Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Tanulószerződéses igazolatlan hiányzása


A NAV által -2013. október 18-án-   publikált szakmai vélemény alapján módosításra került programunk tanuló szerződéses igazolatlan hiányzásának kezelése.

„A Tbj. 4. § k) pont 1. alpontja szerint járulékalapként a tanulószerződésben meghatározott díjat kell figyelembe venni. Ez független attól, hogy a tanuló a biztosítás időtartama alatt a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény (Szt.) előírásai alapján részesül-e díjazásban az igazolatlan hiányzásai miatt vagy csak csökkentett díjazásra jogosult.

Az Szt. 64. § (1) bekezdés második fordulata a tanulószerződésben meghatározott díj csökkentését írja elő a tanuló igazolatlan mulasztásának idejével arányosan. A Tbj. rögzített járulékalappal kapcsolatos előírásának alkalmazása miatt nem kifogásolható az az eljárás, hogy a tanuló „nettó” járandóságát csökkenti a gazdálkodó. Vagyis a tanulószerződésben rögzített díjazásból a Tbj.-ben előírt, kötelezően fizetendő járulékok levonása után kapott nettó összeget kell arányosan csökkenteni a tanuló igazolatlan mulasztásának idejével arányosan.

A tanulók betegszabadságával, illetve társadalombiztosítási ellátásával (például: táppénz) érintett időszakok esetében pedig elfogadható az az eljárás, hogy a gyakorlati képzést folytató szervezet a betegség ideje alatti mulasztásokat a megfelelő igazolások alapján igazoltnak tekinti és nem csökkenti a tanulószerződésben foglalt díjazás mértékét, amely így teljes fedezetet nyújt a Tbj. szerint fizetendő járulékok levonására.”

FORRÁS: http:www.nav.gov.hu/nav/ado/egyebkot/tajekoztato_20131018.html

Példa:
Ha igazolatlanul hiányzik egy tanuló szerződéssel foglalkoztatott, akkor is a tanuló szerződésben meghatározott díj alapján kell vonni a TB szerinti járulékokat. Amennyiben a járulékok levonása után a nettó jövedelme már kiszámított, azt kell arányosan csökkenteni. A járulékok alapját, illetve a szocho alapját nem kell csökkenteni az igazolatlan távolléttel. Számszerűsítve:

Tanuló igazolatlan hiányzása

Ez tehát nem vonatkozik arra, hogyha betegszabadságon van, vagy hónap közben lép be, illetve ki.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések