Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Gyakran ismételt kérdések – Családi járulékkedvezmény 2014


Pontosítás, magyarázat:

A foglalkoztató köteles a családi járulékkedvezmény havi összegének megállapítására, ha az Szja tv . szerint adóelőleget megállapító munkáltatónak minsül. A családi adóalap kedvezmény, illetve járulékkedvezmény nem göngyölíthető, azaz nem vihető át az előző hónapról megmaradt kedvezmény, a következő hónapra. Amennyiben a járulékkedvezménnyel sem tudta teljes egészében sem kihasználni, az éves elszámolásnál lesz rá lehetősége.

A biztosított az adóelőleg-nyilatkozatban rendelkezhet arról, hogy nem kéri a családi járulékkedvezmény havi összegének érvényesítését.

A foglalkoztató a családi járulékkedvezmény havi összegét úgy érvényesíti, hogy az annak megfelelő összeget  természetbeni egészségbiztosítási járulékként, vagy ha a természetbeni egészségbiztosítási járulék nem nyújt teljes fedezetet a járulékkedvezményre  pénzbeli egészségbiztosítási járulékként vagy ha a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék sem nyújt teljes fedezetet a járulékkedvezményre  nyugdíjjárulékként nem vonja le, és nem fizeti meg az állami adóhatóságnak. A családi járulékkedvezmény havi összegét a foglalkoztató az Art. 31 . § (2) bekezdés szerinti bevallásában vallja be.

Éves igazolás kiadása:

A foglalkoztató a jövedelemigazoláshoz csatoltan a tárgyévet követ év január 31. napjáig köteles a nyilvántartás adataival egyező igazolást kiadni a biztosított részére a tárgyévben fennállt biztosítási idő „tól-ig” tartamáról, a tárgyévre, illetve a tárgyévtől eltérő időre levont járulékok összegéről, a foglalkoztató által megfizetett egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék összegéről és azok alapjáról, valamint az egyes járulékokból érvényesített családi járulékkedvezményről. A biztosítással járó jogviszony év közben történő megszűnése esetén az igazolást soron kívül kell kiadni. (pl.: adó adatlap)

Összegezve:

A családi járulékkedvezmény érvényesíthetőségének alapvető feltétele a biztosítotti státusz.  A családi kedvezmény az Szja vonatkozásában adóalapot csökkent kedvezmény, a járulékok tekintetében a családi járulékkedvezmény nem a járulékalapot, hanem a fizetendő járulékot csökkenti.  A családi járulékkedvezmény nem érvényesíthet az adómentes, de járulékalapot képez jövedelmekkel összefüggésben.  A családi járulékkedvezmény év közbeni
érvényesítésére csak a családi kedvezményre jogosult biztosított magánszemély esetében van mód.

Fontos szabály, hogy ha a magánszemély a családi adóalap, illetve járulékkedvezményt az adóév során az adóelőlegnél úgy érvényesíti, hogy arra részben vagy egészben nem jogosult, azt az adóbevallás benyújtására előírt határidőig vissza kell fizetnie. Ebben az esetben a befizetési kötelezettség 12 százalékának megfelelő különbözeti bírság fizetésére is köteles, ha a befizetési kötelezettség a 10 ezer forintot meghaladja.

A Tbj. 24/C. §-ához fűzött részletes indoklás értelmében „ha a magánszemély már év közben érvényesített családi járulékkedvezményt,de év végén a bevallásban megállapítja, hogy személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettsége is fennmaradt, akkor e rendelkezés biztosítja, hogy a magányszemélyeknek ne kelljen visszafizetnie a családi járulékkedvezményt, hanem a személyi  jövedelemadó-fizetési kötelezettséget  kelljen teljesítenie. A rendelkezés célja, hogy a jellemzően ki összegű szja fizetési kötelezettségre tekintettel a magánszemélynek a családi kedvezmény összegét ne kelljen újraszámolnia három adónemre vonatkozóan”. Ugyanakkor az ismertetett megoldás nem befolyásolja a családi járulékkedvezmény jogosulatlan igénybevétele esetére a Tbj. 2014. január 1-jétől hatályos 51/B. § (3) bekezdése szerinti visszafizetési és különbözeti bírság fizetési kötelezettséget.

 

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések