Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató – 2013. február/4.


Megjelenési dátum: 2013. február 27.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

A 2013. február/4. verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

Alapértelmezett – alapbér alapján történő fizetett ünnep elszámolás a havi béresek esetén »
Órában történő szabadság nyilvántartás »
Végrehajtói – behajtási jutalék letiltásokkal való kezelése »
Új távolléti jogcím: Valószínűsíthető betegség miatti keresőképtelenség »
Frissítésre került a foglalkoztatói igazolás »
KIVA-s cégben számfejtett tanulószerződéses jogviszony »
Foglalkoztatói kedvezmények kezelése »
Szabadság újraszámításkor a szabadság napok kieső idővel történő csökkentése »
Munkaidőkeretben foglalkoztatottak havi elszámolása »
Bérkiegészítés alkalmazása havi béres munkavállalók fizetett szabadságával összefüggő távollét esetén »
Beosztás, illetve pótlékok figyelembevétele távolléti díj számítása esetén »
Alapbérrel elszámolt fizetett szabadság »

Alapértelmezett – alapbér alapján történő fizetett ünnep elszámolás a havi béresek esetén

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A fizetett ünnep alapbérrel történő elszámolását havi béres munkavállalók esetén alapértelmezettre állítottuk, azonban a távolléti díj alapján történő elszámolásának jelölésére továbbra is lehetőség van a Beállítások/Számfejtési alapadatok pontban.

Órában történő szabadság nyilvántartás

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Új funkcióval bővítettük programunkat a Munka törvénykönyve 124.§ (2) bekezdése értelmében:

 (2) A napi munkaidő mértékétől eltérő munkaidő-beosztás esetén, a munkavállaló a szabadság kiadása során a beosztással azonos tartamra mentesül munkavégzési kötelezettsége alól és a kiadott szabadságot ezzel egyező óraszámban kell elszámolni és nyilvántartani.

A fentiekben foglaltak alapján az 5/2-től eltérő munkarendben (általános munkarendtől eltérő), illetve a napi egyenlőtlen munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók szabadságát órában kell nyilvántartani. Ennek megfelelően programunk új opcióval bővült. A dolgozó adatain belül, a Jogviszonyok/Munkaügyi adatok/Szabadság és pihenőidő nyilvántartásnál lehetőséget biztosítunk a szabadság kezelési típusának beállítására.

Figyelem! Kulcs-Bér Light programban az automatikus szabadság számítás továbbra sem elérhető, azonban az órában történő nyilvántartást lehetővé tettük ebben a verzióban is.

További részleteket és képernyőképekkel illusztrált leírás kapcsolódó blogbejegyzésünkben olvashatnak:

Órában történő szabadság nyilvántartás leírása >>

Végrehajtói – behajtási jutalék letiltásokkal való kezelése

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Új levonási jogcím került paraméterezésre programunkban: Végrehajtási jutalék néven. A letiltási jogcím használatához kérjük, töltse vissza az alapértelmezett beállításokat a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Levonási jogcímek pontban.

Az új levonási jogcímen kívül, új letiltási paraméter kezelése is megvalósításra került szintén a végrehajtási jutalékkal összefüggésben. Abban az esetben , ha egyedileg létrehozott jogcímet használtak a végrehatói (behajtási) jutalék érvényesítésére, kérjük végezzék el az új paraméter beállítását.

Új távolléti jogcím: Valószínűsíthető betegség miatti keresőképtelenség

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól lehetőséget biztosítunk a „valószínűsíthető betegség miatti keresőképtelenség” jelenlét rögzítésére, melynek megfelelően a dolgozó jelenlét naptár opciója új jelenlét jogcímmel bővült. A jogcím az „igazolt, nem fizetett” kategória alatt található meg.


Kulcs-Bér Prémium felhasználóinknak az új jelenlét jogcímtől függetlenül továbbra is biztosítjuk a visszamenőleges jelenlét adat korrekció használatát.

Frissítésre került a foglalkoztatói igazolás

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által közzétett módosított Foglalkoztatói Igazolásnak megfelelően programunkban is frissítésre került az igazolás, amely a Nyomtatványok/ Bérügyi menüpontból érhető el. Tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség van a programból történő elektronikus bevallás elkészítésére.

KIVA-s cégben számfejtett tanulószerződéses jogviszony

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A 2011.évi CLVI. törvény IX. fejezete 455.§.(1) c) alapján a tanulószerződéssel foglalkoztatott után fizetendő SZOCHO alapja a tanulószerződésben meghatározott díj. Jelen esetben ez képezi a SZOCHO alapját abban az esetben is, ha a tanuló betegszabadságon van, vagy EB pénzellátásban (táppénz, GYED) részesül. A tanulószerződéses esetében az e mezőbe rögzített összeg alapján állapítja meg programunk a SZOCHO alapot, azonban KIVA-s cégformát illetően SZOCHO fizetési kötelezettség nincs, így a tanulószerződés alapján foglalkoztatott után fizetendő KIVA 16% alapja a tanulószerződésben meghatározott díj. A tanulószerződésben meghatározott díjat továbbra is a dolgozó jogviszonyán belül, a Jövedelem juttatások pontban kell rögzíteni.

Foglalkoztatói kedvezmények kezelése

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Megvalósításra került a foglalkoztatói kedvezmények munkaviszonyra tekintettel történő alkalmazásának figyelése. A jövőben nem engedélyezi programunk a kedvezmény jelölését olyan esetekben, ha nem megfelelő jogviszonyban kívánjuk alkalmazni azt.

Szakmai háttér:
• 2011. évi CLV. tv. a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásról (4.§)
• 2011. évi CLVI. tv. Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvény (460.§-463.§)

A törvény alapján kizárólag munkaviszony esetén lehet alkalmazni a kedvezményeket. A kedvezményt a munkáltató, kifizető a munkaviszonyra tekintettel az őt terhelő SZOCHO, illetve szakképzési hozzájárulásból érvényesítheti. Továbbá a frissítés futtatását követően eltávolításra kerül a nem munkaviszonyban foglalkoztatottak esetében bejelölt kedvezmény a még nem számfejtett hónapokban.

Szabadság újraszámításakor a szabadság napok kieső idővel történő csökkentése

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A Mt. 115. (1) és (2) bekezdése értelmében a 30 napot meghaladó keresőképtelenség esetén, a dolgozónak keresőképtelenség idejére nem jár szabadság. Az erre az időszakra eső szabadságos napok számával csökkenteni kell a dolgozó kiadható szabadságos napjainak számát. A jogszabálytól csak a dolgozó javára lehet eltérni. Ennek megfelelően programunkban megvalósításra került a fentiek kezelése. Amennyiben módosítani szeretnének az alapértelmezett beállításon, a Beállítások / Dolgozók kezelésének beállításainál tehetik meg.

Részleteket kapcsolódó bejegyzésünkben olvashatnak:

Szabadság újraszámításakor a szabadság napok kieső idővel történő csökkentése >>

Munkaidőkeretben foglalkoztatottak havi elszámolása

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Pontosításra került a munkaidőkeretben foglalkoztatott havi béres munkavállalók havi- és munkaidőkeret végén történő elszámolása.

Bérkiegészítés alkalmazása havi béres munkavállalók fizetett szabadságával összefüggő távollét esetén

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Programunkat felkészítettük a munkabérek védelméről szóló törvény, és a Munka törvénykönyvében foglaltak alapján a havi béres munkavállalók távolléti díjának  számfejtése során esetenként megjelenő bérkülönbözet kezelésére. Ennek megfelelően új funkcióval bővült a Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelem juttatások pontja.

A bérkiegészítés alkalmazásával kapcsolatos részleteket kapcsolódó bejegyzésünkben olvashatják:

Bérkiegészítés alkalmazása havi béres munkavállalók fizetett szabadságával összefüggő távollét esetén >>

Beosztás, illetve pótlékok figyelembevétele távolléti díj számítása esetén

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Programunkban módosításra került a pótlékok, illetve a beosztás figyelembevétele fizetett távollét esetén. A Nemzeti Gazdasági Minisztérium állásfoglalása alapján:

„A 2013. január 1-jén hatályba lépett távolléti díj számítási szabályokhoz igazodik a törvény azon szabálya, amely szerint – amennyiben a munkavállalónak volt munkaidő-beosztása – a távolléti díjon felül megilleti az a bérpótlék is, amelyre akkor lett volna jogosult, ha a munkavégzés alóli mentesülés tartama alatt ténylegesen munkát végzett volna. Lényeges, hogy ilyenkor a távolléti díj számítása során a bérpótlék-részt (Munka Törvénykönyve 151. §) nem kell figyelembe venni; vagyis a bérpótlékok kétszeresen nem kerülnek felszámolásra. A munkavállalót ugyanakkor valamennyi bérpótlék megilleti ilyen esetben; tehát nem csak a törvény, hanem a kollektív szerződés, munkaszerződés, vagy munkáltatói szabályzat alapján járó bérpótlékokat is figyelembe kell venni.”

Alapbérrel elszámolt fizetett szabadság

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Tekintettel arra, hogy a Munka Törvénykönyve nem tiltja, hogy kollektív szerződés alapján eltérjen a munkáltató a szabadság távolléti díjjal történő megállapításától, ezért választható opcióként biztosítjuk a fizetett szabadságok alapbérrel történő elszámolását, mely programunkban a Beállítás/ Számfejtési alapadatok menüpontban állítható be. Ezen beállítás alkalmazásakor a „Alapbér fizetett ünnepre” jogcím fog megjelenni.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések