- Kulcs-Bér Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program -

Verziótájékoztató – 2013. február/4.

Posted By On 2013. február 27. szerda @ 13:17 In Verziótájékoztatók | Comments Disabled

Megjelenési dátum: 2013. február 27.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

A 2013. február/4. verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

Alapértelmezett – alapbér alapján történő fizetett ünnep elszámolás a havi béresek esetén »
Órában történő szabadság nyilvántartás »
Végrehajtói – behajtási jutalék letiltásokkal való kezelése »
Új távolléti jogcím: Valószínűsíthető betegség miatti keresőképtelenség »
Frissítésre került a foglalkoztatói igazolás »
KIVA-s cégben számfejtett tanulószerződéses jogviszony »
Foglalkoztatói kedvezmények kezelése »
Szabadság újraszámításkor a szabadság napok kieső idővel történő csökkentése »
Munkaidőkeretben foglalkoztatottak havi elszámolása »
Bérkiegészítés alkalmazása havi béres munkavállalók fizetett szabadságával összefüggő távollét esetén »
Beosztás, illetve pótlékok figyelembevétele távolléti díj számítása esetén »
Alapbérrel elszámolt fizetett szabadság »

Alapértelmezett – alapbér alapján történő fizetett ünnep elszámolás a havi béresek esetén

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A fizetett ünnep alapbérrel történő elszámolását havi béres munkavállalók esetén alapértelmezettre állítottuk, azonban a távolléti díj alapján történő elszámolásának jelölésére továbbra is lehetőség van a Beállítások/Számfejtési alapadatok pontban.

Órában történő szabadság nyilvántartás

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Új funkcióval bővítettük programunkat a Munka törvénykönyve 124.§ (2) bekezdése értelmében:

 (2) A napi munkaidő mértékétől eltérő munkaidő-beosztás esetén, a munkavállaló a szabadság kiadása során a beosztással azonos tartamra mentesül munkavégzési kötelezettsége alól és a kiadott szabadságot ezzel egyező óraszámban kell elszámolni és nyilvántartani.

A fentiekben foglaltak alapján az 5/2-től eltérő munkarendben (általános munkarendtől eltérő), illetve a napi egyenlőtlen munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók szabadságát órában kell nyilvántartani. Ennek megfelelően programunk új opcióval bővült. A dolgozó adatain belül, a Jogviszonyok/Munkaügyi adatok/Szabadság és pihenőidő nyilvántartásnál lehetőséget biztosítunk a szabadság kezelési típusának beállítására.

Figyelem! Kulcs-Bér Light programban az automatikus szabadság számítás továbbra sem elérhető, azonban az órában történő nyilvántartást lehetővé tettük ebben a verzióban is.

További részleteket és képernyőképekkel illusztrált leírás kapcsolódó blogbejegyzésünkben olvashatnak:

Órában történő szabadság nyilvántartás leírása >>

Végrehajtói – behajtási jutalék letiltásokkal való kezelése

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Új levonási jogcím került paraméterezésre programunkban: Végrehajtási jutalék néven. A letiltási jogcím használatához kérjük, töltse vissza az alapértelmezett beállításokat a Törzskarbantartás/Közös törzsek/Levonási jogcímek pontban.

Az új levonási jogcímen kívül, új letiltási paraméter kezelése is megvalósításra került szintén a végrehajtási jutalékkal összefüggésben. Abban az esetben , ha egyedileg létrehozott jogcímet használtak a végrehatói (behajtási) jutalék érvényesítésére, kérjük végezzék el az új paraméter beállítását.

Új távolléti jogcím: Valószínűsíthető betegség miatti keresőképtelenség

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól lehetőséget biztosítunk a „valószínűsíthető betegség miatti keresőképtelenség” jelenlét rögzítésére, melynek megfelelően a dolgozó jelenlét naptár opciója új jelenlét jogcímmel bővült. A jogcím az „igazolt, nem fizetett” kategória alatt található meg.


Kulcs-Bér Prémium felhasználóinknak az új jelenlét jogcímtől függetlenül továbbra is biztosítjuk a visszamenőleges jelenlét adat korrekció használatát.

Frissítésre került a foglalkoztatói igazolás

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által közzétett módosított Foglalkoztatói Igazolásnak megfelelően programunkban is frissítésre került az igazolás, amely a Nyomtatványok/ Bérügyi menüpontból érhető el. Tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség van a programból történő elektronikus bevallás elkészítésére.

KIVA-s cégben számfejtett tanulószerződéses jogviszony

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A 2011.évi CLVI. törvény IX. fejezete 455.§.(1) c) alapján a tanulószerződéssel foglalkoztatott után fizetendő SZOCHO alapja a tanulószerződésben meghatározott díj. Jelen esetben ez képezi a SZOCHO alapját abban az esetben is, ha a tanuló betegszabadságon van, vagy EB pénzellátásban (táppénz, GYED) részesül. A tanulószerződéses esetében az e mezőbe rögzített összeg alapján állapítja meg programunk a SZOCHO alapot, azonban KIVA-s cégformát illetően SZOCHO fizetési kötelezettség nincs, így a tanulószerződés alapján foglalkoztatott után fizetendő KIVA 16% alapja a tanulószerződésben meghatározott díj. A tanulószerződésben meghatározott díjat továbbra is a dolgozó jogviszonyán belül, a Jövedelem juttatások pontban kell rögzíteni.

Foglalkoztatói kedvezmények kezelése

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Megvalósításra került a foglalkoztatói kedvezmények munkaviszonyra tekintettel történő alkalmazásának figyelése. A jövőben nem engedélyezi programunk a kedvezmény jelölését olyan esetekben, ha nem megfelelő jogviszonyban kívánjuk alkalmazni azt.

Szakmai háttér:
• 2011. évi CLV. tv. a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásról (4.§)
• 2011. évi CLVI. tv. Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvény (460.§-463.§)

A törvény alapján kizárólag munkaviszony esetén lehet alkalmazni a kedvezményeket. A kedvezményt a munkáltató, kifizető a munkaviszonyra tekintettel az őt terhelő SZOCHO, illetve szakképzési hozzájárulásból érvényesítheti. Továbbá a frissítés futtatását követően eltávolításra kerül a nem munkaviszonyban foglalkoztatottak esetében bejelölt kedvezmény a még nem számfejtett hónapokban.

Szabadság újraszámításakor a szabadság napok kieső idővel történő csökkentése

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A Mt. 115. (1) és (2) bekezdése értelmében a 30 napot meghaladó keresőképtelenség esetén, a dolgozónak keresőképtelenség idejére nem jár szabadság. Az erre az időszakra eső szabadságos napok számával csökkenteni kell a dolgozó kiadható szabadságos napjainak számát. A jogszabálytól csak a dolgozó javára lehet eltérni. Ennek megfelelően programunkban megvalósításra került a fentiek kezelése. Amennyiben módosítani szeretnének az alapértelmezett beállításon, a Beállítások / Dolgozók kezelésének beállításainál tehetik meg.

Részleteket kapcsolódó bejegyzésünkben olvashatnak:

Szabadság újraszámításakor a szabadság napok kieső idővel történő csökkentése >>

Munkaidőkeretben foglalkoztatottak havi elszámolása

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Pontosításra került a munkaidőkeretben foglalkoztatott havi béres munkavállalók havi- és munkaidőkeret végén történő elszámolása.

Bérkiegészítés alkalmazása havi béres munkavállalók fizetett szabadságával összefüggő távollét esetén

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Programunkat felkészítettük a munkabérek védelméről szóló törvény, és a Munka törvénykönyvében foglaltak alapján a havi béres munkavállalók távolléti díjának  számfejtése során esetenként megjelenő bérkülönbözet kezelésére. Ennek megfelelően új funkcióval bővült a Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Jövedelem juttatások pontja.

A bérkiegészítés alkalmazásával kapcsolatos részleteket kapcsolódó bejegyzésünkben olvashatják:

Bérkiegészítés alkalmazása havi béres munkavállalók fizetett szabadságával összefüggő távollét esetén >>

Beosztás, illetve pótlékok figyelembevétele távolléti díj számítása esetén

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Programunkban módosításra került a pótlékok, illetve a beosztás figyelembevétele fizetett távollét esetén. A Nemzeti Gazdasági Minisztérium állásfoglalása alapján:

„A 2013. január 1-jén hatályba lépett távolléti díj számítási szabályokhoz igazodik a törvény azon szabálya, amely szerint – amennyiben a munkavállalónak volt munkaidő-beosztása – a távolléti díjon felül megilleti az a bérpótlék is, amelyre akkor lett volna jogosult, ha a munkavégzés alóli mentesülés tartama alatt ténylegesen munkát végzett volna. Lényeges, hogy ilyenkor a távolléti díj számítása során a bérpótlék-részt (Munka Törvénykönyve 151. §) nem kell figyelembe venni; vagyis a bérpótlékok kétszeresen nem kerülnek felszámolásra. A munkavállalót ugyanakkor valamennyi bérpótlék megilleti ilyen esetben; tehát nem csak a törvény, hanem a kollektív szerződés, munkaszerződés, vagy munkáltatói szabályzat alapján járó bérpótlékokat is figyelembe kell venni.”

Alapbérrel elszámolt fizetett szabadság

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Tekintettel arra, hogy a Munka Törvénykönyve nem tiltja, hogy kollektív szerződés alapján eltérjen a munkáltató a szabadság távolléti díjjal történő megállapításától, ezért választható opcióként biztosítjuk a fizetett szabadságok alapbérrel történő elszámolását, mely programunkban a Beállítás/ Számfejtési alapadatok menüpontban állítható be. Ezen beállítás alkalmazásakor a „Alapbér fizetett ünnepre” jogcím fog megjelenni.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Article printed from Kulcs-Bér Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program

URL to article: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program/5206/verziotajekoztato-2013-februar4

Copyright © 2013 Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. - Minden jog fenntartva!