bevallásból történő gyors konvertálás, hanem a manuális előzmény rögzítés mellett dönt, úgy a következő rögzítéseket kell megtennie:

Első lépésként a Beállítások/Számfejtési beállítások pontban állítsuk be azt a hónapot, amelyet a program a programkezelés indítási hónapjának kell hogy tekintsen. Ennek azért is van jelentősége, mert a későbbiekben majd részletesen is taglalt „előző munkahelyi adatoknál”  a jelenlegi munkahely adatait is fel kell vinni, illetve a program működéséből adódó hónap zárások ellenőrzését is befolyásolja.

 

kezdohonap

Amennyiben a dolgozók személyi adatai, illetve jogviszonyos adatai már felöltésre kerültek, feltölthetőek a számfejtéshez szükséges előzményadatok is. A Kulcs-Bér program lehetőséget biztosít többek között arra is, hogy akár excel állományból emeljük be a dolgozó jogviszonyára jellemző adatait. Ha a Felhasználó nem kéri a konvertálás szolgáltatást, akkor a személyi és a jogviszonyos adatokat  Bér-Excelimporter segítségével tudja betölteni a programba. A Bér-Excelimporter működéséről itt tájékozódhatnak bővebben: Excel állományból történő importálás a Kulcs-Bér programba

A munkavállalók, foglalkoztatói adatok megadása után az alábbi fontos beállításokat kell elvégeznünk év közbeni programhasználat elkezdése esetén:

Főként társadalombiztosítási kifizetőhelyek esetén, de természetesen más esetben is, nagy jelentőséggel bír az eddigiekben megszerzett jövedelem rögzítése, illetve a TB járulékalap (2020.07.01-ét megelőző időszak esetében pénzbeli egészségbiztosítási járulékalap) felrögzítése:

A Dolgozók listája/Névsoros listát kiválasztva megjelenik előttünk a felrögzített dolgozók neve. A névre állva akár ENTER-t nyomva, vagy dupla kattintással beléphetünk adatai módosításához. A felületen hierarcikus (fa struktúrában) láthatóak fő, illetve almenüpontok. A főágak minden esetben lenyithatóak, a kis „+” jel segítségével. Lépjünk a Dolgozó adatai/Munkaügyi alapadatok/Előző munkahelyek pontba. A képernyő felső részén látni fogunk egy „új felvitel” elnevezésű gombot, amely segítségével akár egy valóban megszűnt jogviszony esetén is kitölthető az előző munkahely, de ugyan úgy használható előzmény adat rögzítésére is. Pontosan ezért, évközi programhasználat kezdés esetén a jelenlegi munkahely előzményeit a képen látható beállításnak megfelelően kell alakítani. Válasszuk tehát a „jelenlegi” státuszt.Ebben az esetben értelemszerűen a kilépés dátuma sem kötelező adat, és nem is kell kitölteni jelenlegi munkahely rögzítése esetén!

elozomhjelenlegi

- a program használatbavételének hónapját megelőzően megszerzett TB alapot képező jövedelmeket ugyanezen a felületen rögzíthetjük. A gyorsabb haladás érdekében használható az Időszakra rögzítés funkció is – ezt abban az esetben javasoljuk, amikor a havi TB járulékalapok az előzményidőszak túlnyomó részében azonosak -.

Miért szükséges ezeket az adatokat megadni? 

Táppénz kifizetőhelyek esetén a keresőképtelenségi ellátások elbírálásánál, kiszámításánál elengedhetetlen szerepe van a helyes előzményadatoknak! Különösen oda kell figyelni a kifizetés napja, illetve a dátumok  helyes megadására is. Abban az esetben ha nem kifizetőhelyről van szó, a foglalkoztatói igazolásra is ezek az adatok kerülnek felgyűjtésre.

Mi a teendő a tartós távolléten lévő dolgozók jelölésekor, illetve hogyan lehet rögzíteni a keresőképtelenségi előzményeket?

Szintén ugyanitt, az „Előző munkahelyek” opcióban több fül is található. A  távolléteket a „Távollét” fülön adhatjuk meg, melynek tényét ismételten figyelembe veszi a program keresőképtelenségi ellátások megállapításakor.

tavolletelozomh

Fontos!

Amennyiben „jelenlegi” státuszú munkahelyet rögzítettünk, a dolgozó jogviszonyánál a belépési dátumnak meg kell egyeznie az előző munkahely-jelenlegi munkahely belépési dátumával! Amennyiben ez eltér, az jövő évi évnyitás sikertelenségéhez is vezethet!

egyezoseg

A jövedelem adatok rögzítése után a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Adatok álláskeresési járadék igazoláshoz képernyőn feltétlenül meg kell adni az előző lezárt négy negyedévben megszerzett jövedelmet is. Ez abban az esetben fontos, ha megszűnik a munkavállalónk munkaviszonya ezért álláskeresési járadék igazoló lapot adunk ki részére, hiszen ha év közben kezdjük el a programot használni, és az előzmény adatokat nem adjuk meg, csak a Kulcs-Bérben számfejtett adatok jelennek meg az igazoló lapon. (A Kulcs-Bér Light programok esetében ezt akkor is tölteni kell, ha nem év közben kezdik el használni!)

allasker

 

Felhasznált szabadságok:

A program a beírt jogviszony kezdete (és vége) dátum, a foglalkozási viszony, eltartott és egészségügyi adatok alapján Kompakt és Prémium verzió esetében automatikusan kiszámolja az éves szabadságot. Természetesen évközi programhasználat kezdése esetén többnyire előfordul, hogy már voltak a dolgozók szabadságon. Ezt a program nem tudhatja, azaz hogy mely napon, milyen jogcímen hány napot/órát használt már fel a munkavállaló a szabadságábóli. Ezt mindenképpen manuálisan kell megadni, a korrekció mező segítségével a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Munkaügyi adatok/Szabadság és pihenőidő nyilvántartás pontban:

szabadsag

GYÁP napok:

A gyermek születésnapjától számított, és egyedülállóság tényétől függő gyermekápolási táppénz címén kivehető napokat a Dolgozó adatai/Munkaügyi alapadatok/Eltartottak pontban tudja korrigálni szükség esetén.

gyapnapok

Távolléti díj növelő előzmények:

Annak érdekében, hogy a számfejtés során a távolléti díjként számfejtendő jövedelem jogcímek helyes összegben kerüljenek megállapításra, a Dolgozó adatai/Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Távolléti díj és EKHO pont Távolléti díj fül Lezárt időszakok táblarészébe be kell rögzíteni a  távolléti díj számításához szükséges időadatokat, az Időszaki adatok táblarészbe pedig a távolléti díj növelő tényezőket:

2021-07-28_15h09_23 Táv.díj

Fontos a tárgyévi személyi jövedelemadó SZOCHO és járulékalapot képező jövedelem előzmények nyilvántartása is. Ezek rögzítését a következő felületeken kell elvégezni:

Személyi jövedelemadó köteles előzmény adatok:

Ha a naptári év közbeni átállás miatt a Kulcs-Bér program használatának kezdő hónapja januárt követő, a Dolgozó/Jogviszony/Bérügyi adatok/Adó adatlap pont „Más programból” fülén  lehet rögzíteni az adott jogviszonyból származó, a naptári évben az előző programban számfejtett személyi jövedelemadó köteles előzmény adatokat. E felület biztosításával megoldott az egyidejűleg fennálló jogviszonyokból származó személyi jövedelemadó köteles előzményadatok megfelelő jogviszonyban való kezelésének szükségessége.

szja_más_programból

SZOCHO és járulékalapot képező előzmény adatok:

A Dolgozó/Jogviszony/Bérügyi adatok/Járulék adatok pont „Más program” fülén  lehet rögzíteni az adott jogviszonyból származó, a naptári évben az előző programban számfejtett SZOCHO, illetve TB járulékköteles előzmény adatokat.

járulék_más_program

 

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések