Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Családi járulékkedvezmény egyéni vállalkozó és társas vállalkozó esetében


Családi járulékkedvezmény egyéni vállalkozó és társas vállalkozó esetében

A családi járulékkedvezmény érvényesítése ebben az esetben sem érinti a biztosított társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét.

A családi járulékkedvezmény nem csökkenti az egyéni vállalkozó által fizetett és a társas vállalkozó által fizetett járulékot, továbbá azt a járulékkötelezettséget, amelyet az Szja tv. szerint adómentes vagy bevételnek nem minősülő – ide nem értve a munkavállalói érdekképviseletet ellátó szervezet részére az adóévben levont (befizetett) tagdíj összegét – járulékalap után kell megfizetni.

Ha az egyéni vállalkozó kivétje, átalányban megállapított jövedelme vagy a társas vállalkozó személyes közreműködői díja nem éri el a törvényben meghatározott, elvárt járulékalapot, akkor a családi
járulékkedvezményt a kivétet, az átalányban megállapított jövedelmet vagy a személyes közreműködői díjat terhelő járulékok erejéig lehet érvényesíteni.

Tbj.29.§(3)… A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese.
Tbj.27.§(2) … A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese.

Az egyéni vállalkozó és a vállalkozó csak a tényleges jövedelem kivét járulékának összegéig érvényesítheti a családi járulékkedvezményt!

Példák:

kivetosszege_garantalminber_ketgyerek

 

 

egyenivall_haromgyerek

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések